Raviurheiluakatemian osallistujat

Salamakypärät

Anette Antti-Roiko

Patri Filatoff

Terno Grönstrand

Mats Havulehto

Niko Huuskola

Vilja Kivinen

Riku Lehtonen

Kaisa Mikkola

Toni Mäntyniemi

Tino Paldan

Jesse Piirainen

Niko Riekkinen

 

Juniorikypärät

Sara Hautamäki

Anna Hiltunen

Johan Hjelt

Tomi Kitunen

Siiri Mäkinen

Mira Oksakari

Ronja Röpelinen

Ronja Salo

Verna Sankari

Eveliina Sarismala

Reetta Tervonen

Tiia Vehviläinen

 

Poniakatemia

Frida Bärlund

Julia Heinäaho

Alisa Hilli

Veera Järvelä

Siiri Kanniainen

Alvar Laakso

Pinja Lännenpää

Anton Punkka

Julia Saarela

Katariina Säteri

Hanna Uljas

Ronja Wikström

Raviurheiluakatemian tarkoituksena on tarjota kilpailumahdollisuuksia nuorille ohjastajille sekä antaa koulutusta raviurheilun ammattilaisuutta tukevissa aiheissa.

Tänä vuonna käynnistyvä Raviurheiluakatemia käsittää kolme eri ryhmää: Poniakatemia, Juniorikypärät sekä Salamakypärät. Akatemiaan valitaan tavoitteellisia raviurheilijoita, jotka haluavat panostaa lajiin ja omaan osaamiseensa hevosalalla.

13-17-vuotiaille aktiivisille poniraviurheilun harrastajille tarkoitettuun Poniakatemiaan haki 23 poniraviurheilijaa. Valinnoissa painotettiin hakemusta ja hakijan motivaatiota. Akatemia järjestetään Hevosopistolla maksuttomana leirinä 1.-5. kesäkuuta 2020.

Juniorikypärät on 18-25-vuotiaille juniorilisenssin haltijoille suunnattu kilpailusarja. Sarjassa ajetaan 6 osalähtöä, joista ensimmäinen 15.6. Turussa. Juniorikypärillä on mahdollisuus osallistua Salamakypärien koulutuksiin paikan päällä tai etäyhteydellä. Kilpailijat pääsevät myös opintomatkalle Ruotsiin. Juniorikypäriin haki 28 ohjastajaa. Valinnoissa painotettiin erityisesti hakemuksen sisältöä sekä otettiin huomioon hakijan aikaisempi ohjastajakokemus.

Yksi Juniorikypäriin osallistuva ohjastajalupaus on viime vuosina usein Aronin Muiston rattailla nähty Johan Hjelt. Valjakko on menestynyt mainiosti, sillä 31 yhteistä starttia ovat tuoneet seitsemän voittoa, 13 kakkosta ja neljä kolmossijaa.

”Mukava fiilis päästä mukaan”, Hjelt kertoo. ”Katsotaan, miten se lähtee käymään. Siinä on meitä nuoria kuskeja mukana, ja ne ovat aina vähän erilaisia lähtöjä kuin nämä, missä on ammattilaisia mukana. Tämä on hieno mahdollisuus meille nuorille, jotka eivät ole vielä päässeet paljon ajamaan.”

Hjeltin viimeisin kilpailu Aronin Muiston kanssa päättyi viime perjantaina Seinäjoella sekä kuskin että tauolta palanneen hevosen kauden ensimmäiseen täysosumaan. Vaikka voittajaseremoniat ovat jo tuttuja, lähtee Hjelt omien sanojensa mukaan samalta viivalta muiden kanssa, sillä hänen kilpailtua ainoastaan Aronin Muiston kanssa, on nyt luvassa ensimmäinen startti lämminverisellä.

”Ne ovat ihan eri maailmasta kuin suomenhevoset”, Hjelt muistuttaa. ”Toivon kilpailun tuovan uusia tuttavuuksia, kokemusta ja tietysti tasaisia sekä turvallisia lähtöjä.”

Salamakypärät on 18-29-vuotiaille kokelaslisenssin haltijoille suunnattu kilpailusarja. Sarjassa ajetaan 12 osalähtöä, joista osa ajetaan kesän suurissa ravitapahtumissa, kuten St Michel -raveissa. Kilpailusarja starttaa 8.4. Vermossa, ja viimeinen osalähtö ajetaan 7.11. Lahden Jokimaalla. Lisäksi Salamakypärille järjestetään koulutusta, joka tukee heidän matkaansa kohti raviurheilun ammattilaisuutta. Kilpailijat pääsevät myös opintomatkalle Ruotsiin.

Kahdentoista Salamakypärän joukossa on kolme viime kaudelta tuttua ohjastajaa, Anette Antti-RoikoNiko Huuskola ja Niko Riekkinen. Heistä Antti-Roiko voitti viime kaudella yhden osalähdön. Mukaan haki tänä vuonna 10 kokelaslisenssiläistä, joten sarjaa täydennettiin Juniorikypäriin hakeneilla Patri Filatoffilla ja Jesse Piiraisella.

Salamakypärien ensikertalaisista löytyy muun muassa Pomona II:n valmentajana tunnettu Mats Havulehto.

”Tosi hyvä fiilis, kun pääsee mukaan”, hän hehkuttaa. ”Olen jo pari vuotta hakenut mukaan, mutta aiemmin ei ollut tärpännyt. Hienoa päästä näyttämään, mikä olen miehiäni ajohommissa. Tietysti ensisijaisesti on jo hienoa, että pääsee ajamaan kilpaa, mutta kyllä koitan menestyäkin.”