Reijo Borgström osallistui B. Riitun kanssa Kunkkarilegendat -lähtöön Vermon kuninkuusraveissa vuonna 2017.
Reijo Borgström osallistui B. Riitun kanssa Kunkkarilegendat -lähtöön Vermon kuninkuusraveissa vuonna 2017.Kuva: Roosa Lindholm

Reijo Borgström kuninkuusraveista: ”Pelkästään lähdön esittelyyn saapuminen on jotain sanoinkuvaamatonta”

Valitettavan teknisen vian vuoksi emme saa Hevosurheilun podcastissa julkaistua Reijo Borgströmin haastattelua, joten julkaisemme jutun tekstimuodossa.

Joulukuussa 80 vuotta täyttävän Reijo Borgströmin kevät on sujunut karanteenissa Lappeenrannassa sijaitsevalla kotitilalla. Monien tuskaillessa tylsyyttään, löytää legendaarinen hevosmies positiivisia sävyjä myös viime ajoista.

”Meillä on aika monta nuorta hevosta tällä hetkellä. Niitä on ehditty käsitellä enemmän kuin luultavasti koskaan aiemmin”, Borgström kertoo. ”Toivottavasti olemme myös onnistuneet niiden kanssa. Siinä on ollut ihan riittävästi puuhaa keväälle, kun on hevosia hoidettu.”

Lukuisia huippuravureita kasvattanut Borgström on toiveikas tallin nuorisokaartia kohtaan. Miksipä ei olisi, sillä sukutaulut ovat ainakin kohdallaan. Kuningatarkilvassakin esiintynyt huipputamma B. Turolii on jokaisena neljänä viime vuonna synnyttänyt varsan. Kahdelle ensimmäiselle isäoriiksi valikoitui Viesker, ja kahdelle seuraavalle Evartti ja Välähdys. Lisäksi B. Meppi varsoi toissa vuonna oripojan Vaelluksesta.

”B. Turoliin varsoista vanhimmalla eli B. Sorajalla ajettiin jo viime vuonna koelähtö. Sen jälkeen sillä ei ajettu hetkeen ollenkaan kovaa, ainoastaan käveltiin. Nyt on hiljalleen alettu laskea ravia, ja odotellaan tämän kilpailutauon päättymistä.”

Lisää varsoja odotetaan syntyväksi tänä kesänä. B. Turolii kantaa Välähdyksestä ja B. Meppi Fiilingistä.

”Meppi varsoo juhannuksen aikoihin. Turoliin varsominen vähän myöhästyy heinäkuun puolelle, kun sillä oli erinäköisiä ongelmia, lähinnä oripuolella.”

Jo vuosikymmeniä hevosten parissa työskennellyt Borgström ei siis suinkaan ole himmaamassa tahtiaan, mutta miten intoa riittää vielä kaikkien vuosien jälkeenkin?

”Varmaan se johtuu siitä, että terveys on ollut ainakin toistaiseksi hyvä”, Borgström miettii. ”Lisäksi koko meidän perhe on aktiivisesti tässä mukana. Molemmat tyttäremmekin käyvät paljon auttelemassa tallilla. Heillä tuntuu olevan innostusta tähän, ja se on auttanut myös omalta osalta pitämään harrastusta yllä.”

Tyttäret Jaana ja Heli tuntuvat olevat Borgströmille tärkeä voimavara. Monessa kohtaa haastattelua hän kertoo hevoshomman olevan perheen yhteinen juttu. Yhteistyökin sujuu mainiosti.

”Niin se on aina ollut. Kaikki perheenjäsenet ovat olleet aina aktiivisesti mukana. Olemme aina puhaltaneet yhteen hiileen.”

Vanginvartijan työstä jo reilut 20 vuotta sitten eläkkeelle jääneen Borgströmin hevosharrastus, kuten hän itse toimintaansa kuvaa, on ollut varsin menestyksekästä. Suomenhevosmiehen meriiteistä mainittakoon Veken ravikuninkuus vuonna 1987 sekä B. Helmiinan kuningattaruudet vuosina 2006 ja 2007. Kaikki tittelit ovat tulleet vieläpä hänen itsensä ohjastamana.

Kasvatustyön menestystä kuvaa hyvin Jyväskylän kuninkuusravit vuonna 2008. Silloin Borgströmin kasvateista B. Helmiina ja B. Turolii juoksivat kuningatarkilvassa, B. Vilunki puolestaan kuninkuuskilvassa.

Tänä vuonna auto ei starttaa kohti kuninkuusraveja, sillä tapahtuma on peruttu Suomen hallituksen kiellettyä yli 500 hengen yleisötapahtumat heinäkuun loppuun saakka koronavirusepidemiasta johtuen.

”Mielestäni oli ihan oikea päätös perua ne”, Borgström sanoo. ”Niistä olisi tullut hyvin vaillinaiset kisat monella tapaa. Ensinnäkin yleisökato olisi ilmeinen, lisäksi hevosten kunnon ajoittaminen olisi hankalaa nykyisessä tilanteessa. Ilman yleisöä ajaminenkaan ei ole mielestäni kuninkuusravien imagolle sopivaa. Yleisöhän se suola on siinä tapahtumassa.”

Borgström jos joku tietää, mitä kuningas- ja kuningatarkilvassa menestyminen vaatii. Hän korostaa työn määrää ennen kilpailua ja jo aiemmin mainitsemaansa kunnon ajoitusta.

”Tietysti ihan ensiksi se vaatii hirmuhyvän hevosen”, hän muistuttaa. ”Vähintään puoli vuotta täytyy sitoutua siihen projektiin. Treenaaminen, hoitaminen ja kaiken muunkin on oltava kohdallaan juuri sitä hetkeä varten. Se on niin iso homma, etteivät sanat oikein riitä kertomaan sitä. Kun itsellä on ollut hevonen, jolla on voinut kuvitella pääsevänsä mukaan ja pärjäävänsä, sillä on tähdätty vain ja ainoastaan siihen kilpailuun. Kaikki muut lähdöt ovat olleet vain valmistavia startteja kuninkuus- tai kuningatarkilpaa ajatellen.”

Valtavan työmäärän jälkeen tunne menestyksen hetkellä on huumaava. Siihen ei edes Borgströmillä meinaa sanat riittää, vaikka hän onkin hetken kokenut useampaan kertaan.

”Tietysti siinä on todella hieno fiilis päällä. Kuten sanottua, meillä tämä on ollut aina koko perheen juttu, ja menestyksestä olemme nauttineet yhdessä. Ne ovat olleet kaikille meille uskomattoman hienoja hetkiä. Jo pelkästään lähdön esittelyyn saapuminen on jotain sanoinkuvaamatonta, saati sitten sellaisten lähtöjen voittaminen.”

Kunkkareiden siirryttyä tulevaisuuteen, kääntää Borgströmkin katseensa sinne. Kesä kuluu kuten kevätkin: nuorten hevosten kanssa touhutessa.

”Lisäksi odotan menestystä B. Riitulta ja B. Violetalta. Ne ovat kevään aikana tuntuneet olevan hyvässä nousukunnossa. Niillä on niin sanotusti löysät rahat jo ajettu, mutta toivottavasti päästäisiin niiden kanssa kokeilemaan keskiviikko- ja lauantailähdöissä.”

Juttua muokattu 4.5. klo 11.35: Muutettu B. Mepin toissavuotisen varsan isäksi Vaellus.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi