Hevosen ruokinnan muutokset, slow-feed eli hidas syöttäminen ja yksi niinikään keskeisimmistä eli kengitys ovat pääosassa perjantailehden artikkeleissa.

Anne Luttinen muutti lauantaisen Espoon Palkinnon suosikin Ranch Kellyn ruokinnan perehdyttyään ruuan aiheuttamiin vaikutuksiin hevosen elimistössä. Lisää pontta asiaan antoivat muun muassa matkaratsastavan lääkärin Olli Tahkokallion glykogeeniteoria ja aihetta käsittelevä ruotsalaistutkimus.

Ranch Kelly söi siihen aikaan tavanomaisia valmisväkirehuja ja kauraa. Sillä oli lihaksiston kanssa ajoittain jäykkyysongelmaa. “Luin kaiken kirjallisuuden, puhuin Kangasalan klinikan Heikki Saarisen kanssa ja totesin, että hevonen voi pärjätä kokonaan ilman väkirehuja”, Luttinen kertoo. “Eikä vain pärjätä, vaan kukoistaa.”

Luttinen toteaa, että hänelle ruokinta on hyvin yksinkertainen toteuttaa. Se vaatii hyvän kuivaheinän.

Lue Ranch Kellyn ruokinnasta lisää perjantailehdestä, jossa kerromme myös heikon heinävuoden 2018 aiheuttamasta heinän saatavuustilanteesta. Vihtiläinen heinäntuottaja Juha Heinonen on joutunut sanomaan asiakkaille ei-oota. Eri tavoin huonoja heinävuosia on ollut useampia peräkkäin, mikä on tyhjentänyt varastot.

Ruokintateemassa avaamme myös tapoja slow-feedingiin eli hitaaseen syöttämiseen. Idea kattaa keinot, joilla yritetään hotkimisen sijaan pidentää hevosen päivässä syömiseen käyttämää aikaa.

Mikkeliläinen kengitysseppä Ilkka Kero on ollut kavioiden asialla yli neljännesvuosisadan. Keron havaintojen mukaan yleisin virhe kengityksessä on joko liian pitkät kaviot tai liian ahtaat kengät sekä myös liian alas lyödyt naulat. Kero kertoo arvionsa, mihin kengityksessä tulee kiinnittää huomiota.

Kuvan tarinassa pureudumme vielä Ravirengas 100 vuotta -aiheen tiimoilta Fritz Buttenhoffin suureen panokseen raviurheilun hyväksi.

Keskiviikkoravit Vermossa peruttiin kuluneen viikon osalta. Miltä näyttää tilanne lauantain Toto75-finaalien osalta, siitä lisää ajankohtaisuutisissa, joissa myös asiaa ravien nimeämisistä, jatkossa kun ajatus on nimetä ravit urheilu- ja tapahtuma edellä päivän pääpelin sijaan.

Ratsastuksessa puimme suomalaisten vinouksia, miten liikehäiriöistä pääsisi eroon. Asiasta kertomassa erityisliikunnan ohjaaja, Sveitsissä jalkapalloillut ja ratsuttajana toiminut Piia Solajärvi. Lisäksi valotamme Orilautakunnan puheenjohtajan Anna Pajasen uutta elämää.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digituotteena.

Hevosurheilun 95-vuotisjuhlavuoden ja 7 oikein -lehden 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi digilehti sisältyy tilauksiin. Kaikki tilaajat saavat sen kaupan päälle. Digilehden voi lukea missä päin maailmaa tahansa ja lukemaan pääsee kätevästi lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta.

Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.