Juha Utala lähtee kuuden hevosen kanssa Ruotsiin pääsiäisen tienoilla.

Ravikilpailut ovat Suomessa tauolla tällä tietoa ainakin 13.5. asti, sillä Suomessa on kielletty yli 10 hengen kokoontumiset koronaviruksen estotoimien takia. Tilanne on monella tapaa ongelmallinen raviammattilaisille, joten moni tähyää nyt länsirajan yli Ruotsiin, jossa ravikilpailutoiminta edelleen jatkuu.

Eilen uutisoitiin Hannu Torvisen lähtevän kokeilemaan siipiään Ruotsiin. Nyt lähtijöiden joukkoon ilmoittautuu myös Juha Utala. Asemapaikaksi on valikoitunut Taipaleen perheen hevostila Enköpingissä.

”Odottavaisin fiiliksin olen lähdössä. Nyt on hyvä väli lähteä kokeilemaan tätä, vaikkakin Ruotsissa niin sanotut helpot lähdöt on jo ajettu ja lähtöjen taso kovenee huomattavasti verrattuna talvikuukausiin”, Juha Utala kommentoi.

”Mulla on sellaisia hevosia, joille oli aloitusta suunniteltu huhtikuulle, mihin tämän ravitauon alun perin piti kestää Suomessa. Mutta kun tauko nyt venyi, niin ajattelin, ettei ole mitään hävittävää, jos lähden hevosten kanssa retkeilemään Ruotsiin kuukaudeksi tai kahdeksi. Nyt on hyvä mahdollisuus ja huippupaikka tiedossa.”

Utala kertoo leikitelleensä Ruotsiinlähtö -ajatuksella ennenkin, mutta nyt päätös on kypsynyt lähtöpisteeseen. Hevosia matkaan lähtee kuusi, Flexible Journey, Chapitre Un, Poetry In Motion, Piece Of Rock ja Morris. Myös Pelicansin raviliigahevonen Piece Of Glory on lähdössä kokeilemaan siipiään lahden toiselle puolen. Sarjoja hevosille ei ole vielä katsottu valmiiksi, mutta tarkoitus on päästä kilpailemaan pian muuton jälkeen.

Huolettaako rajanylitys?

”Kyllä sinne kuljetusfirmat pääsevät. Olisi vaikeampaa, jos haluaisin mennä Kuninkaanlinnaa katsomaan, mutta tällaisessa tapauksessa se rajanylitys ei ole suurin kynnys asiassa. Kun vaan asiat on mallillaan ja yleensä ne näillä firmoilla on, jotka ajaa kolme kertaa viikossa tätä väliä. Ei oo mitään probleemaa siinä, sanottiin, kun kyselin näitä samoja asioita”, Utala vakuuttaa.

Kotitallille Hollolaankin jää hevosia. Kuinka uskot kotona asioiden sujuvan, kun itse olet Ruotsissa?

”Veikkaan että voi sujua paremminkin”, Juha Utala nauraa. ”Sanna (Utala) on pääpiruna täällä ja tyttöjä on siinä apuna. Tammimetsän Jyrki käy auttamassa parina päivänä viikossa. Hevoset, mitkä jäävät Suomeen, ovat treenivaiheessa. Treeniä jatketaan siihen malliin, että ollaan valmiina, kun Suomen hanat aukeaa.”