Hevosurheilu tutustuttaa lukijoitaan ruotsalaisiin raviurheilijoihin. Vuorossa on Sofia Adolfsson, joka on viimeiset puoli vuosikymmentä hallinnut naapurimaamme suuria monté-lähtöjä häkellyttävän usein.

Montéliigan moninkertaisen voittajan tyyli ratsastaa sopii oppikirjaksi kaikille alalle pyrkiville. Hänen kehonhallintansa kilpailusuorituksessa on järkähtämätöntä, hän pystyy tarjoamaan hevoselle täyden vapauden keskittyä juoksemaan. Tähän mennessä suurin ja ikimuistoisin päivä nähtiin 2017 Åbyn raveissa, kun Sofia Adolfsson voitti kaksi Ruotsin mestaruutta samana päivänä, toisen montémestaruudessa ja toisen montératsastajien mestaruuskilpailussa.

Sofia Adolfsson, 28, asuu Örebrossa ja työskentelee Örebron yliopistollisessa sairaalassa ortopedisellä osastolla sairaanhoitajana.

Muutama vuosi sitten olit kiinnostunut kouluttautumaan ammattiravivalmentajaksi, onko pyrkimys edelleen sama?
“Juuri nyt minusta tuntuu hyvältä nykyinen systeemi eli, että minulla on tavallinen työ ja raviurheilu siinä sivussa. Kilpailen B-lisenssillä ja minulla on yksi hevonen valmennuksessani, minun oma Cheraton. Lisenssin puolesta valmennettavia toki voisi olla useampikin.”

Kerro hevosharrastuksesta lapsuudessasi, olet joskus sanonut, että äidilläsi on ollut aina hevosia?

“Äitini Lena Adolfsson ratsasti ja hänellä oli aluksi vain ratsuja, joten perheemme ei ole ollut mukana raviurheilussa kovin pitkään. Tänään äidillä ei ole enää ratsuja vaan hän valmentaa ja laittelee kylmäveriravureita.”
“Itsekin kilpailin nuorena esteratsastusta ja myös kouluratsastusta. Olin 20-vuotias, kun kilpailin viimeiset esteet.”

Menestyit myös poniraveissa nuorena?
“Ponien myötä tulin mukaan raviurheiluun, En ollut kuitenkaan käynyt suurissa raveissa koskaan ennen kuin kilpailin Solvallassa: Näin siellä hämmästyksekseni suuret yleisömeret. Siksi minulle onkin jäänyt hieno muisto vuodelta 2002, kun voitin ponien Lilla Elitkampenin shetlanninponi Smedens Prestolla.”

Miten tulit valinneeksi lopulta raviurheilun etkä ratsastusta?
“Tunsin, että olin kiintynyt raviurheiluun ja halusin jatkaa siinä.”

Viime vuonna olit poissa monté-kilpailuista loukkaantumisen vuoksi?
“Putosin aivan arkisissa harjoituksissa hevosen selästä, sain polveeni murtuman, jota ei kuitenkaan tarvinnut operoida. Sairastamiseen meni kuitenkin aikaa, aluksi särky oli voimakasta. Palasin takaisin kilpasatulaan viime marraskuussa.”

Satutko olemaan sukua uumajalaiselle Bert Adolfssonille? Suomen ravihistoriassa hänet muistetaan ruotsalaisena, joka osti 100 000 kruunulla Haaparannan kautta Ruotsiin viedyn Limitin, silloisen suuren raviurheilun tulevaisuuden lupauksen, jolla Tommi Mäkelä voitti sen 11 ensimmäistä kilpailua Suomessa.
“Ikävä kyllä en ole sukua. Minun suvussani ei ole raviurheilua harrastaneita ennen minua ja vanhempiani.”

Ensi sunnuntaina Suomen äitienpäivänä Solvallassa kilpailet montélähdössä Ulla Bergin valmentamalla Mithrilillä, kerro siitä hevosesta?
“Tämä kilpailu on hevosen ensimmäinen montéstartti. Se on pohjimmaltaan aika hieno hevonen, sillä on hyvä osaamistaso, mutta toki meidän täytyy ensin nähdä, sopiiko se montéen. En uskalla sanoa paljoa etukäteen. Lähtö on melko avoin, joten siinä voi käydä miten vain, riippuen miten hevonen toimii.”

Keskiviikkona starttaat Solvallassa sitten Adrian Kolgjinin valmentamalla superhevosella Rajesh Facella, kerro siitä?
Rajesh Face on kyllä jättikyvykäs hevonen. Se on esiintynyt tosi hienosti nyt keväällä uransa kahdessa monté-startissa, voitti ja oli kolmas, joten on selvää, että minun on oltava optimistinen ennen kilpailua. Hevonen pitää laskea suosikiksi muutaman muun kärkinimen kanssa.”
“Toivottavasti Rajesh Face pääsee tämän jälkeen mukaan Elitloppet Montéen, joka kilpaillaan Ruotsin äitienpäivänä viimeisenä toukokuuta. Uskon, että se pääsee ja myös, että sitä ei voi jättää siinä laskuista.”

Torstaina kilpailet Örebrossa kahdella hevosella. Kärrylähdössä sinulla on Global at Work Jörgen Westholmin tallista ja montéssa Anna Sedströmin My Open Art, mitä tiedät kertoa näistä?
“Ilmoittautuminen päättyi vasta hetki sitten, joten en ole ehtinyt tutustua vastustajiin, mutta molemmat ovat hyviä hevosia, joten varmasti molemmilla on myös hyvät mahdollisuudet menestyä.”

Lisää teemasta: Vem är hon?