Superlauantain Seinäjoen lähtöjen kohokohtiin kuuluvaan Varsakunkun finaaliin 15 000 euron ykköspalkinnolla ilmoitettiin täydet 16 hevosta.

Takana ovat ajat, jolloin 3-vuotiaiden suomenhevosten lähtöihin ei meinannut tulla hevosia millään. Vuonna 2018 perustettu Varsakunkku tuntuu kääntäneen kelkan.

”Kiitos kuuluu yhdelle miehelle. Kyllä meitä monikin vuosien saatossa mietti, että nuorille suomenhevosille pitäisi olla tällainen kilpailusarja, mutta vain Rautiaisen Terholta löytyi uskoa ja energiaa toteuttaa se”, Varsakunkun käytännön asioita hoitava Antti Karhila kiittää.

Taustatukeakin on toki tullut.

Vidgrénin Juhan tuella toteutettiin tänä vuonna 3-vuotiaiden suomenhevosten paikallisravisarja, ja siihenkin osallistui yli 20 hevosta. Isopalkintoisten lähtöjen lisäksi tarvitaan myös ruohonjuuritason työtä”, Karhila muistuttaa.

Sanomattakin on selvää, että hän on Varsakunkun läpimurrosta täpinöissään.

”Kun itselläni ei ole taitoa valmentaa hevosia, joudun käyttämään ammattilaisten palveluita. Silloin tietää, miten iso ero on siinä, aloittaako hevonen kilpailemisen 3- vai 5-vuotiaana. Pari vuotta aikaisempi aloittaminen voi mahdollistaa suomenhevosen omistamisen entistä useammille.”

”Kilpailemisen aloittamisen nuorena vaikutusta kilpauran pituuteen on tutkittukin, ja tulos oli selvä: nuorena starttiin tulleet tekee myös pidemmän uran. Turha sitä on pelätä, kun sen tekee hevosta kunnioittaen”, Karhila valistaa.

Superlauantain lähdöt ajetaan vuoroin Seinäjoella ja vuoroin Vermossa kello 17 alkaen. 3-vuotiaiden Varsakunkun finaali ajetaan Seinäjoen 4. lähtönä 18.12. Kello 19 sulkeutuvassa T75-pelissä on 500 000 euron jackpot.