Salamakypärä-lähtö värittää tänään Vermon iltaa. Kyseessä on 18–29-vuotiaille nuorille ohjastajille suunnattu kilpailusarja, johon sisältyy myös koulutuksia.

Ylöjärveläinen Kaisa Mikkola, 26, haki Salamakypäriin jo viime vuonna. Tänä vuonna paikka 12 ohjastajan kilpailusarjassa aukesi.

”Ajattelin, että se on hyvä paikka päästä näkyville ja ajamaan enemmän. Se on hyvä ponnistuslauta”, Mikkola kertoo.

Sarjan aloitus venyi kesäkuulle koronapandemian laitettua ravikilpailut tauolle. Myös sarjaan kuuluvia koulutuksia on siirretty koronan alta.

”Tänään menemme Vermoon vähän aikaisemmin ja kokoonnumme siinä nyt ensimmäisen kerran.”

Kaisa Mikkola pitää Teivossa tallia yhdessä avopuolisonsa Antti Veteläisen kanssa.

”Meillä on siinä 17 hevosta, joten päivät menevät siinä. Meillä on yksi henkilö palkattuna minun ja Antin lisäksi ja porukalla siinä touhutaan. Meillä ei ole starttihevosia nyt kuin kolme kappaletta. Kaksivuotiaita on kahdeksan ja lisäksi siinä on muutama nuorempi vielä. Opetuspaikkojakin on ensi syksylle jo kysytty, eli pääpaino varmasti tulee olemaankin nuoremmissa hevosissa.”

Mikkola työskenteli aiemmin isällään Saku Mikkolalla, minkä lisäksi hänellä on kokemusta niin Yhdysvaltojen kuin Ranskankin raviurheilusta.

”USA:ssa olin muutaman vuoden Jonas Czernysonilla Floridassa ja New Jerseyssä. Hänellä oli pelkästään ravureita. Sen jälkeen kävin myös yhden kesän Ranskassa Christophe Martenssilla”, Mikkola kertoo.

Ohjastaminen kiehtoo määrätietoista Mikkolaa, vaikka mielenkiinto ehkä kuitenkin painottuu enemmän valmentamisen puolelle.

”Olen kyllä tosi innoissani näitä oppilaslähtöjä ajamassa ja montéakin menisin mielelläni enemmän. Mutta jos pitäisi valita, olisinko ohjastaja vai valmentaja, niin kyllä mä varmaan enemmän valmentaja olisin.

Salamakypäriin hän on lähdössä pärjäämään.

”Tottakai pitää yrittää olla kärkipäässä. Ei näihin muuten kannata osallistuakaan, jos ei ole halua pärjätä. Hevosistahan se paljon on kiinni, joten yritän saada mahdollisimman hyviä hevosia ajettavaksi.”

Ensimmäiseen Salamakypärä-koitokseen Mikkola starttaa radalta yksi Tapani Jauholan valmentamalla Ruthless Chickillä jolla on kaksi voittoa ja kakkonen tämän vuoden kuudesta yrityksestä. Se palasi koronatauolta Vermossa 20.5. sijoittumalla kuudenneksi ennätystuloksellaan 14,9a.

”Ihan hyvät ajatukset on illan kisasta. Olen katsonut hevosen juoksuja, mutta siinä oikeastaan kaikki mitä siitä tiedän. Lähden kuitenkin hyvällä mielellä kisaan ja pärjäämään.”

Salamakypärät vuonna 2020 ovat:

Anette Antti-Roiko
Patri Filatoff
Terno Grönstrand
Mats Havulehto
Niko Huuskola
Vilja Kivinen
Riku Lehtonen
Kaisa Mikkola
Toni Mäntyniemi
Tino Paldan
Jesse Piirainen
Niko Riekkinen