Radiokanava HitMix luukuttaa koko päivän Daruden alias Ville Virtasen Sandstormia, sillä tänään maailmanlaajuisen hittibiisin synnystä tulee kuluneeksi 20 vuotta.

Hevosihmisillekin kappale on läpeensä tuttu, sillä sen tahtiin on kutsuttu lähdöt kokoon muun muassa Joensuun kuninkuusraveissa vuonna 2000 ja ratsastettu kuvioita lukuisissa koulukisoissa.

4-vuotias ruuna Sahara Sandstorm starttaa huomenna Vermossa 2600 matkalla enintään 75 000 euroa tienanneiden ryhmässä. Sen kasvattaja Petra Huhti on usein nimennyt varsoja biisien mukaan.

”Mietin varsan kohdalla, että jos tää tulis voittajaesittelyyn, niin miltäs tämä kuulostaisi?” Huhti myöntää.

Emä Staro Buttercup on jättänyt muun muassa Sahara Preachermanin ja Sahara Playhardin. Esimerkiksi Melody Gardotilta löytyy Youtubesta upea live-esitys Preacherman-kappaleesta.

Sahara-kasvattajanimen perään Sandstorm eli hiekkamyrsky sopii erityisen nokkelasti.

”Oon mä tietysti Darudea kuunnellut. Eihän sillä nyt lopulta hirveästi ole hittejä, mutta tämä yksi nyt soinut paljon. Ja kappaleen muistaa sieltä omasta historiasta. Ja vieläkin kun se tulee radiosta, niin onhan se hieno biisi. Sitä jää kuuntelemaan, vaikka siinä ei lauleta mitään.”

Petra Huhti kuvailee Sahara Sandstormin olleen varsana kiltti, mutta eläväinen.

”Se oli sellainen terävä pikkukaveri. Hyvinkin nöyrä ihmiselle, mutta aika energinen poika.”

”Se on rehtipäinen ja tyypillinen kevyt makeithappenilainen. Make It Happenin kevytrakenteiset varsat ovat hyviä hevosia. Eihän se tyyli Sahara Sandstormilla maailman kaunein ole, mutta päänupillaan se paikkaa ja korvaa muita ominaisuuksia”, Huhti tietää.

Ruunan nykyiselle valmentajalle Timo Korvenheimolle Daruden kappale on yhtä tuttu kuin hevonenkin.

”Nuorempana sitä tuli tietysti kuunneltua.”

Oman tallinsa Sandstormilla hän lähtee Vermon koitokseen luottavaisena.

”Sahara Sandstorm on oikein vahva voimahevonen, joka tulee aina rehdisti loppuun ja tekee työnsä aina niin hyvin kuin pystyy. Siinä mielessä se on oikein valmentajan unelmahevonen, että se tekee aina kaikkensa, ei koskaan jätä leikkiä kesken. Todellinen työmyyrä.”

Tididididii-rytmi saattaa hyvinkin kajahtaa Kavioliiga-finaalien värittämässä lauantaissa.

”Vauhdinjaosta riippuu paljon, minne takarivin paikalta voidaan nousta. Hevosella on kaikki hyvin, ja varsinkin matka sataa sen laariin. Sille pidempi matka on aina plussaa, joten jos matkavauhti suosii, uskon Sahara Sandstormin nousevan ihan kärkitaistoon saakka”, Korvenheimo toteaa.