Urheilutoimittajain liiton lajien parhaat urheilijat 2020 -valinnat julkistettiin tänään keskiviikkona. Raviurheilussa kärkeen kiilasi toisena vuonna peräkkäin pihtiputaalainen raviohjastaja Santtu Raitala.

Raitalan statistiikka osoittaa viime vuodelta 277 ykkössijaa. Pihtiputaalaisen vuoden suurin saavutus oli ravikuninkuuden voitto Antti Ojanperän valmentamalla Evartilla.

”Valinta tuntuu totta kai hyvältä, ei siitä muuta mieltä voi olla. Mukavaa, että Urheilutoimittajien yhdistys valitsee meidänkin lajista vuoden parhaat”, Raitala kertoo liiton tiedotteessa.

Koronavuonnakin Raitala pääsi nauttimaan suurkilpailuvoitoista. Mieliinpainuneimmat olivat Evartin kuninkuustitteli ja Finlandia-Ajo Zarenne Fasin rattailla.

Raitala on uransa varrella korostanut yhteistyön tärkeyttä menestyvälle raviohjastajalle. Raviurheilussa kilparadoilla esiintyy kuski ja hevonen, mutta Raitalan mukaan lajissa kyse on ennen kaikkea tiimityöskentelystä.

”Itse käsitän asian niin, että ohjastajana henkilökohtaisten tavoitteiden asettaminen on äärimmäisen vaikeaa. Tämä on joukkuelaji. Kenen kanssa pääsee tekemään työtä ja millaisten hevosten kanssa pääsee kilpailemaan, niin se vaikuttaa paljon myös ohjastajan menestykseen”, Raitala toteaa.

”Esimerkiksi yleisurheilussa pystyy omalla tekemisellä vaikuttamaan hyvin pitkälle lopputulokseen, mutta raviurheilussa se ohjastajan rooli ei ole niin radikaali. Koitetaan kuitenkin hoitaa omat hommat hyvin ja katsotaan, mihin se johtaa.”