Anton Ravander-Rauas (oik.) teki näköispatsaan Ravirenkaan puheenjohtajanakin toimineen Toivo Pohjalan ravikuninkaasta Lohdutuksesta. Kuva: Hevosurheilun arkisto.
Anton Ravander-Rauas (oik.) teki näköispatsaan Ravirenkaan puheenjohtajanakin toimineen Toivo Pohjalan ravikuninkaasta Lohdutuksesta. Kuva: Hevosurheilun arkisto.

Sata vuotta Ravirenkaan syntymästä

Tasan 100 vuotta sitten perustettu Suomen Ravirengas kesti kaksi ravilamaa ja laittoi alulle nykymuotoisen suomalaisen raviurheilun.

Jokaisella tarinalla on alku, ja kotimaisen raviurheilun alkusysäyksiin kuuluu Suomen Ravirenkaan perustaminen helmikuun 27. päivänä 1919.

Viipurissa olivat juuri päättyneet valtion kaksipäiväiset orinäyttelyt. Seuraavana päivänä Papulanlahdelle keskustan pohjoispuolelle olivat kokoontumassa maan parhaat juoksijat talven ensimmäisiin suuriin orikilpailuihin. Kun ”suunnaton kansanjoukko mitä ihanimman ilman vallitessa” todisti muun muassa monta kertaa kohdanneiden juoksijasuuruuksien Peikon 649 ja Pekan 562 juoksuja, oli Suomen Ravirenkaan syntysanat jo edellispäivänä lausuttu.

Ravirenkaan perustavan kokouksen oli kutsunut koolle kolme intohimoista viipurilaista ravimiestä: toimitusjohtaja Fritz Buttenhoff, kartanonomistaja Alfred Klockars ja kunnallisneuvos Aleksanteri Konkonen. Heidän kutsustaan Viipuriin oli saapunut sekä raviurheiluseurojen edustajia että yksityisiä asianharrastajia, joiden tarkoituksena oli perustaa yhtymä, joka voisi ”koota, yhteenliittää ja ohjata niitä seuroja ja yhdistyksiä, joiden päämaalina hevostemme kehittäminen erittäinkin raviurheilun alalla”. Kokous päätyi yksimielisesti siihen tulokseen, että mainitun järjestön perustaminen olisi tarpeellista.

Ravirengas loi Suomeen nykyaikaisen kilpailujärjestelmän ja uudenaikaiset, urheilulliset ravikilpailusäännöt, perusti 1924 kuninkuusravit yhdessä Lahden hevosystäväinseuran kanssa ja muun muassa aloitti totalisaattoripelin omissa ajoissaan vuonna 1928.

Sittemmin Ravirenkaan työtä jatkoi vuoden 1973 alusta uusi keskusjärjestö, Suomen Hippos. Yhdistyminen Hevostalouden keskusliiton kanssa oli pitkälti valtiovallan sanelema ratkaisu.

Lue koko artikkeli kokonaisuudessaan keskiviikon Hevosurheilusta.

Nykyaikaisen ravurin ilmentymiin kuuluu nelivuotiaaksi varttunut tamma Viking Grace, joka on aloittanut kauden kolmella Solvallan-voitolla. Mitä Riina Rekilä miettii valmennettavastaan ja mitä kuuluu Rekilän omalle kasvatustoiminnalle?

Mitä kuuluu raviurheilun tulevaisuustyöryhmälle? Entä mitkä ovat pelikelpoisimmat hevoset keskiviikon Toto64-peliin? Millaista on vetää eturivin mieshiihtäjien omistavan Bismarck Comeryn kimppaa? Lue keskiviikkolehdestä.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digituotteena.

Hevosurheilun 95-vuotisjuhlavuoden ja 7 oikein -lehden 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi digilehti sisältyy tilauksiin. Kaikki tilaajat saavat sen kaupan päälle. Digilehden voi lukea missä päin maailmaa tahansa ja lukemaan pääsee kätevästi lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta.

Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi