”Kirjoita sinne, että Saaga S söi Mokomanit ja muut, kuningattaren nimi alkaa ässäkirjaimella. Sen voi nyt kirkossa kuuluttaa, mutta ei sitä mikä on kuningattaren nimi”, Hevosurheilun Kuninkuusravien asiantuntija Jouko Tarvainen pohti tammojen 2100 lähdön ratkettua.

Kurun kaunotar Sekottaja sulatti shamaanin sydämen. ”Aivan mahtava juoksu. Kun Sekottajan kaltainen hevonen on ensimmäisen matkan jälkeen näin korkealla, ei voi kuin odottaa huomista päivää suu hymyssä.”

Mian Marin hylkäys radalta poistumisen vuoksi jäi harmittamaan saunashamaania. ”Ei sitä voi kuskin piikkiin pistää. Tuomariston päätös on mielestäni kohtuuttoman kova ja väärä. Eihän tässä mitään etua syntynyt, ei se mitään jouduta,” Tarvainen puhisee Joensuun raviradan keskialueella sijaitsevassa saunastudiossa. ”Ilkee tapahtuma tällaisessa kisassa.”

Kuningaskisasta Tarvainen löytää useammankin kruunattavan. ”Kyllä Kontion Jorma pitäisi kruunata Suomen kuninkaaksi. Pitäähän meilläkin sellainen olla kun ruotsalaisillakin on. Kung Jomppe voisi vaikka asua Ahvenanmaalla ja käydä siitä Solvallassa ajamassa. Kyllä Suomen kokoisen maan kuninkuus olisi kuitenkin sillä tavalla osa-aikahomma, että siinä ehtisi hyvin käydä ajamassa.”

Kontion ajosuoritus saa Shamaanilta mahlaiset kehut. ”On siinä Jompella vaan puristusvoimat kohdillaan. Hienosti hän sai huiluuttaa hevostaan matkan aikana. Todella taitava ajosuoritus, kun laukkapeikko on Jokivarren Kunkulla kuitenkin olemassa. Nyt ei näkynyt mitään hapuilua.”

Vaikka Jokivarren Kunkku oli hyvä, Tarvainen ei vielä ennustele kuninkaan seppeleen suuntaa huomiselle päivälle. ”Kunkku juoksi sille parhaalta paikalta ja lähti yllättävän nopeaan liikkeelle. Suivikkaaseen sopii aivan samat sanat. Köppinen oli todella hyvä ja parantaa varmasti huomiseen.”

Myös kuninkuuskisassa tapahtunut hylkäys kirpaisi myös Tarvaisen mieltä. ”I.P. Lennolla oli liikaa kahvia pannussa. Se oli reuhunnut jo tallialueella, eikä se radalle tullessaankaan ollut rauhallinen.”

Lisää teemasta: Kuninkuusravit