Hevosurheilun Kuninkuusravien asiantuntija Jouko Tarvainen on valmis seppelöimään Saaga S:n ravikuningattareksi vaikka kolmen tuhannen osakilpailut ovat vielä juoksematta. Ravikuninkaaksi shamaanilla on kolme vaihtoehtoa.

”Ihan ensiksi pitää kehua tämä Timo Ylitalo, hän ajoi todella hienosti Mian Maria ja siinä tuli palsamia haavoille niin kuskille kun hevosenomistajillekin. Kaikkein parhaan ajon teki kuitenkin Nisosen Matti Saagan kanssa, täysi kymppi ja vielä puolikas päälle oli tämä ajo. Nisonen hehkuu, hänellä taitaa nyt olla se Kauhasen Jiipeen itseluottamus lainassa”, Tarvainen aloittaa.

Tarvaisen mukaan Noriko nousee tasaisuutensa ansiosta kuningatarkisassa korkealle, muttei voittoon asti. ”Kyllä mä nostaisin seppeleen jo nyt Saaga S:n kaulaan. Se on hallinnut molempia nyt juostuja matkoja kuolemanpaikalta ja nyt alkaa kaverikuskitkin kunnioittamaan Nisosta. Nisonen palvaa kyllä muut kuskit pitkällä matkalla. Tyyni ja rauhallinen savustus on nyt menossa.”

Laukkaan asti hylätyn Mokomanin kunnonajoitus askarruttaa shamaania. ”Mokomani teki parhaat juoksunsa ennen kuningatarkisaa. Se on niin herkkää näiden tammojen kanssa, miten on kaikki hormoonihommat kohillaan. Mokomanille tuo laukka ei ole luonteva asia, siellä voi olla jotain sellaisia pieniä kipuja, joista ei vielä mitään tiedetä.”

Kuninkuuskisan voittaja shamaani ei vielä julista. ”Kyllä Jokivarren Kunkku näyttää hyvältä ja Kontion silmä on niin kirkas, mutta ehkä tämä matka pitää kuitenkin juosta ensin. Suivikas on antanut hyvän vastuksen ja Camri on saanut peesata kaksi matkaa ja sekin voi vielä olla hyvin lähellä.” Kuninkuuskisan osallistujista Tuli-Ritari saa shamaanilta kehut. ”Nuori hevonen, joka kuuluu vielä joskus ihan huipulle.”

Kontion ohjastyö saa shamaanin haukkomaan henkeään. ”Ei se ole Suomen, eikä maailman paras kuski. Se on maailmankaikkeuden paras kuski. Mahtavasti Kontio ja Rautiaisen Terho hoitivat vauhdinjaon todella taitavasti. Kansaan menevää ajoa ja kansa elää hienosti mukana.”

Oriiden kolmen tonnin kisasta Tarvainen odottaa vauhtijuoksua. ”Suivikkaalla ja Köppisellä on pakko painaa päälle, niillä ei ole muuta vaihtoehtoa. Nyt ei jaagata eikä jallitella vaan ajetaan ravikilpailu.” Tammojen puolella kolmen tuhannen kisa ajetaan shamaanin ennustuksissa rauhallisesti. ”Jos joku lähtee prässäämään, niin se on sitten itseltä pois. Kyllä minä kuskina kunnioittaisin Saagaa.”