Hevosurheilun Kuninkuusravien asiantuntija Jouko Tarvainen analysoi kuninkuuskisojen ohjastajat. Joukosta löytyy idoli, vanhoja kilvanajokumppaneita, tulevaisuuden lupauksia ja yksi jonka pitäisi katsella peiliin aivan muista syistä kuin ulkonäkönsä takia. Tarvainen laittoi kuskit järjestykseen ja Hevosurheilu tarjoilee kuskianalyysit aakkosjärjestyksessä.

Mika Forss, Noriko

”No joo, oikein ajajien kettu mun mielestä. Hieno kettu. Tällä miehellä leikkaa nupissa. Numerot kehuu puolestaan. Itse pidän Mikaa enempi lämminverimiehenä, mutta ajaa Forss sialla, porolla tai hevosella, niin muutaman kerran jälkeen hänellä on se eläin syötettynä kypäränalaiseen tietokoneeseensa käsittämättömän tarkasti. Mika ajaa paljon voitoista, mutta se johtuu siitä, että hän ei lähde ajamaan ykkössijasta, jos hevosesta ei ole siihen sillä kertaa. Hän kehittää hevosta tuleviin startteihin.”

Timo Vääränen ja Aulis Harmoinen ovat Norikon valmennuksessa ja kilpailuttamisessa huippuyksilöitä, he osaavat miettiä ihan joka asian. Tässä näkyy hyvin se, että Norikolle on haettu kuskia, joka sille tähän kisaan sopii ja sellainen Lahden startissa löytyi. Huippua on haettu ja Forssiin on päädytty.”

Hannu Hietanen, Leon Salama

”Hannu puhuu vähän, mutta teot puhuvat sitäkin enemmän. Voittoprosentti on Lakeuksien hiljaisella kova. Aktiivinen kilvanajaja, kiertää paljon ja vielä valmentaakin hevosia. Hannu on todella hyvä kuski. Mahtavat sormet, hallinta ja tyyli, kaikkea muuta kuin aggressiivista, mutta jäätävän tehokasta. Aina kun näen, että Hannu hyppää Seinäjoella ensimmäisen kerran jonkun hevosen rattaille, niin kyllä minä sille hummalle roponi lyön.”

Esa Holopainen, Tuli-Ritari

”Ykkösmiehiä, pärjää vaikeittenkin hevosten rattailla. Puhelias kuin viilipytty, mutta myös yhtä rauhallinen. Pärjää hevosella kuin hevosella ja rodulla kuin rodulla. Esalla on valtavan hyvä lähtökyky sekä voltissa että auton takana. Hän osaa kätkeä hevosen oikeaan paikkaan ja yhtäkkiä sama hevonen onkin maalissa ensimmäisenä. Taikurin vikaa, aikamoinen Copperfield. Eikös niissä ole vähän samaa näköäkin? Ehkä se on yksi ja sama jätkä!”

Jukka-Pekka Kauhanen, Mokomani

”Viimeisen päälle valmistautunut. Kuninkuudet ja kuningatarkisan voitot ovat tulleet tyylillä jota ihailen. Jiipee on rohkea ratkaisuissaan ja samalla osaa vetää hevosen viisaasti sisään silloin kun on sen aika. Kylähermoinen ohjastaja, joka katsoa ajolinjat herkästi. Miehessä ei ole mitään hätäisyyttä. Tämän lisäksi hänellä on hevosen laittamisen taito tuoda hevoset tikissä kisaan.”

Jere Kiveinen, Suhhaus

”Ajanut kohta viisisataa starttia ja reilut kolmekymmentä voittoa. Nostan hattua nuorelle miehelle, tekee hyviä ratkaisuja. On tulevaisuuden lupaus. Tätä miestä kannattaa seurata koko Suomen, vaikka hän vielä nyt touhuaakin enemmän siellä Varsinais-Suomen puolella.”

Jorma Kontio, Jokivarren Kunkku

”Idoli, ihmemies, voi kun saisi rosentin noista Jompen taidoista iteleen niin olispa hyvä mies. Niin paljon suurkilpailuvoittoja ja jaksaa ajaa pieniäkin lähtöjä. Kannattaa kiinnittää huomiota Jompen ajovitsan käyttöön. Se on hyvin hillittyä, sellainenkin sana on kai olemassa kuin elegantti.”

Tapio Kukkonen, Tuli-Karkelo

”Tapio on hieno persoona kaikin puolin, antaa hienoja kommentteja ja saa hevoset kulkemaan. On hienoa että mies itse istuu rattailla tammakisassa, vaikka välillä ajattaa valmennettaviaan muillakin kuskeilla. Tapio ei ole varmaankaan Tuli-Karkelolle paras kuski tähän kisaan, mutta kyse on siitä että hän saa sen kokemuksen millaista on ajaa kuningatarkisassa. Ohjastaja-asiaa kannattaa näissä kisoissa miettiä tarkasti, sillä muuttuvia tekijöitä on niin paljon. Kaikki tuuria sinne.”

Ari ”Aku” Moilanen, Joivi, Köppinen

”Ihan mätsikki* saamaan hevosesta irti ne voimat jotka siellä ajopäivänä on ja pystyy vielä luovimaan ajon niin, että hevonen onkin ensimmäisenä maalissa. Viime vuoden kuninkuusseppeleestä ripustaisin seitsemänkymmentä prosenttia Akun kaulaan. Aku ei lähde koskaan hulluttelemaan ja tuntee hevosen vauhtivarat sormissaan ylivertaisesti. Aku osaa lukea paitsi hevosta myös muita kuskeja ja eri hevosten valmentajia. Sen takia hän käyttää niin paljon energiaansa sisäänpäin hymyilemiseen maalisuoralla. Niin varmaan tekee täällä Joensuussakin. En lähtisi Moilasen kanssa pokeripöytän, on sillä sellainen naama.”

*suomentajan huomio: magic, maaginen, taianomainen

Matti Nisonen, Saaga S

“Mies viimeisen päälle, itsekin urheilija ja voimakkaasta hevossuvusta. Tästä miehestä puhutaan vielä monta vuotta ja kunnioittavasti. Hoksottimet on kohdallaan ja ohjastajana Matti osaa tehdä yllättäviä äkkiratkaisuja. Sitten kun ne onnistuvat mies on jumalasta seuraava. Se paikka on nyt vapaana Nisoselle ottaa. Saaga S:llä on niin hyvät lähtöpaikat että jos tamma pelittää, niin seppele nostetaan sen kaulaan.”

Pertti Niveri, Joiviri, Vieskerin Valo

”Pertti on ollut monessa keitossa mukana. Pertille kaikki kunnia siitä, että hän ajattaa valmentamiaan hevosia myös muilla kuskeilla. Sitä kautta hän saa varmasti hevosistaan sellaisia huomioita, joita ei itse ole tullut ajatelleeksi. Pertti pärjää hyvin vaikeillakin hevosilla. Kaikki eivät ole ihan pikkupoikien hevosia. Kohta on kuusisataa voittoa Pertillä vyöllä, kyllä se kertoo isosta osaamisesta.

Teemu Okkolin, Yllin Kyllin

”Teemusta täytyy sanoa, että yritys ei mieheltä lopu koskaan kesken, joskus sitä on liikaakin. Jotenkin täytyis nätisti osata sanoa, että Teemun täytyisi miettiä, miksi hänen hevosillaan on laukkamerkintöjä ihan liikaa. Joku herkistin sinne ajohanskaan täytyisi kai saada. Ratkaisu Teemulle löytyy peilistä. Monta kertaa mietin, että miksi pitää lähteä niin aikaisin kiriin ja niin aggressiivisesti ajaa. Kun istuisi maltilla rattailla, niin useammin saisi kääntää hakemaan kukkia. Tää on vaan minun mielipide.”

Tuomas Pakkanen, Camri

”Tuomas työntelee eteenpäin reippaasti tuhannen voiton kokemuksella. Lupsakka kuski, huumorimiehiä. Mää tykkään. Tuomas tuo raveihin tullessaan aina vauhdin mukanaan, se on hänen luonteeseensa sisään asennettu. Mies näkyy ja kuuluu ravipaikalla lähdöissä ja lähtöjen välissä ja aika usein se vaan kanniskelee jotain ihme kukkapuskaa mukanaan tallialueelle tullessaan.”

Tapio Perttunen, Tapsan Tahti

”Nyt on pakko kertoa yksi historiallinen hetki, joka kuvaa kuninkuuskisan luonnetta hyvin. Kuka Tapsan ja minut tuntee tuskin uskoo mutta totta se on. Olemme näet olleet kertaalleen kokonaisen ruokailun ajan molemmat hiljaa ja vielä yhtä aikaa ja samassa pöydässä. 2009 Lappeenrannan tallikahviossa syötiin kahestaan eikä sanaakaan vaihdettu. Kumpikaan ei puhunut mitään, ei sanaakaan, ei toisillemme eikä kenellekään muille. Sitten Tapsa nousi pöydästä ja ilmoitti ajavansa sitten kolmella tonnilla selästä.

Tapsa on vanha kilpakumppani, konkari joka pärjää hyvin ja oma reenattavilla oikeenkin hyvin. Tapsa teki viisaasti, kun lähti Tapsan Tahdin kanssa nauttimaan Solvallaan Elitloppetiin. Sen juoksun porukka herkisti hevosen hyvin ja siitä ehtii palautua ja kerätä voimia ennen Kuninkuusraveja.”

Terho Rautiainen, Suivikas

”Terho on viimeisen päälle hevosmies. Vanha kettu, joka ajaa yhtä hienosti lämpöisellä kuin suomenhevosella. Terho on taitava hevosen laittaja ja ajaja. Kylmähermoinen ja sala-aktiivinen ohjastaja. Istuu hallitusti ohjissa eikä häiritse hevosen suoritusta. Ei mikään suupaltti, vastaa kun kysytään, mutta äärimmäisen lyhyesti ja mietitysti.”

Jarmo Saarela, Sekottaja, Rapin Aatos

”Hatunnosto ahkeruudesta, pärjää suhteellisen hyvin siihen nähden, että ottaa ajettavakseen kaikenlaisia hevosia. Miehessä on potkua lähteä kisoihin Suomeen, Ruotsiin ja Norjaan. Aika moni hevosenomistaja on vaan vuosien mittaan päätynyt ajattamaan hevosiaan Saarelalla ja siihen on kyllä hyvät syyt. Melkein aina Saarelan ajo on samalla hevosella muutama sija muiden suorituksia parempi. Hänellä on hermoja istua ja antaa hevosen tehdä rauhassa töitä. Jampassa on se hieno piirre että hän pitää hevosen hyvällä ravilla, eikä yritä voittoa jos siihen ei ole aineksia, vaan kehittää hevosta juoksulla kohti tulevia mainetekoja. Paljon on kokemusta valjakossa kun Jarmo ja Sekottaja ovat matkassa.”

Antti Teivainen, R.R. Ruskariina, I.P. Lento

”Sähkösormella on positiivinen kilpailuahneus ja se yhdistyy valtavaan kuninkuuskisakokemukseen. Kyllähän nuo ajetut tammaseppeleet sen kertovat. Kisan ykköskuskeja. Olen miettinyt paljon, miksi Antti pärjää juuri tammoilla niin hyvin. Liljankukan aikana ajettiin paljon kisaa Valomerkkiä vastaan, joka ei ollut mielestäni niin ihmeellinen hevonen. Vaan annas olla kun Antti hyppäsi rattaille, niin se sai Valomerkistä niin paljon enemmän irti. Sähkötystaito ja agressiivisuus. Antti ajoi siihen aikaan itselleen sellaisen karisman, että kukaan ei lähtenyt haastamaan. Nythän nuoret kuskit eivät enää kumarra, kun he ajavat itsellensä samaa karismaa. Antilla on huipputaito saada hevonen startin hetkellä toimimaan paremmin, kuin kukaan muu kuski.”

Hannu Torvinen, Keisar

”Hannu on tulevaisuuden ykkösmies, ihan kiistatta nuorista kuljettajista taitavin. Voitonnälkää on sopivasti, muttei liikaa. Hannu palvelee hyvin hevosenomistajia ja treenaria. Tästä miehestä puhutaan vielä muuallakin kuin Suomessa, puhutaan varmaan jo nyt. Se on syntynyt varmaan narut kourassa. Ei oo kyllä tullut vanhemmilta kysyttyä, että kävikö siinä niin.”

Jouni Törmänen, Hujanhajan

”Jouni kuuluu kanssa hyvien kettujen klaaniin. On hevosenlaittaja ja pärjää sekä omillaan että vierailla. Vieraitten hevosia Jouni ajaa vähemmän ja voisi kyllä omilla voittoprosenteillaan ajaa niitä mielestäni enemmänkin. Hallitsee hyvin ravikilpailut ja onhan tuo seppeleenkin ajanut Mikkelissä Sirun Valpuriinalla.”

Timo Ylitalo, Mian Mari

”Kun katsoo voittoprosentteja, niin Timolla on hyvät lukemat amatöörikuskille. Mun täytyy kyllä puoltaa tätä ohjastajavalintaa. Mian Mari on varmaan sellainen hevonen, ettei sen penkille voi ihan outoa kuskia tähän kisaan istuttaa.  Valmentajat tuntevat aina hevosensa paremmin kun kukaan muu ja osaavat kyllä ohjastajan valita. Aivan turha meidän muiden on siinä sivussa huudella muita nimiä. Mian Mari on ensikertalainen, jolla on useita upeita vuosia edessä, nyt saadaan sellaista kokemusta joka voi viedä vielä vaikka kuinka pitkälle. Juuri tästä syystä on tärkeää, että kuski on tehnyt hevosen kanssa yhteistyötä aiemminkin. Ja onhan se hienoa, että tässä lajissa amatöörikuski voi pärjätä. Mian Marille toivon kaikkea hyvää ja menestystä kisassa, purisihan se kansaan, kun olisi tällainen mies ohjaksissa.”

Lisää teemasta: Kuninkuusravit