Seinäjoki Raceen viikonloppuna hevosensa tuova Alessandro Gocciadoro komeilee Italiassa ravivalmentajien ykkössijalla. Hänen valmentamansa hevoset ovat ansainneet tänä vuonna 534 000 euroa.

”Huikea saavutus, kun ottaa huomioon, että hevosinfluenssa vaivasi tallimme hevosia 1,5 kuukauden ajan”, Gocciadoron ravitallin luottohevosenhoitajiin jo pitkään kuulunut Anu Niskanen iloitsee.

Gocciadoron tallissa on nyt ennätysmäärä valmennettavia – yhteensä 110 hevosta.

Vuosi sitten Elitloppetin kolmen kilpailupäivän tapahtumassa Gocciadoron talli voitti peräti kuusi lähtöä.

Gocciadoron talli saapuu pohjoismaisiin kilpailuihin jälleen isolla joukkueella viime kesän tavoin. Viikko sitten perjantaina Tukholman lähelle Sisyfosin valmennuskeskukseen majoitettiin tallin 12 ravuria.

Seinäjoelle kilpailemaan tulevat Trendy Ok ja viime kesänä kaikki kolme kilpailuaan Suomessa voittanut tamma Virginia Grif.

”Supertyytyväinen”, Gocciadoro itse painotti tuntemuksiaan harjoitusten jälkeen tällä viikolla.

”Pomo ajoi Trendy Ok:lla ja minä Virginia Grifillä. Gocciadoron mielestä molemmat juoksivat erittäin hyvin, kun ajoimme niillä pehmeällä hiekkaradalla kuusi vetoa 40-vauhdissa”, Anu Niskanen toteaa.

Tänään ilmestyvässä Hevosurheilussa käsitellään kattavasti lauantaisen Seinäjoki Racen taustajoukkojen tunnelmat kevään ensimmäisen suurkisan alla.

Perjantainumeroon on toki mahdutettu muutakin.

Kaksi hevoskuljetusalan ammattilaista, Pasi Korkala Suomesta ja Ari Pakarinen Ruotsista luotaavat, mihin hevoskuljetusala on menossa ja mitä hevoskuljetuksissa kannattaa huomioida.

”Selkärepullinen papereita ja tuhat-sivuinen säännöstö”, tiivistää Pasi Korkala kaupallisesti ajettavien pitkien matkojen lupaviidakon.

Huomionarvoista – ja huonosti tunnettua – ammattilaisten mukaan on, että kaupallisissa kuljetuksissa hevonen matkustaa aina omistajan omalla vastuulla.

”Jos hevoselle jotain sattuu kolaritilanteessa, CMR-sääntöjen mukaisesti hevonen luokitellaan kuljetusyritysten vastuuvakuutuksissa kilotavarana. Sen vuoksi ennen matkaan lähtöä omistajien on huolehdittava, että hevoset ovat riittävästi vakuutettuja”, Pakarinen opastaa.

Tiede-palstalla Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Markku Saastamoinen paneutuu hevosten metaanipäästöjä käsittelevään artikkeliin.

 

Lue lisää perjantain 12.4. Hevosurheilusta.