Kotimaan kansainvälisen suurkilpailukauden avaa lakeudella 18. huhtikuuta juostava Seinäjoki Race, jossa voittajaa odottaa 70 000 euron ykköspalkinto. Todennäköisyys kotimaisten hevosten enemmistölle vaikuttaa aiempaa suuremmalta.

Viime vuonna voitto jäi kotimaahan, kun Antero Tupamäen Atupem kiri ykköseksi Santtu Raitalan ohjastamana. Järjestäjän toiveissa on, että ori nähtäisiin puolustamassa voittoaan, mutta myös muut Suomen kärkinimet luonnollisesti kiinnostavat.

Aiemmin Seinäjoki Race on koostunut usein puoliksi kotimaisista ja puoliksi ulkomaalaisista hevosista. Tänä vuonna asia saattaa olla toisin, kun Suomessa on jopa poikkeuksellisen laaja taso huippuhevosten osalta.

”Eiköhän se ole selvää pässinlihaa, mitkä hevoset meitä kiinnostavat”, Seinäjoki Racen promoottori Mikael Mattfolk nauraa. ”Tänä vuonna on aiempia vuosia suurempi todennäköisyys sille, että mukana on kuusi suomalaista hevosta ja vain neljä ulkomaalaista.”

Mattfolk kertoo, että kaikkien kotimaan kovimpien hevosten taustajoukkojen kanssa on keskusteltu osallistumisesta Seinäjoki Raceen, ja vihreää valoa on näytetty monelta suunnalta, mutta osallistumista on liian aikaista lyödä lukkoon.

Timo Hulkkosen kanssa en ole itse keskustellut, mutta Jyri oli hänet tavannut (Saranpää, Seinäjoen raviradan toiminnanjohtaja), ja kuulemma kilpailu on myös Next Directionin suunnitelmissa”. Mattfolk paljastaa. ”Myös muiden huippuhevosten taustajoukot ovat kertoneet, että ainakin tällä hetkellä kilpailu on ohjelmassa. Kaikki kuitenkin odottavat kenkäpakon poistumista, ja tällä hetkellä olosuhteet kauteen valmistautumisessa ovat haastavat.”

Kansainvälisiä vieraita ajatellen Ruotsi on tietysti naapurimaana järjestäjän kannalta kiinnostavin. Keskusteluita on kuitenkin käyty myös Italian ja Ranskan suuntaan.

Jarmo Niskasen kanssa keskustelut olivat jo pitkällä Earl Simonin osallistumisesta, mutta se kaatui mahdottomuuteensa, koska Ranskassa on siitoskausi jo silloin alkanut, eikä meillä ole lentokuljetusta, joten se olisi tarkoittanut vähintään viiden päivän reissua”, Mattfolk kertoo. ”Myös Gocciadoron kanssa on keskusteltu. Hänhän on hyvin kiistanalainen persoona, mutta eihän hän ole tehnyt rikkeitä Pohjoismaissa. Toivotamme hänet tervetulleeksi.”

Päälähdön ohella suurkilpailustatuksella ajetaan lämminveristen kolmen kierroksen voimainkoitos. Se on nimetty takavuosien maailmanennätysjyrän hienoa uraa kunnioittaen Etain Royal Stayeriksi. Kisan ykköspalkinto on 12 000 euroa. Lisäksi voittaja saa paikan Elitloppet-viikonloppuna niin ikään pitkällä matkalla kilpailtavaan Harper Hanover –lähtöön. Myös Etain Royal Stayeriin on osoitettu mielenkiintoa ulkomailta.

”Keskusteluissa on tuntunut, että myös tämä lähtö kiinnostaa. Paikka Harper Hanoveriin on hyvä houkutin.”