Seinäjoki sai tahtonsa läpi – Kuninkuusravit ensi vuonna Pohjanmaalla
Hippoksen hallitus päätti perjantaisessa kokouksessaan siirtää sekä Seinäjoen että Forssan kuninkuusraveja vuodella eteenpäin.
Suomen hallitus linjasi keskiviikkona uusia koronarajoituksia. Merkittävintä tulevan ravikesän kannalta on heinäkuun loppuun saakka kestävä kielto järjestää yli 500 hengen yleisötapahtumia.
Seinäjoella oli määrä ratkoa tämän vuoden ravikuninkaalliset elokuun ensimmäisenä viikonloppuna, mutta hallituksen tiedotettua yleisötapahtumien järjestämistä koskevasta rajoituksesta tehtiin Pohjanmaalla nopeasti päätös kuninkuusravien perumisesta.
Kotimaisen ravikansan vuoden suurimmat karkelot vaativat järjestäjäorganisaatiolta mittavia panostuksia, mutta tapahtuma on monesti ollut myös varsin tuottava. Tästä syystä Seinäjoella toivottiin, että kunkkarit voitaisiin siirtää ensi vuoteen.
”Se on elämän ja kuoleman kysymys”, Seinäjoen ravikeskuksen toiminnanjohtaja Jyri Saranpää kommentoi tuolloin.
Tänään vahvistui Seinäjoen saaneen tahtonsa läpi, kun Hippoksen hallitus päätti kokouksessaan, että sekä tälle vuodelle suunnitellut Seinäjoen kuninkuusravit että ensi vuodelle kaavaillut Forssan kuninkuusravit siirtyvät vuodella eteenpäin.
”Ei siitä kauheasti tarvinnut käydä keskustelua”, Hippoksen toimitusjohtaja Vesa Mäkinen sanoo. ”Siitä puolestaan keskusteltiin pitkään, että minkälaisia kilpailuja tänä vuonna järjestetään heinä-elokuun vaihteessa."
Kommentillaan Mäkinen viittaa osan esittämään vaihtoehtoon, että ravikuninkaalliset ratkottaisiin tänäkin vuonna, mutta ilman yleisöä. Muun muassa SHKL kannusti perjantaisessa kannanotossaan Hipposta ja raviratoja hakemaan mallia, jossa kuninkuusravit voitaisiin ajaa myös tänä vuonna, mutta tyhjille katsomoille. Mäkisen mukaan tällaisesta vaihtoehdosta keskusteltiin, mutta asiaan ei saatu päätöstä.
”Sitä valmistellaan, ja katsotaan, minkälainen on lopputulema. Siitä ei pysty vielä sen enempää sanomaan.”
Suomen Hippos on hakenut myös lupaa jatkaa ravitoimintaa poikkeusolojen vaatimilla kriteereillä. Asia ei vielä tällä viikolla edennyt, koska aluehallintovirasto ei ehtinyt kommentoimaan esitystä.
Saman kohtalon koki Hippoksen maa- ja metsätalousministeriölle lähettämä selvityspyyntö koskien veikkausvaroista saatavaa tukipottia koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa.
”Ministeriöstä piti tulla tänään vastaus, mutta kansliapäällikkö soitti kertoakseen, että päätös menee ensi viikkoon”, Mäkinen kertoo. ”Tukiasiaan liittyy monta kysymystä, joista laitoimme tiedustelua.”
Hippoksen hallituksen tämänpäiväisessä kokouksessa käsiteltiin myös raviratojen aluemallia, joka on menossa keväällä valtuuskunnan päätettäväksi. Mäkisen mukaan aluemalliesitykselle haettiin jatkovalmistelumandaattia, joka myös saatiin.
Lisäksi Hippos tiedotti, hallitukseen käyneen läpi kilpailutoimiston ja kilpailuvaliokunnan laatiman esityksen ravikilpailutoiminnan jatkumisen keskeisistä suuntaviivoista ja vahvisti osaltaan esityksen. Esitys perustuu kahteen eri skenaarioon ravien alkamispäivästä riippuen ja peruslinjauksena on olemassa olevan kilpailukalenterin toteutuminen kunkin raviradan kilpailupäivien osalta kilpailutarjonnan jatkuessa. Kilpailuvaliokunta ja kilpailutoimisto toteuttavat yksityiskohtien hiomisen lopulliseen kilpailutarjontaan.
Hyväksytyt peruslinjaukset:
- Ennakkomaksulliset kilpailut: Kilpailu ajetaan omalla paikallaan suunnitellulla palkintotasolla tai haetaan uusi paikka järjestävän radan kilpailupäivien sisältä.
- Kilpailutauon alle jääneet nimi- ja suurkilpailut: Radoille annetaan mahdollisuus ajaa ne omien kilpailukalenteriin merkittyjen päiviensä sisällä huomioiden muu kilpailutarjonta. Hippoksen kilpailuosasto arvioi uudelleensijoittelun.
- Kilpailutauon alle jääneet kansainväliset suurkilpailut: Radoille annetaan mahdollisuus ajaa ne myöhemmin ja myös matalammalla profiililla.
- Kansainväliset suurkilpailut sekä nimi- ja suurkilpailut, kun ei voida ottaa yleisöä: Ajetaan omalla paikallaan ja suositellaan ajamaan normaalipalkinnoilla, kuitenkin käytetään minimissään 2/3 maksetusta ko. kilpailun palkintotuesta.
- Kuninkuusravit: Hallitus osaltaan päätti siirtää Seinäjoelle vuonna 2020 ja Forssaan 2021 myönnettyjen Kuninkuusravien järjestämisoikeudet vuosille 2021 ja 2022. Seinäjoen ravirata ja Suomen Hippos valmistelevat esityksen kilpailutarjonnasta vuoden 2020 viikonvaihteen osalta.
- Maksettavat palkinnot kilpailutauon päätyttyä: Kilpailut ajetaan normaalilla palkintotasolla. Kilpailutauosta johtuva jakamatta jäänyt palkintoraha käytetään ensi vuoden palkintotukikokonaisuuteen korvamerkitsemättömänä. Jos lähtöjen määrää lisätään tai järjestetään lisäpäiviä, rahoitetaan palkintomenojen kasvu tauon aikana kertyneestä palkintopotista.
- Nuorten sarjat ja tammasarjat: Ratakohtaiset palkintotuet maksetaan ratojen loppukauden kilpailupäivien sisällä.
- Koelähtöpalkkio-oikeus nuorille hevosille: Aikarajaa jatketaan 31.8.2020 saakka.
- Kesäravit: Touko- ja kesäkuussa ajamatta jäävien kesäravien osalta pyritään löytämään uusi ajankohta radan niin halutessa tai ajaa mahdollisesti paikallisraveina. Kesäravit voidaan ajaa tai peruuttaa, jos yleisöllä ei pääsyä tapahtumaan. Ravit on myös mahdollista siirtää lähialueen maakuntaradalle tai maakuntaradan järjestämäksi, jos voimassa ovat sellaiset rajoitukset, ettei kesärata kykene toteuttamaan raveja omissa puitteissaan.
- Tauon alle jäänyt muu ravitarjonta: Pääsääntöisesti ravit jäävät ajamatta. Sarjatarjontaa ja lähtöjen lukumäärää voidaan lisätä ravien käynnistyessä, jos tauko kestää toukokuuhun ja tarjontaa pitää lisätä, jos tauko kestää kesäkuuhun kysynnän sitä vaatiessa. Pääsääntöisesti lisäys tehdään kalenterissa oleville kilpailupäiville.
- Kilpailupäivien määrä loppuvuonna: Olemassa oleva kilpailukalenteri huomioon ottaen kilpailupäiviä voidaan lisätä, jos tauko päättyy toukokuussa ja niitä pitää lisätä, jos tauko päättyy kesäkuussa kysynnän sitä vaatiessa ravitoiminnan alkaessa.
- Poniravit/ponilähdöt sekä paikallis- ja harjoitusravit: Kokoontumisrajoitukset määrittelevät ajamismahdollisuuden. Tällä hetkellä niiden ajaminen vaatii rajoitusten löysentämistä