Sudet tappoivat Julia Junnilan shetlanninponiori Mäkirinteen Sunshinen sen kotilaitumella, aivan Junniloiden talon pihapiirissä.  

Kotitalosta laitumelle on noin sata metriä.

Yhdeksänvuotias shettisori, lempinimeltään “Pöksö” joutui susien syömäksi lauantain ja sunnuntain vastaisena yönä kotilaitumellaan Loimaan naapurikunnassa Oripäässä, noin 50 kilometrin päässä Forssasta.

Poni oli illalla viety toisen ponin kanssa yöksi laitumelle. Aamulla ihmeteltiin miksi toinen poni, nuorempi ori Kakkulanmäen Gypsy oli karannut omalta laitumeltaan toiselle laitumelle ja miksi vanhempaa oritta ei näkynyt lainkaan.

Sunshine löytyi nopeasti 400 metrin päästä pihapiiristä puoliksi syötynä.

Saalistajat olivat ajaneet ponin kauemmas pihapiiristä.  Gypsyn onni oli, että se kääntyi  kohti kotitaloa.  Gypsy säästyi. Sitä ei ollut ilmeisesti jahdattu lainkaan, sillä siitä ei löydetty minkäänlaisia jälkiä.

Sunshine pakeni onnettomuudekseen kauemmas ja  joutui kamppailemaan hengestään.  “Jäljistä päätellen poni oli tapellut kovasti vastaan”, Junnila vahvistaa.

“Olivat aloittaneet peräpäästä.  Puoliksi se oli syöty”, 16-vuotias Junnila kertoi Hevosurheilulle.

enemmän syöty

Kuva: Junnilan arkisto

Ponin etuosa oli täysin koskematon.

Ikäväksi asian tekee se, että sudet eivät tapojensa  mukaan olleet tappaneet saalistaan ennenkuin ryhtyivät ruokailemaan. “Ponia on syöty elävältä pitkän aikaa. Se kuoli verenhukkaan vasta,  kun jokin isompi valtimo takapäässä katkesi”, Hannu Aalto Pöytyän seudun riistanhoitoyhdistyksestä vahvistaa.  Hän kävi sunnuntaina toteamassa tilanteen paikan päällä.

Jäljet tunnistettiin susien jäljiksi. Susia arveltiin olleen kaksi-kolme aikuista ja penikat lisäksi.

Susien jälkiä on Junnilan talon lähistöllä nähty aiemminkin: “Mutta emme me missään vaiheessa ole ajatelleet, että ne tulisivat laitumesta saalistaan hakemaan, kun täällä on kuitenkin peuroja metsät täynnä”, Junnila ihmetteli.

Mäkirinteen Sunshine oli starttikuntoinen raviponi. Seuraavaa starttia oli kaavailtu Ypäjän poniraveihin kahden viikon päästä. Startteja sillä oli 33 ja niissä kaksi voittoa. Ennätys 2.47,8.

“Mulle se oli hyvä poni”, Junnila totesi murheellisena.

susi

Kuva: Hannu Tammisen riistakamera

Hannu Tammisen riistakameran kuvan eläin on tallentunut muutaman kilometrin päässä Junniloiden kotitalosta.  Se vaikuttaa susiristeytykseltä.

 

Päivitys klo 12.10

Hannu Aalto Pöytyän seudun riistayhdistyksestä toteaa, että keskustelu susista käy kuumana.  Aalto sanoo kyseessä olevan “kaupunkilaisten ja maaseudulla asuvien välinen kiista”. Kaupungissa ollaan sitä mieltä, että susien on saatava liikkua vapaasti, kun paikalliset taas suhtautuvat niihin karsaammin.  Myös se puhuttaa, ovatko pedot susia vai koiria vai jotakin siltä väliltä.

“Minä en osaa sanoa mitä nämä ovat. Monihan on Suomessa jopa sitä mieltä, ettei meillä olisi maassa yhtään puhdasta sutta”, Aalto toteaa.

Loimaan lähettyvillä susilaumoja on kolme: Pöytyällä ja Mynämäellä on omat laumat, ja Köyliöllä kolmas lauma. Paikantamista vaikeuttaa, että sudet ovat kovia liikkumaan, ja 20-30 kilometriä ei ole niille “mitään”.

“Minulla on näistä eläimistä hallussani erilaisia riistakameran kuvia, osa pedoista on vähän tyypillisemmän näköisiä susia, osa todella oudon näköisiä jolloin niissä on selkeitä merkkejä risteytymisestä  koiran kanssa, raitoja tai laikkuja tai tämmöisiä.”

Kysymykseen mitä pitäisi tehdä jos susi tulee vastaan, Aalto ei osaa vastata. “Karkuun ei juoksemalla välttämättä ehdi ja pakeneminen voi laukaista saalistusvietin. En tiedä voiko luottaa siihenkään, että susi perinteisesti ihmistä pelkää, jos nämä eivät puhtaita susia ole.”

Aalto toteaa,  että kaatolupaa Oripään susille ei toistaiseksi ole.

“Sellainen pitää anoa jonkun nimellä riistakeskukselta tai poliisilta. Ja perustelujen pitää olla vahvat.”