Viime vuonna samassa kilpailussa toiseksi sijoittunut Terho Rautiaisen Suivikas on kylmäveristen Pohjoismaiden mestari vuosimallia 2016. 

Edellisen kerran suomalaiset saivat juhlia Pohjoismaiden mestaruutta vuonna 1999, kun legendaarinen Viesker juoksi tittelin itselleen. Suivikas yllätti Maarianhaminassa kaikki, jopa taustajoukkonsa.

“Jos olisin sellainen mies, joka jättää hevosensa lähdöstä pois nähtyään huonon lähtöpaikan lähtölistalla, niin tästä olisin jättänyt. Kyllä hevosen suoritus siis todella yllätti”, Terho Rautiainen kommentoi radalta 11 startanneen Suivikkaan voiton jälkeen.

Rautiainen ja hänen puolisonsa Maarit Huttunen kertoivat voiton tuntuneen erityisen hyvältä vastoinkäymisten ja hieman heikommin sujuneen kuninkuuskilvan jälkeen. Maarianhaminassa sekä hevosesta että taustajoukoista pidettiin pariskunnan mukaan oikein hyvää huolta.

“Kaikki on sujunut oikein hienosti ja tunnelma on ollut upea”, Huttunen sanoi.

Suivikkaan voittoaika oli 23,9a. Toiseksi sijoittui Hannu Torvisen ohjastama Tekno Jerken. Raskaan juoksun saanut Ruotsin Månprinsen A.M. oli kuudes, ja keulaa hallinnut Vitter jäi loppusuoran taistossa kolmanneksi. Valmentaja Jalmari Svart kertoi olevansa oikein tyytyväinen oriin suoritukseen. Ravikuningas jää nyt pidemmälle tauolle.

Ilman voittoa ei Svartin tiimin tarvinnut kuitenkaan lähteä Ahvenanmaalta kotiin, sillä I Won’t Dance nappasi ykkösen päivän kolmantena lähtönä juostussa tasoitusajossa.

“Hevonen oli tänään tosi hyvä ja pystyi voittamaan kovan vastuksen, mielestäni Jeppas Maxi kun ei ole mikään ihan tavallinen kilpakumppani”, Jalmari Svart sanoi.

Tauolta vahvan paluun tehnyt Robert Ekströmin Jeppas Maxi sijoittui toiseksi vakiokuskinsa Torbjörn Janssonin ohjastamana.

Päivän ehdoton suomalaisnimi Suivikkaan ohella oli Olli Koivunen, joka ohjasti neljä voittoa. Voittajakehään Koivusen veivät Safe Crossing, Elena For Ever, Selene Lune ja hyväntekeväisyyshevonen Kiss My Turku. Manner-Suomeen voiton hakivat myös Ålandspokalenissa onnistuneet Stone Capes Nougat ja Joni-Petteri Irri.

I won't dance mika forss

I Won’t Dance ja Mika Forss. Kuva: Hanna Laakso

Lue lisää Maarianhaminan PM-raveista Hevosurheilusta keskiviikkona 17. elokuuta.