Torstaina Lahden Jokimaalla ravataan kovatasoiset Toto65-ravit. Suurin mielenkiinto kohdistuu Suur-Hollolan Best Ladyn lisäksi ennakkoon erittäin tasaiseen Suomen Cup -finaaliin, jossa voittajalle on luvassa 15 000 euron palkinto.

Yksi finaalin suosikeista on vakuuttavassa iskussa kilpaileva Sheikki. Karsinnassa ori jyräsi alun laukasta huolimatta voittoon omalla volttiennätyksellään 24,8ke.

Sheikkiä valmentava Matti Lautamäki osaa odottaa suojatiltaan menestystä, mutta kovan vastuksen lisäksi myös oriille tutut uhkakuvat leijuvat ilmassa.

”Ravia mennessään tämän pitäisi olla lähellä voittoa, mutta aina se ykkössija vähän yllättää ja totosijaankin olen tyytyväinen. Kyllähän tämän kauden menestys on tullut pienenä yllätyksenä, vaikka tiesin sen olevan hyvä hevonen. Nyt lähtöpaikka on hyvä, mutta sanoisin laukkariskin olevan silti 50 prosentin luokkaa, ja tämä on sellainen lähtö, jossa laukkaan ei ole enää varaa. Koskelan Akselihan on vauhdeiltaan ylivertainen tähän lähtöön, mutta silläkin on takamatka, joten sieltä riittää juostavaa, jos meinaa voittaa”, Lautamäki arvioi.

Mielenkiintoisia varustemuutoksiakin saattaa olla luvassa torstaille.

”Edelliseen starttiin vaihdettiin eri päävehkeet ja niillä jatketaan. Kenkien riisumisesta ei ole vielä päätetty, mutta se on mahdollista riippuen radan kunnosta. Koskaan aiemmin tältä ei ole kenkiä riisuttu, joten vaikutusta on vaikea arvioida. Saattaa mennä hylkyyn tai juosta oman ennätyksensä”, valmentaja pyörittelee.

Tiistaina Teivossa Ari Moilasen ohjastama Larvan Hurmos osoitti, että sekin on valmis taistelemaan Suomen Cupin voitosta. Ykkössija napsahti komealla ajalla 24,7ke ja ori piti maalisuoralla takanaan itsensä Välähdyksen. Valmentaja Jouni Miettinen vaikuttaa luottavaiselta ennen finaalia.

”Kyllä se varmaan aika liki voittoa on samanlaisella suorituksella. Etukäteen olisin odottanut finaalista jopa vielä kovempaa lähtöä. Ei siinä mahdoton sakki ole vastassa. Sheikki taitaa olla kovin vastustaja. Tahtovakin on varmasti kova, mutta Lahdessa on hyvä rata, sillä siellä on niin pitkä maalisuora. Siinä sitten erottuu jyvät akanoista. Moilasen kanssa päätettiin eilen, että ajetaan finaali ilman etukenkiä, jolloin sen pitäisi olla vielä parempi”, Miettinen kommentoi.

Miettisen mainitsema Tahtova lähtee paalulta, josta se on yksi voitontavoittelijoista. Ruunan valmentaja Kimmo Kortesato arvioi monella muullakin olevan mahdollisuus voittoon.

”Kova on lähtö, mutta uskon, että se pystyy parantamaan vielä viime startista. Sitä en kuitenkaan tiedä, kuinka paljon muut parantaa. Sheikkihän on kova etenkin, jos se ravaa. Larvan Hurmoksella ja Vaelluksella on nyt pari starttia alla tauon jälkeen ja ne varmasti parantavat. Paalulta lähtevä Wauhti on myös oikein hyvä hevonen. Meille tuo ykkösrata sopii oikein hyvin, kun tämä lähtee siitä todella kovaa. Mikäli rata on sellainen, että voi kenkiä riisua, niin etukengät otetaan pois”, Kortesato kertoo.

Harri Kotilaisen tallista finaalissa starttaa kaksi hevosta, kun sekä Lumi-Masi, että A.T. Eka ovat mukana. Valmentajan mukaan A.T Eka ei ole enää parhaimmillaan kevään koitettua, mutta Lumi-Masi voi hyvän päivän sattuessa kirmata korkeallekin.

”A.T. Ekalla kokeillaan nätillä reissulla puikkelehtia rahoille. Lähdetään kokeilemaan, kun kuitenkin pääsi mukaan, mutta tämän lähdön jälkeen se jää tauolle”, Kotilainen ilmoittaa.

”Lumi-Masi laukkasi viimeksi Mikkelissä eikä siihen oikein mitään syytäkään löytynyt. Lämmityksessäkin se oli parempi kuin koskaan aiemmin, joten sillä lähdetään hyvillä mielin. Paalulla tuntuisi olevan niin kovat hevoset, että voitto voi olla liikaa vaadittu, mutta onnistuneella juoksulla se voi hyvän sijan napata”, Kotilainen sanoo.

Valmentajan mukaan A.T Ekalla saatetaan mennä jenkkikärryillä, mutta muuten varustemuutoksia ei ole luvassa.

Suomen Cupin finaali juostaan Lahden Jokimaalla torstaina klo 19.55.

Suomen Cupin aiemmat voittajat

2011 Diktaattori/ Jani Ruotsalainen 24,4
2012 Veeran Turo/ Tuomo Ojanperä 24,4
2013 Turoveli/ Hannu Hietanen 25,5
2014 Tapsan Tahti/ Tapio Perttunen 24,4
2015 Vinkan Hovi/ Jukka Torvinen 25,7
2016 Pikkukahveli/ Esa Holopainen 22,9
2017 Lissun Eerikki/ Esa Holopainen 25,2