Hevosurheilu haluaa kunnioittaa itsenäisen Suomen ja suomenhevosen juhlavuonna kansallisrotuaan suomenhevosta sen omalla liitteellä.

Perjantain 32-sivuinen runkolehti, 8-sivuinen ratsastusliite ja 32-sivuinen juhlaliite tarjoavat moninaisen lukukokemuksen. Sekä Hevosurheilun kaksoisnumeron että Ilta-Sanomien välissä ilmestyvä suomenhevosliite kertoo suomenhevosen matkasta nykypäivään.

Suomenhevosia on tätä nykyä yli 19 000. Hevonen itsessään on kulkenut suomalaisten rinnalla paljon kauemmin kuin suomenhevosen kantakirja tuntee.

Millaista suomenhevosen pito sitten on ja mikä hevosen kanssa on tärkeintä? Kokonaisuus hevosen ympärillä ratkaisee, tietää Pentti Savolainen, 87. Savolaiselle ravikuninkaallisten titteleitä on kasaantunut ennätyksellinen määrä.

“Pitää huolehtia hevosen hyvinvoinnista, niin fyysisestä kuin psyykkisestä”, Savolainen sanoo.

Pentti Savolainen aloitti ravikuningas Vekselin kanssa ajolenkit kello seitsemältä aamulla. Lue juhlaliitteestä, miksi.

On ravuria, ratsua, työhevosta ja pienhevosta. On monenmoista suomenhevosesta hurmioitunutta hevosihmistä, elokuvaohjaajaa ja urheilutoimittajaa, poliisia ja ratsastusterapeuttia, perinnevaljakon ajajaa sekä seppää. Ja sitten on tämän päivän ravikuninkaan Köppisen valmentaja Jyrki Korhonen, joka osaa kansantajuisesti kertoa, millaiset ovat suomenhevosen olot nykyään.

Lähde sinäkin aikamatkalle suomenhevosen kyytiin, perjantain Hevosurheilun myötä. Tutustu lehteen hankkimalla digi- tai printtiversio.

Ratsastusliite kertoo puolestaan tuusulalaisen esteratsastaja Pyry Kivikosken pysäyttävän tarinan. Hänen maailmansa mullistui hevosonnettomuudessa, jossa hänen selkärankansa katkesi. Kivikoski katsoo kuitenkin eteenpäin puolisonsa Anu Mäkisen kanssa. Kaikesta huolimatta hän suosittelee lajia jokaiselle.

 

Lisää teemasta: Suomenhevonen 110 vuotta