Suomessa on noin 630 sankarihautaa, joille on laskettu tänään taajaan seppeleitä.

Jokimaan hevosystäväinseura ja Etelä-Suomen hevosjalostusliitto muistivat itsenäisyyspäivän kunniaksi 100-vuotiasta Suomea ja 110-vuotiasta suomenhevosta Lahden Ristinkirkon mäellä. Jokimaan raviradan toimitusjohtaja Tomi Himanka ja liiton toiminnanjohtaja Hannu Rantala laskivat muistoseppeleen sankarihautausmaalle, Wäinö Aaltosen suunnitteleman Vapauden hengetär -patsaan juurelle.

Lahden sankarihautausmaa on perustettu sodissa 1939–1945 kaatuneiden sankarivainajien muistoksi. Alueella on yhteensä 574 hautalaattaa.

”Johtokunnan toiveena oli, että jollain muotoa tilaisuus täytyy järjestää. Tämä tapa oli paras siihen, että tulee hieman erilaista näkyvyyttä”, Hannu Rantala kertoi.

Tilaisuuden päätteeksi yleisö pääsi taputtelemaan paikalla kunniavartiossa olleita suomenhevosia. Hollolalaiselta Kylä-Hentilän tallilta arvokkaaseen tehtävään oli valittu Elvariia, Elvarita, Virma Vikkan ja Vermiselli.

Vermisellin (K.M. Nopsa) selässä istui hiljattain Kärkölän kunnanjohtajan paikalta Päijät-Hämeen maakuntauudistajaksi valittu Seppo Huldén.

”Viime kesänä aloitin ratsastamisen. Nyt pysyn hevosen kyydissä hiljaisessa kävelyvauhdissa”, hän summasi tuoretta ratsastajanuraansa.