Matti Mahlamäki.
Matti Mahlamäki.

"Suositaan tavallisia raveja"

Kuka: Hippoksen hallitusehdokas Matti Mahlamäki, 67, yhteiskuntatieteiden maisteri, Mouhijärvi. Luottamustehtävät: Tampereen Ravirata Oy:n hallituksen puheenjohtaja

Sinullahan on Teivon ratakin siirrettävänä. Miten saisit energiasi riittämään vielä Hippoksen hallituksen hommiin?

”Mehän vasta tutkimme erilaisia mahdollisuuksia radan sijainnille. Olen ollut ennen elämässäni pahemmissakin paikoissa, enkä näe, että Hippoksen hallituksen jäsenyys toisi ajankäytöllisiä ongelmia. Vaativa pestihän se on, luottamustoimi, kuten on radan hallituksen puheenjohtajankin homma. Minulla voi toki olla vähän vanhahtava käsitys Hippoksen hallituksen toiminnasta. Tarkoitan sillä sitä, että olen istunut sen kokouksissa aikanaan paljon virkamiehenä.”

Mikä mielestäsi on keskusjärjestön kaikkein tärkein tehtävä?

”Edistää suomalaista hevostaloutta ja huolehtia sen eduista.”

Entä keskeisimmät kolme haastetta tulevina vuosina?

”Kärkihaaste on se, miten pärjätään julkisuudessa, jossa pelureita on entistä enemmän merkittävämmissä rooleissa. Tarkoitan valtiota ja Veikkausta, joiden kanssa roolimme on erilainen kuin ennen. Siitä juontuu kaikki muu. Miten me tehdään uudestaan raviurheilusta ja koko hevosalasta kansanomainen, jota se joskus ollut. Se on ajautumassa syrjään, mikä ilmenee eri näköisillä indikaattoreilla, kuten omistajien ja starttihevosten määrässä. Kolmas haaste liittyy niihin suhteisiin, mitä tapahtuu rahasta pelaamisen kentällä.”

Ja miten ratkaisisit mainitsemasi ongelmakohdat?

”Rahasta pelaamisen kentät ovat vaikeita ratkaista. Pitäisi kuitenkin säilyttää yhteiskunnallinen hyväksyttävyys, siihen liittyy muun muassa piiskan käyttö. Huonoimmillaan käy niin kuin tupakanpolttajille, ollaan poissa silmistä. Parhaimmillaan voi käydä hyvinkin, mahdollisuuksia pitää vain hyödyntää.

Päätösvaltaa pitää tuoda myös alaspäin, palkintorahojen käyttö on ratkaisevinta. Tuemme ikäluokkakilpailuja ja vanhojen hevosten ykkössarjoja voimallisesti, kun pitäisi tukea tavallisten iltaravien asemaa. Se nosti talouden ylös aikoinaan, nyt se on täysin unohdettu. Rahanjaon siis täytyisi mennä toisin, tässä haastaisin aika vahvasti nykyhallitusta.

Ja vaikka Hippos on tärkeä elin, niin sitä arjen tekemistä, joka tulee nykyisin excel-taulukkoina, pitäisi välittää hevosjalostusliitoille ja radoille. Niissä on edelleen osaamista.”

Pistäisitkö mitään uusiksi raviurheilun päätöksentekorakenteessa?

”Tämä on ikuisuuskysymys. Sanotaan, että valtaa on tasan niin paljon kuin sitä ottaa. Ratkaisin ensin mieluummin ne kysymykset, joihin on helpompi vaikuttaa. Kuten sen, että ravit pitää saada uudelleen televisioon.”

Sano jotain hyvää hallituksen kuluneena vuonna tekemistä päätöksistä?

”Erinomainen päätös oli korjata erittäin jyrkkää palkintoskaalaa, toinen erinomainen päätös oli lisätä tavallisissa lähdöissä palkittavien määrää.”

Entä mikä ei ole mennyt ihan putkeen?

”Ratojen aseman vahvistamisen keinot, niitä ei hallitus ole löytänyt konstia ainakaan niin, että se tuntuisi radoilla asti.”

Hippoksen strategiassa hevonen on keskiössä. Selitä se omin sanoin?

”Hevonen keskiössä liittyy kaikkeen ajatteluun, palkintoihin, ajotapoihin, ravien järjestämiseen ja ennen kaikkea pitää ymmärtää hevostalouden moninaistuminen, on paljon muukin kuin raviurheilu. Toki ravien asema on edelleen keskeinen, mutta on myös monta muuta ulottuvuutta, joka ei meillä vanhoilla parroilla ole ehkä mennyt perille tarpeeksi hyvin.”

Muutamassa ravimaassa on jätetty ajopiiska kilpailuista pois. Mielipiteesi siitä?

”Ajattelen niin, että hevostalous ja ravit ovat osa yhteiskuntaa. Jos yhteiskunnassa vallitseva enemmistö ajattelee, ettei piiskankäyttö ole sopivaa, siihen pitää taipua. Ei voida sanoa, että me olemme ainoat oikeassa olevat.”

Ravien näkyminen vapaalla televisiokanavalla. Onko tärkeää?

”On erittäin tärkeää. Jos 70-luvulla sen aikaisilla Hippoksen resursseilla neuvoteltiin SKDL:n edustajan kanssa ravit televisioon, niin on ihan käsittämätöntä, ettei sitä saada nyt aikaisesti. Meiltä katkaistiin monikymmenvuotinen perinne.”

Olet ilmaissut huolesi raviratojen asemasta ”kruunun torppareina”. Mitä pitäisi tehdä, että radat selviäisivät?

”Pitäisi huomioida ratojen tosiasiallinen erilainen asema. Kaikki radat eivät ole samassa asemassa ja eivätkä voi lähteä samalta viivalta. Valtionavussa, jota toimintatueksi kutsutaan, pitäisi huomioida todelliset kustannukset. Eri raviradoilla on todella erilaisia funktioita ja tehtäviä. Tasavertaisuuden hyveen taakse voi kätkeä kovin hyviä asioita, jotka eivät suinkaan ole tasavertaisia.”

Kehitä lääke hevospulaan?

”Ei siihen nopeaa lääkettä ole. Kunhan lähdettäisiin siitä, että suositaan tavallisia kasvattajia, tavallisia raveja ja tavallisia hevosenomistajia. Kun pohja on riittävän vahva, ongelma poistuu vuosien varrella.”

Millaisen pelilapun jätit viimeksi?

”Euron läpärin omalle kasvatille, joka ei tullut taaskaan kahden parhaan joukkoon.”

Montako ääntä arvelet saavasi torstaina?

”Jotain kymmenen ja kahdenkymmenen välillä.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi