TOTO5-VOITTAJAT, PELIOSUUS JA RIVIN ARVO

Toto5-1: 5 Bilettäjä, 37%, arvo 2,51 e

Toto5-2: 8 Callela Socrates, 19%, arvo 8,52 e

Toto5-3: 4 Rehulan Huvi, 23 %, arvo 20,25 e

Toto5-4: 9 Malecon, 44 %, arvo 22,66 e

Toto5-5: 5 Raskolnikov Frido, 34%, arvo 26,76 e

Vaihto: 73 014,50 e.

Vuosi sitten kriteriumin voittajana juhlittu Raskolnikov Frido vakuutti nelivuotiaiden oriiden ja ruunien Kasvattajakruunun alkuerässä tiistai-illan Toto5-kohokohdassa Jyväskylässä.

Viivalla nähtiin ikäluokan parhaimmistoon kuuluvia hevosia. Lähtö kuitenkin viivästyi, sillä American Hero kävi renkaanvaihdossa tovi ennen aiottua starttihetkeä. Lisäksi kokoontuminen lähtöön otettiin uusiksi. Quickatorella todettiin varusterikko.

Keulat haki Ilos Silmarillion, jonka rinnalta Raskolnikov Frido työntyi ensimmäisen takasuoran alussa johtoon. BWT Echo jäi johtavan rinnalle ja American Hero seurasi toisessa ulkoparissa. Kierros juostiin 17,5-tahtia, joten kirikierroksesta saattoi odottaa vauhdikasta.

BWT Echo näytti saaneen otteen maalisuoralle tultaessa ja American Hero tuli lujaa kolmatta rataa, mutta Santtu Raitala laski Raskolnikov Fridon täyteen vauhtiin siten, että se tuli uudelleen muiden ohi sisintä rataa pitkin.

Kolme rinnan maaliin tultaessa voittoajaksi kirjattiin 15,0a. Raskolnikov Frido voitti noin päänmitalla ennen American Heroa ja BWT Echoa.

”Hevonen rauhoittui hyvin keulaan ja annoin sen mennä lunkisti. Hevonen ei ole tosi pitkään aikaan juossut johdossa, joten se ihmetteli ja katteli siinä”, Santtu Raitala kertoi ratahaastattelussa.

”Viimeinen 700 metriä tultiin lujaa. Suoran alkuun oli vetopallot käyttämättä. Taisi olla toinen kerta, kun ne avattiin ja hevonen vastasi siihen hyvin. Se jaksoi tsempata ja puristaa linjalla ykköseksi. Se oli Rasselta hienosti tehty.”

Markku Niemisen valmentama Muscle Hillin poika nosti 3 000 euron alkuerävoitolla voittosummansa jo 196 749 euroon. Nelivuotiaiden oriiden ja ruunien välierät ajetaan 10. marraskuuta Killerillä ja finaali samalla radalla 21. marraskuuta 30 000 eurosta. Sinne Raskolnikov Fridolla tähdätään.

Piia Riihuhdan hoidokki on pääsemässä vuoden edetessä melkoiseen vireeseen. Nyt viimeiset 500 metriä tultiin rauhallisen matkavauhdin jälkeen 11,5-vauhtia. Riihuhta oli jo viimeksi derbyn lohdutuslähdön jälkeen erittäin hyvillään starttaamattoman alkuvuoden jälkeen.

”Tämä on sellaista Rasmusta, mitä on odotettu. Tiedetään, että tämä on hyvä hevonen olemassa”, Riihuhta kertoi Killeriltä. ”Meillä venähti se, että päästiin ajamaan kilpaa, vaikka tarkoitus oli tähdätäkin syksyyn. Seinäjoella kun hevonen laukkasi, se kolhi vähän jalkaansa eikä päästy ajamaan kilpaa niin kuin oli suunniteltu ennen derbyn karsintoja.”

Riihuhta sanoo, että Raskolnikov Frido on järkevä ja fiksu hevonen.

”Se on ihan huippu, oikein viimeisen päälle herrasmies. Kotona sillä omia juttuja, mitä se tykkää tehdä. Siinä missä se asuu ei ole tämän lisäksi kuin 6 muuta hevosta ja tämä on niistä ainut ori. Se aika hyvin tietää, missä tammat asuvat. Se tykkää huudella ja tanssahdella, vähän esiintyä kotona. Ravipaikalla kun se on niin kiltti, ei ikinä uskoisi, millainen pullistelija se on kotona.”

Riihuhta arvioi, että Raskolnikov Frido voi parantaa vielä paljonkin.

”Jotenkin mulla on semmoinen tunne, kun kuskit ja muut ovat sanoneet, että se on vielä raakile. Jos terveyttä riittää, mä uskon, että se pystyy parantamaan ihan jonkun verran vielä. Siinä mielessä tulevaisuus näyttää valoisalle.”

Hevosen on kasvattanut ja omistaa Trading-Steiner Oy.

”Kyllähän voittaminen on paljon kivempaa kuin häviäminen”, Henri Steiner kuvaili. ”Rasse on kiva hevonen, semmoinen ihmisläheinen.”

Steinerin mukaan Raskolnikov Frido on suvulle tärkeä hevonen.

”Vanhimman veljeni Arin tyttärentytär Salme on varmaan Suomen suurin Rasse-fani. Hän ihastui siihen jo, kun Rasse oli varmaan 2-vuotias ja hän pääsi menemään sen jalkojen välistä, koska hevonen on niin kiltti.”