Oulun syyttäjänvirastossa tehtiin torstaina päätös syyttämättä jättämisestä ns. Katajan Kunnarin tapauksessa. Kihlakunnansyyttäjä katsoo, että eläinsuojelurikosta ei ole tapahtunut. Kyseessä oli ensimmäinen ravilähdön tapahtumista tehty rikosilmoitus Suomessa.

6-vuotias suomenhevosruuna Katajan Kunnari loukkaantui Oulun raveissa 9. tammikuuta 2017. Se jouduttiin lopettamaan lähdön jälkeen sen vasemman etujalan koukistajajänteen mentyä lähes kokonaan poikki. Katajan Kunnari laukkasi kyseisessä kilpailussa alussa ahtaassa kilpailutilanteessa. Loppua kohti heikentyneestä ravista huolimatta ohjastaja ajoi hevosella maaliin asti.

Hevosen omistaja Martti Olsen teki asiasta rikosilmoituksen. Hänen mukaansa hevonen jouduttiin lopettamaan ravilähdön tapahtumien seurauksena, kun ohjastaja tai tuomaristo ei keskeyttänyt lähtöä hevosen loukkaantumisen takia. Esitutkinnassa Oulun poliisi selvitti, syyllistyikö ohjastaja Iikka Nurmonen tapauksessa eläinsuojelurikokseen. Lisäksi selvitettiin myös kilpailutuomariston toimintaa.

Hippoksen sääntövaliokunnan mielestä tapauksessa ei rikottu ravikilpailusääntöjä. Oulun poliisin esitutkinta tapauksessa päättyi 5. heinäkuuta 2017 ja asia siirtyi sen jälkeen Oulun syyttäjävirastoon syyteharkintaa varten.

Torstaina syyttäjä katsoi, että syytettä ei nosteta, koska “ei ole olemassa todennäköisiä syitä epäillyn rikollisuuden tueksi”.

Eläinsuojelurikoksen tunnusmerkistö edellyttää tahallisuutta tai törkeää huolimattomuutta sekä esimerkiksi tarpeettoman kivun ja tuskan tuottamista eläimelle.

Ohjastajan osallisuutta tarkasteltiin hänen mahdollisuutensa mukaan havaita vamman laatu lähdön kuluessa. Ohjastaja kertoi havainneensa selvää ontumista siksi myöhään, että antoi hevosen hölkätä maaliin. Tapauksen tutkintaa varten pyydettiin mm. lausunto Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta. Arvio oli yhtenäinen ohjastajan kertomuksen kanssa eikä tahallisuutta tai huolimattomuutta ohjastajan toiminnassa ole syyttäjän mukaan osoitettavissa.

”Heti tapahtuman jälkeen tapahtuma selvitettiin perusteellisesti. Poliisi on tehnyt oman työnsä ja syyttäjä oman ratkaisunsa”, Kari Eriksson toteaa Oulun radan edustajana.

”Tämä asia on tutkittu hyvin perusteellisesti. On hankittu kaikki tarpeelliset lausunnot ja nyt on katsottu, että mitään rikosta tai rikettä ei ole tapahtunut”, Eriksson jatkaa.