Raviurheilu yllätti vuorokauden sisään Pauli Raivion paitsi ilolla, myös suurella surulla. Vain joitain tunteja Matteus Kevättömän Varsakunkku-voiton jälkeen valmentaja joutui toteamaan, että ravikuningas Tähen Toivomuksen hengen eteen ei mitään ollut enää tehtävissä.

Ilta-Sanomat uutisoi tänään, että Pauli Raivion valmentama Tähen Toivomus (Tuisku-Topi-Siiman Tähti, Kihin-Muisto) on menehtynyt aikaisin tänä aamuna.

”Aika raskasta tämä on. Eilen tuli hieno voitto ja puhuin omalle tytölle, kun ajettiin kotiin, että on se mukava tulla ensi kesänä tänne takaisin, kun Tähen Toivomus juoksee seppeleestä ja Matteus Kevätön juoksee nelivuotislähdössä. Mutta niin se vain yksi yö voi kaiken muuttaa”, Raivio kertoo ääni murtuen.

”Tähen Toivomuksen oireet olivat alkaneet jo, kun tulimme kotiin eilen raveista. Vein oriin Viikkiin, mutta hevosta ei vaan voitu auttaa.”

Raivio kertoo, että Ritva Raivio oli havainnut oriin oireet, ja laittanut sen kävelytyskoneeseen.

”Se oli jo vähän aikaa kävellyt, kun tulimme pihaan. Puolen yön aikaan ajoin Tähen Toivomuksella muutaman kilometrin hiittikärryillä hölkkää. Ritva ajoi autolla perässä ja näytti valoa. Ori ei ollut sellainen hirveän kivulias. Näki, että oli paha olla, mutta ei mitenkään niin, että olisi hikoillut tai ollut tuskainen. Mutta sen näki, että ei ole hyvä olla. Sitten päätin viedä sen Viikkiin.”

Raivio soitti oriin toiselle omistajalle, Teri-Talli Oy:n Kari Hintikalle, ja hän lähti mukaan viemään Tähen Toivomusta kohti Helsinkiä ja päivystävää eläinsairaalaa.

”Viiden aikaan aamulla tänään olimme siellä. Tähen Toivomusta alettiin leikata, ja me lähdimme ajamaan kotiin. Välillä tuli jo sellaista positiivista tietoakin sieltä. Hoitaja soitti ja sanoi, että mahalaukku on vähän täynnä ja ohutsuolessa on tukos, mutta kun se ohutsuolen tukos saadaan auki, niin sitten ruvetaan liuottelemaan mahapuolta. Mutta sitten se kävikin niin, että ohutsuolen tukos oli niin paha, että sitä ei saatu auki ja Tähen Toivomus piti lopettaa”, Raivio kertaa tapahtumia.

”Se oli vasta yhdeksän vanha hevonen, eikä sillä ole koskaan ollut mitään mahaoireita, ei siis pienintäkään. Kyllä se aika puskista tuli tämä asia. Ja oli niin kova vielä sitten, että omin jaloin matkusti sen neljä ja puoli tuntia eikä näyttänyt kipuaan. Että toiveita oli kovastikin vielä, mutta karu totuus paljastui leikkauspöydällä.”

Vasta 9-vuotias Tähen Toivomus juoksi urallaan 77 starttia voittaen niistä 30. Useita suurkilpailuita voittaneen oriin kirkkain kruunu oli ravikuninkaan titteli, joka tuli Jokimaan kuninkuusraveissa 2019. Oriin ennätys oli 19,7aly ja voittosumma 516 000 euroa.