Välimeren lilliputtivaltion pääsaari tarkoittaa 247 neliökilometrin suuruista aluetta. Maan hevosurheilu on puhtaasti tuonnin varassa.

Maa on kuiva, karu ja kivinen, ja kun se on myös tiuhaan asuttu, hevostoiminta kohtaa monia haasteita. Maltalla ei pystytä viljelemään heinää, vaan kaikki korsirehu on tuontitavaraa, yleisimmin Ranskasta tai Englannista.

Koska saarella ei kasva juuri mitään, ei siellä käytännössä kasvateta hevosiakaan. Ravurivarsoja maassa syntyy alle kymmenen vuodessa, mikä on naurettava luku kilpailevien hevosten määrään verrattuna.

Hevosurheilu kävi paikan päällä tutustumassa, millaista hevosurheilua maassa harjoitetaan ja millaisissa oloissa hevoset Maltalla elävät.

Lue kattava artikkeli perjantainumerosta.

Hevoset ja henkilöautot samalla kulkuväylällä Maltalla. Kuva: Ville Toivonen.

Hevoset ja henkilöautot samalla kulkuväylällä Maltalla. Kuva: Ville Toivonen.

Ajankohtaisuutisissa kerromme, että MTK kaavailee vahvaa hevosverkostoa ja suomalaiset lähtevät tosimielellä lauantain UET GP –karsintoihin Solvallaan.

Viikonlopun kotimaiset pääravit ajetaan Lappeenrannassa. Perjantainumero kertoo suomenhevosten Villinmiehen Tammakilpailun suosikin Lumi-Oosan kiintoisat taustat ja kertoo, millä miettein Tapio Perttunen suuntaa kolmikollaan lämminverifinaaliin.

Ratsastuksessa tutustumme 27-vuotiaaseen Hollannissa asuvaan ratsastajaan Jasmin Seppälään, joka painottaa johdonmukaisuuden tärkeyttä. Kilpailemisen makuun hän pääsi jo ratsastuskoulussa, mutta aika pian tuli oma hevonen.

”Isovanhemmat asuivat meidän lähellä, ja heillä oli silloin strutseja. Sanoin, että strutsit pois ja meikäläisen hevoset tilalle”, Seppälä muistelee.

Ratsastuksen alkutaipaleella iso kysymys on, kuinka hevosen saa liikkumaan peräänannossa. Ratsastuksen personal trainer –sarjassa Salla Salkola sanoo, että kyseessä on pitkä ja kärsivällisyyttä vaativa asia.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digituotteena.

Hevosurheilun 95-vuotisjuhlavuoden ja 7 oikein -lehden 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi digilehti sisältyy tilauksiin. Kaikki tilaajat saavat sen kaupan päälle. Digilehden voi lukea missä päin maailmaa tahansa ja lukemaan pääsee kätevästi lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta.

Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.

Mario Farrugia esittelee melkoista harvinaisuutta: Maltalla syntynyttä ravihevosta. Yksivuotiaan isä on Tanskan kautta Maltalle päätynyt jenkki Speeden (Balanced Image), emä taas jo 15 vuotta Maltalla asunut Amazing Woman (Egyprian Gentleman). Taustalla pilkottaa Välimeri. Kuva: Ville Toivonen.Mario Farrugia esittelee melkoista harvinaisuutta: Maltalla syntynyttä ravihevosta. Yksivuotiaan isä on Tanskan kautta Maltalle päätynyt jenkki Speeden (Balanced Image), emä taas jo 15 vuotta Maltalla asunut Amazing Woman (Egyprian Gentleman). Taustalla pilkottaa Välimeri. Kuva: Ville Toivonen.
Maltalla katuja käyttävät monenlaiset hevosvoimat. Kuva: Ville Toivonen.Maltalla katuja käyttävät monenlaiset hevosvoimat. Kuva: Ville Toivonen.
Tyrone Power ja Anton Piscopo valmistautuivat illan raveihin Tyrone Power ja Anton Piscopo valmistautuivat illan raveihin "valjastuskerrostalon" ylimmässä kerroksessa. Ajoluiskalta aukeavat näkymät suoraan Marsan raviradalle. Kuva: Ville Toivonen.
Isä ja poika Michael ja Ludvic Chigo ostivat elokuussa Forssassa ajetun Maltan ja Suomen välisen ohjastajakisan voittaneen Contro Venton itselleen. Taustalla näkyy Contro Venton ranskalaislähtöinen tallikaveri verenkiertoa aktivoivalla tärinämatolla. Muutenkin hoitolaitteistot ovat viimeisen päälle. Kuva: Ville Toivonen.Isä ja poika Michael ja Ludvic Chigo ostivat elokuussa Forssassa ajetun Maltan ja Suomen välisen ohjastajakisan voittaneen Contro Venton itselleen. Taustalla näkyy Contro Venton ranskalaislähtöinen tallikaveri verenkiertoa aktivoivalla tärinämatolla. Muutenkin hoitolaitteistot ovat viimeisen päälle. Kuva: Ville Toivonen.
Harjoitusravit ajetaan varhain sunnuntaiaamuna ennen päivän muuttumista paahtavaksi. Harjoitusraveissakin yleisöä riittää yllättävän paljon. Kuva: Ville Toivonen.Harjoitusravit ajetaan varhain sunnuntaiaamuna ennen päivän muuttumista paahtavaksi. Harjoitusraveissakin yleisöä riittää yllättävän paljon. Kuva: Ville Toivonen.
Paul Galea on Maltan nuorta nousevaa ohjastajakaartia. Syyskauden avausraveissa hänen voittoajokkinsa oli alkuvuodesta Ruotsista Maltalle myyty Lovely Boy. Kuva: Ville Toivonen.Paul Galea on Maltan nuorta nousevaa ohjastajakaartia. Syyskauden avausraveissa hänen voittoajokkinsa oli alkuvuodesta Ruotsista Maltalle myyty Lovely Boy. Kuva: Ville Toivonen.
Ruotsissa syntynyt Cutting Edge odottaa uutta kotia hevospelastuskeskuksessa. Eletyn elämän merkit näkyvät nyt 11-vuotiaan ruunan jaloissa. Reilut 600 000 kruunua ansainnut Cutting Edge myytiin Maltalle vuonna 2016. Kuva: Ville Toivonen.Ruotsissa syntynyt Cutting Edge odottaa uutta kotia hevospelastuskeskuksessa. Eletyn elämän merkit näkyvät nyt 11-vuotiaan ruunan jaloissa. Reilut 600 000 kruunua ansainnut Cutting Edge myytiin Maltalle vuonna 2016. Kuva: Ville Toivonen.
Frencu Cassar on Maltan raviurheilun suuria nimiä. Seitsemänkymppinen Cassar on siirtänyt kilvanajovastuun pojalleen Antonille, mutta jatkaa edelleen valmentajana. Cassarin hevosenomistajina on Maltan rikkaimpia ja vaikutusvaltaisimpia henkilöitä. Kuva: Ville Toivonen.Frencu Cassar on Maltan raviurheilun suuria nimiä. Seitsemänkymppinen Cassar on siirtänyt kilvanajovastuun pojalleen Antonille, mutta jatkaa edelleen valmentajana. Cassarin hevosenomistajina on Maltan rikkaimpia ja vaikutusvaltaisimpia henkilöitä. Kuva: Ville Toivonen.
Corinne Farrugia pyörittää RMJ's Horse Rescueta. Keskuksella on lähiaikoina edessään muutto, sillä paikan heille vuokrannut henkilö ei todellisuudessa omistanutkaan tiloja. Corinne Farrugia pyörittää RMJ's Horse Rescueta. Keskuksella on lähiaikoina edessään muutto, sillä paikan heille vuokrannut henkilö ei todellisuudessa omistanutkaan tiloja. "Ymmärrän, että se naurattaa muita, ja kyllä se alkaa pikkuhiljaa naurattaa itseänikin, mutta aika pitkään asiassa ei ollut mielestäni mitään hauskaa", Farrugia kuvailee. Uusi paikka on jo tiedossa ja sen valmistelu alkaa pian. Kuva: Ville Toivonen.
Camelot Sisua esittelevä Rodney Gatt ajoi viime vuonna Maltan yhden kauden voittoennätyksen 103 voittoa. Gatt on tuttu myös kansainvälisistä ohjastajakilpailuista. Kuva: Ville Toivonen.Camelot Sisua esittelevä Rodney Gatt ajoi viime vuonna Maltan yhden kauden voittoennätyksen 103 voittoa. Gatt on tuttu myös kansainvälisistä ohjastajakilpailuista. Kuva: Ville Toivonen.