Kolmatta kertaa järjestettävä TeivoAkatemia esitteli Kriterium-raveihin valmistautuvalle yleisölle kolme kansainvälistä uraa tehnyttä suomalaista hevosenhoitajaa.

Suomalainen hevosenhoitaja on maailmalla arvostettu ja haluttu työntekijä. Jenni Sorjosen hoitohevonen Up And Quick voitti tammikuussa yhden maailman arvostetuimmista raviklassikoista Pariisissa juostavan Prix d´Ameriquen.

Ranskassa raviurheilu on kansallisurheilua, Sorjonen sai huomata sen käydessään paikallisessa terveyskeskuksessa. ”Odotushuoneessa vieressäni istunut nainen tunnisti minut. Ranskassa on kaksi pelkästään raveihin ja laukkaurheiluun keskittynyttä televisiokanavaa”, Sorjonen kertoo.

Nykyään Kaustisella kengitystä opettava Kristian Autio on työskennellyt Yhdysvalloissa Jimmy Takterin huipputallilla sekä Ranskassa ja Ruotsissa. ”Ranska on Ranska, jouduin joskus moottoritiellä poliisien pysäyttämäksi. Tunnelma oli hyvin tiukka kunnes he huomasivat että autossa oli ravihevosia kyydissä. Kun poliisit vielä tunnistivat hevoset, matka jatkui saman tien onnentoivotusten kera.”

Tamperelainen Joni-Petteri Irri työskentelee tällä hetkellä yhdessä Ruotsin arvostetuimmista valmennustalleista jota luotsaa Timo Nurmos. ”Ruotsalainen ravirata huomioi hevosenhoitajien arjen suomalaisia raviratoja paremmin. Kyse on pienistä asioista joista arvostus kasvaa, siitä että on varattu kahvia ja sämpylää eikä niitä tarvitse käydä kesken kiireisen päivän jonottamassa”, Irri vertailee kokemuksiaan.

Keskustelussa nousi esiin myös monia kulttuurieroja ravimaiden välillä. ”Pohjoismaissa ravurit laitetaan aina viimeisen päälle siisteiksi ja niitä koristellaankin vaikka ihan blinblingillä, Ranskassa tällainen ei tavallisia hevosia koske. Pidän itse pohjoismaisesta mallista”, Sorjonen kertoo.

Hevosenhoitajien palkka ja työolosuhteet vaihtelevat maasta toiseen. Irri kehui ruotsalaisen toiminnan avoimuutta ja selkeitä työsopimuksia. “Ruotsissa näkee vanhempaakin väkeä hevosenhoitajina siksi että työstä maksetaan niin että sillä voi tehdä elämänuran”, Kristian Autio tiivisti.

TeivoAkatemian järjestävät Aamulehti, Teivon Ravirata, Ypäjän Hevosopisto ja Hevosurheilu-lehti.