Timo Nurmos ei ole tuomassa Suur-Hollola-ajon viime vuonna voittanutta Hachiko de Veluwea Lahteen. Myös Elian Webin nimi puuttui rankingista, mutta siihen on tekninen syy.

Hachiko de Veluwe on Timo Nurmoksen mukaan tällä hetkellä normaalissa talvitreenissä ja tähtää kesän kilpailuihin. Suur-Hollolassa viime vuoden voittajaa ei kuitenkaan nähdä.

”Se ei ole ohjelmassa. Kilpailussa ajetaan lauantaina karsinnat ja sunnuntaina finaali, enkä mä tykkää, että hevosta rääkätään sillai. Ei meinattu ajaa viime vuonnakaan, kuitenkin sitten ajettiin”, Timo Nurmos jyrähtää.

Sinulla on kuitenkin hyvä historia Suur-Hollolan kanssa ja olet valmentanut useita kilpailun voittaneita hevosia?

”Niin on. Ei siinä mitään. Hevosellakin olisi kaikki kunnossa, mutta se olisi väärin hevosta kohtaan, että ajetaan lauantaina kilpaa ja sitten sunnuntainakin, alkukaudesta sesonkia, mä en tykkää siitä”, Nurmos toteaa.

”Suur-Hollola on hyvä kisa, mutta hevoset on niin lujilla. Pitää ajatella hevosta, sen takia teen tätä, hevosten takia ja omistajille. Järjestäjä ajattelee, että nykymalli on heille parempi, ja jokainenhan ajattelee omalla systeemillään. Mä tykkään niin paljon hevosista, että en halua niitä rääkätä tuossa.”

Nurmos kertoo kokemuksen kautta oppineensa, mikä on parasta ja mikä taas huonointa hevoselle.

”Se on kaikkein huonoin, että ajetaan kahtena päivänä peräkkäin. Sähän tiedät itse, että jos vedät täysiä kilpailun tänään ja huomenna on samanlainen. Hevoset ovat silloin jäykempiä ja loukkaantumisriski on aina suurin, kun ajetaan kahtena päivänä peräkkäin. Niillä on maitohapot kropassa useamman päivän startin jälkeen ja se on huonoimmillaan seuraavana päivänä. Eikä se henkisesti ja psyykkisesti ole mukavaa hevoselle, kun niillä on paikat vähän jumissa, että aletaan taas lämmittää ja ajaa kilpaa, ja vedetään entistä kovempaa.”

Mihin Hachikolla sitten tähdätään?

”Täällä on joka lauantai kisat, se on kultadivisioonahevonen, kyllä sille kilpailuja on”, Nurmos naurahtaa.

Eilen julkaistussa Suur-Hollolan rankingissa pisti silmään myös esimerkiksi Elian Webin puuttuminen listalta.

”Osallistumismaksun eräpäivä oli maanantai ja saimme keskiviikkona listat tilitoimistolta. Elian Webin maksu ei vielä näkynyt niissä. Hevonen on tietojeni mukaan kyllä maksettu, mutta tilitoimisto ei välttämättä ole kaikkia tositteita pankista saanut ja ehtinyt päivittää. Muutama muukin vastaava tapaus siellä saattaa olla. Ensi viikolla julkaisemme uuden, päivitetyn rankingin”, taustoittaa Jokimaan vt. toimitusjohtaja Pertti Immonen.

Sen sijaan esimerkiksi Lexus Dreamin ja viime vuonna EM-tittelin voittaneen Stonecapes Queilan puuttuminen listalta johtuu pisteiden laskentatavasta.

”Ne eivät ole startanneet tänä vuonna, ja pistelasku suosii kuluvan vuoden suorituksia. Nyt kun ravit ovat olleet tauolla, niin useamman hyvän hevosen kohdalla saattaa olla sama tilanne. Sääntömuutoksiin ei kuitenkaan haluttu lähteä. Olemme anoneet Hippokselta ylimääräistä ravipäivää ajamatta jääneiden tilalle torstaille 4.6. Silloin on tarkoitus tarjota mahdollisuus ajaa hyvää aikaa, jolla kohentaa sijoituksia rankingissa vielä ennen alkuerien ilmoittautumista”, Immonen kertoo.

Edit. 8.5. klo 12.00 Täsmennetty Pertti Immosen ensimmäistä kommenttia.