Ravivalmentaja Timo Nurmoksen 200-sivuinen elämäkerta julkaistiin marraskuun lopussa. Nurmos kertoo kirjastaan meneillään olevassa ravilähetyksessä.

Kemiläislähtöinen Nurmos aloitti ammattimaisen ravitallin pyörittämisen 16-vuotiaana ja toistaiseksi uran huipentuma on ollut Readly Expressin Prix d’Ameriquen voitto.

Ruotsissa nykyisin asuva Nurmos on Suomessa markkinoimassa elämäkertaansa. Parhaillaan hän on studiovieraana Oulun 76-kierroksen ravilähetyksessä.

Nurmos kertaa kirjassa elämänsä vaiheet hyvin avoimesti. Oulua hän sivuaa muistelossaan, joka sijoittuu vuoteen 1995. Kolmivuotiaalla Louise Laukolla haluttiin ajaa ennen kriteriumkarsintoja helppo startti, sellainen oli tarjolla Kuopiossa.

”Lähdettiin Louise Laukolla Kuopioon ajamaan 3000 markan eli noin 500 euron ykkösestä. Startti meni, kuten pitikin. Louise voitti vaivatta, mutta sitten alkoi seikkailu. Lähdettiin kotiin ja tuli ankara vesisade. Puolivälissä Kuopiota ja Oulua autosta hävisi sähköt. Se oli diesel-auto, Nissan pick-up, niin se pysyi käynnissä. Auto oli kuitenkin aivan pimeänä, eivätkä pyyhkijätkään jaksaneet toimia. Otin rekasta ”selän” ja ajeltiin Ouluun sen peesissä säkkipimeällä autolla. Rekka jäi Ouluun, mutta ohitustiellä oli valot ja kohta saatiin taas uudesta rekasta selkä. Päästiin Kemiin ja ajattelin, että hyvinhän tässä kävi, melkein kotona, 20 kilometriä enää. Kaupunkiin menevällä sillalla meni poliisiauto, näin kuinka ne tekivät u-käännöksen ja lähtivät tulemaan. Pysäytin tien poskeen, ennen kuin poliisi edes ehti siihen. Poliisi tuli ja osoitteli kauhealla lampulla suoraan silmiin, että mikä porukka täällä aivan pimeällä autolla ajelee. Minä ihmettelin heille, että mikä tähän tuli, juuri katosi valot. Sakkoja ei saatu, selitys meni läpi, mutta metriäkään eivät antaneet enää ajaa. Soitettiin toinen vetoauto loppumatkaksi”, Nurmos kertoo.

Louise Laukko voitti reilua viikkoa myöhemmin karsintansa, mutta finaalissa se sijoittui kuudenneksi kurkunpääongelmien vaivaamana. Myöhemmin Nurmos otti tammalla ensimmäisen derbyvoittonsa.

Kirjassa valmentaja käy elämänsä hevosten lisäksi läpi omaa valmennusfilosofiaansa.

”Jos ihmiset kohtelisivat toisiaan samalla tavalla kuin hevosiaan, maailmassa olisi paljon vähemmän ongelmia”, hän paaluttaa.

Timo Nurmos – Tähtien tekijä -kirjan on toimittanut Harri Lind ja kustantanut Suomen Hevosurheilu-lehti Oy. Teos on tilattavissa Hevosurheilun tuotekaupasta.