Hachiko de Veluwe – kuuluisan Brad de Veluwen pikkuveli – juoksee itseään entistä kuuluisammaksi viikonloppuna Lahdessa.

Välierä oli Hachiko de Veluwen uran vasta kymmenes kilpailu ja yhdeksäs voitto. Suomen derbyvoittaja juoksee itseään nyt entistä tunnetummaksi kotiyleisölleen sunnuntain finaalissa, jonka voittaja palkitaan 120 000 eurolla.

Jorma Kontion ajamaja Timo Nurmoksen valmentama Hachiko de Veluwe voitti karsintalähtönsä. Useimpien paikalla olleiden kommenteissa se kohosi sunnuntain finaalin ykkössuosikiksi.

“Hachiko de Veluwe oli kyllä tosi hyvä koko päivän. Jo lämmityksessä se tuntui tosi hyvältä. Se oli paljon letkeämpi ja erilailla menolla, kun se oli saanut pitkän kilpailutaukonsa jälkeen kesäkuun alussa juostusta alkuerästä yhden kilpailun alle”, Jorma Kontio kertoi.

Välierässä avaus oli 8,5-vauhtinen 500 metrillä ja saman matkan lopetus vieläkin kovempi 8,0. Miten koville Hachiko joutui?

“En tiedä, että koville. Ainahan näissä tämän tason lähdöissä joutuu, mutta Hachiko de Veluwe on vahva hevonen. Se tuntui koko ajan hyvälle.”

“Luulen, että se teki vain hyvää, ja jos muuten kaikki onnistuu huomenna, se sai juosta tänään henget auki. Kyseessä on paljon treenattu hevonen, se on hyväkuntoinen.”

Finaalin lähtöradan Kontio sai valita kolmantena.

“Siinä oli radat 2 ja 9 jo valittu ja minä sain valita kolmantena, joten valitsin radan kolme. Mielestäni se on yhtä hyvä paikka kuin rata kaksi. Ykkösrata ollut aina riskitekijä, jos jokin osanottajista pystyy kehittämään ulkoradoilta pikakiihdytyksen edelle.”

“Ihan hyvillä mielin lähdetään finaaliin. Toivotaan, että kaikki on sunnuntaina kunnossa”, Jorma Kontio sanoi tehtävästään suosikilla.

Toiseksi Cameron Evolla ajanut Olli Koivunen kiitteli hevostaan todella paljon ja lähtee odottavissa tunnelmissa finaaliin radalta viisi.

Välierät tarjosivat hurjaa raviurheilua myös kahdessa muussa karsintalähdössä. Ensimmäisessä voittoon kiri Atupem ja yhtä hienon esityksen teki johtopaikalta, voittajalle vain hitusen hävinnyt kriteriumvoittaja Run For Royalty.

“Tämä ei ole väsynyt koskaan”, Antero Tupamäki kehaisi Atupemin kiriä hänniltä nostettua andoverhallilaisen oriin voittoon.

Huhtikuussa hevosen kauteen toi odottamattoman tauon “ilkeä haava” Åbyn Olympiaraveissa. Sen vuoksi Tupamäen ori joutui pitämään taukoa kaksi kuukautta ennen lauantain lähtöä.

Tupamäki katsoi eteenpäin maanläheisin eläinlääkärin kommentein. Hän sanoi vievänsä hevosen kotiin, päästävän sen laitumelle, katsovan aamulla, ovatko kaikki jalat normaalisti maassa – ja jos ovat, tulevansa finaaliin.

Run For Royaltyn esitystä ei voi kuin ihastella. Hevonen tuli pitkältä tauolta muutaman valmistavan kilpailun myötä ja kamppaili loppuun asti voitosta.

Mathias Furuhjemin valmentamana hevonen on kuntoutunut syksyisen puikkoluuleikkauksen jälkeen upeasti ja voidaan odottaa sen menestystä jo finaalissa – ja varsinkin sen jälkeen uran jatkuessa.

Ruotsissa tuhannen omistajan Mascate Matchin jo miljoonan kruunun arvoiseen voittoon lauantaina ajanut Pekka Korpi lentää Suur-Hollola-ajoon Run For Royaltyn ajajaksi.

Huippupäivän välierissä ajanut Hannu Torvinen ajoi myös Run For Royaltyn ja Top of The Worldin finaaliin, mutta valitsi viime vuoden voittoa puolustamaan lähtevän Ranch Kellyn suuren rahan kilpailuun.

“Haikeilla mielin kieltämättä finaaliin valmistaudutaan”, valmentaja Anne Luttinen puhui pian kilparadat jättävän ME-tammansa rinnalla. Hannu Torvinen valitsi sille lähtöradan yhdeksän eli tamma lähtee kilpailuun tarkkailuasemista takarivistä.

Veijo Heiskasen derbyvoittaja Benjamin Evo sai ylistävät kommentit ajajaltaan Mika Forssilta. Hän lähtee ruotsalaisomistajan Stall Loken hevosella finaaliin ykkösradalta eli samalta paikalta kuin lauantainakin, kun se kesti johtaneen Lexus Dreamin rinnalta upeasti maalikameran voittotaistoon.

Atupem, Hachiko De Veluwe ja Ranch Kelly veivät lämminveristen Suur-Hollola-ajon välierät. Ohessa sunnuntaisen finaalin lähtölista.

1. Benjamin Evo / Mika Forss
2. Atupem / Santtu Raitala
3. Hachiko De Veluwe / Jorma Kontio
4. Run For Royalty / Pekka Korpi
5. Cameron Evo / Olli Koivunen
6. Sue’s Photo / Jukka Torvinen
7. Lexus Dream / Ari Moilanen
8. Edward Ale / Esa Holopainen
9. Ranch Kelly / Hannu Torvinen
10. William Birdland / Iikka Nurmonen
11. Top Of The World / Tommi Kylliäinen
12. Golda Paris / Antti Teivainen

Voittaja kuittaa 120 000 euroa.

 

Lisää teemasta: Suur-Hollola-ajo