Kokelasohjastajakilpailun ensimmäinen osalähtö ajetaan tänään Vermossa. 

Suomen Ravivalmentajat ry:n Tuomo Pekonen kertoo, että järjestäjillä on kilpailun aloituksen alla tyytyväiset tunnelmat.

“Hakijoita Salamakypäriin oli tänä vuonna ennätykselliset 29, joista 12 valikoitui. Tämä ohjastajaporukka sisältää oikein iloisia ja positiivisia ihmisiä. Heistä suurelle yleisölle tuttuja on vain pari, eli kilpailu tarjoaa nyt suurimmalle osalle osallistujista mahdollisuuden nousta suurempaan tietoisuuteen”, Pekonen sanoo.

Ravivalmentaja Harri Koivusella hevosenhoitajana työskentelevä Terri Lehtonen haki tänä vuonna Salamakypärät-kilpailuun kolmatta kertaa.

“Tosi hienoa oli päästä nyt mukaan. Odotan, että pääsee ohjastamaan erilaisilla hevosilla ja että saa uusia kontakteja, mutta toisaalta minulle on tärkeää myös yhteishenki kilpailun muiden ohjastajien kanssa”, Terri Lehtonen sanoo.

Kokelasohjastajakilpailuun mukaan päässeille on kauden aikana tarjolla myös mediakoulutusta, minkä lisäksi he pääsevät katsomaan ja arvioimaan ohjastamiaan lähtöjä ammattiohjastajien kanssa.

Seitsemän vuotta Koivusella työskennellyt Lehtonen on kotoisin Turusta. Hänen ohjastajauransa tähän asti sisältää 61 starttia.

“Erityisesti on tietysti hienoa päästä ohjastamaan suurkilpailuviikonloppuihin sijoittuvissa lähdöissä”, Lehtonen sanoo.

Vermon illan avausosakilpailussa Lehtonen ohjastaa Bella Varjosen valmentamaa Superiorea, joka starttaa radalta numero 11.

Terri Lehtonen. Kuva: Hanna Laakso

Myös Olli-Pekka Holopainen odottaa Salamakypärät-kilpailulta itse kilvanajon lisäksi hyviä hetkiä samanhenkisten nuorten ohjastajien kanssa.

“Mukana on muutama sellainenkin tyyppi, joita en tunne etukäteen ollenkaan. On kiva päästä tutustumaan heihin”, Holopainen sanoo.

Holopainen ei alun alkaen lähtenyt hakemaan uraa hevosalalta. Peruskoulun jälkeen hän opiskeli oppisopimuksella autoalaa ja teki maanrakennustöitä.

“Intin jälkeen jäin hetkeksi ilman tekemistä. Eräänä päivänä kävin siinä sitten ajamassa yhden hevosen, ja sillä tiellä nyt ollaan. Ohjastaminen kiinnostaa, mutta myös hevosten valmentaminen. Siihen menee vielä tosin kauan aikaa”, Holopainen sanoo.

Hän kertoo, että Salamakypärissä kova juttu tulee olemaan mahdollisuus päästä ajamaan kilpaa kotiradalla Suur-Hollola-viikonloppuna. Vermon avauslähdössä Holopainen ohjastaa Jukka-Pekka Hukkasen valmentamaa Inglorious Jamia.

“Odotukset ovat puolivälin paremmalle puolen. Olen keskustellut sitä hevosta aiemmin ohjastaneiden kuskien kanssa, ja ilmeisesti lähtörata numero yksi on sille paras mahdollinen”, Holopainen arvioi. “Ellinooralla (Laurila) on kova hevonen El Bodyguard, se on varmaan se pahin vastus.”

Avausosakilpailun lähtölistan löydät täältä. 

Olli-Pekka Holopainen. Kuva: Hanna Laakso

Salamakypärät 2017 -osallistujat:

Henna Halme (työnantaja Teemu Okkolin)

Olli-Pekka Holopainen (työnantaja Esa Holopainen)

Matti Juutila (työnantaja Pasi Tikkala)

Ville Koivisto (työnantaja Teemu Okkolin)

Ellinoora Laurila (työnantaja Riina Rekilä)

Terri Lehtonen (työnantaja Harri Koivunen)

Iivari Nurminen (työnantaja Anssi Nurminen)

Anu Penttilä (työnantaja Veli-Erkki Paavola)

Toni Ripatti (työnantaja Kaisa Tupamäki-Kukkamo)

Arna Ruohomäki (työnantaja Mia Lamminen)

Tamara Skutnabb (työnantaja Erik Skutnabb)

Emma Väre (työnantaja Risto Väre)

Salamakypärät 2017 kilpailupäivämäärät

12.4. Vermo
24.5. Vermo
23.6. Härmä, Nordic King -viikonloppu
1.7. Jokimaa, Suur-Hollola-viikonloppu
6.8. Vermo, Kuninkuusravit
13.9. Vermo
11.10. Vermo
11.11. Vermo, finaali