Starinita Oy:n järjestämässä perinteisessä Ypäjän varsahuutokaupassa nähtiin tänä vuonna vain muutaman poisjäännin myötä peräti 106 myytävää varsaa.

Illan meklaroi Lauri Hyvönen ja uutena kasvona mukaan tullut Henrikki Halme hoiti varsojen esittelyn yleisölle. Myyntitahdiksi tavoiteltiin keskimäärin 20 varsaa tunnissa ja tiiviillä tempolla haettiin vaikutteita Amerikan huutokaupoista.

Mitja Nummenmaa on ollut järjestämässä hevoshuutokauppaa vuodesta 2005 lähtien. 

“Huutokaupan hevosmäärät ovat kasvaneet koko ajan 2000-luvun alkupuolelta lähtien, jolloin myytiin heikoimmillaan vain alle viittäkymmentäkin varsaa. Tänä vuonna huutokaupassa oli ennätysmäärä varsoja mukana ja 110:stä huutokauppaan ilmoitetusta varsasta tuli ainoastaan neljä poisjääntiä”, Nummenmaa kertoi.

Ikäluokkakokojen pienennyttyä on prosentuaalisesti huutokaupassa myytävien varsojen osuus kasvanut merkittävästi. Tämän vuoden huutokaupan ympärillä oli Nummenmaa havainnut ennakkoon runsain mitoin hyvää pöhinää ja kiinnostusta aiempiakin vuosia enemmän.

Graceful Swampit, Bosses Ladyt ja Mascate Matchit ovat olleet huutokaupalle ilmaista mainosta, jotka osoittavat, että täällä myydään kasapäin huippuhevosia, jotka ovat olleet lisäksi myyntihinnaltaan vielä edullisiakin verrattuna yleensä länsimaiden hevoshuutokauppoihin. Myös suomenhevosten suuri määrä houkuttanee väkeä paikan päälle, aiemmin kun suomenhevosia on saattanut olla vain muutama, ovat suomenhevosten ostajat yleisöstä pitkälti puuttuneet”, Nummenmaa pohti ennen huutokauppaa.

Suomenhevosten kauppa koki kuitenkin huutokaupan aluksi kylmää kyytiä ja 21 varsasta huudettiin sisään peräti 11 varsaa. Suomenhevosten kallein myyty varsa Hiliman Muisto matkasi Reima Kuislan mukaan 6 500 eurolla + alv.

Huutokaupan kalleimmaksi nousi numerolla 53 esitelty Trixtonin poika Impulso, jonka hinta nousi kovan kiinnostuksen jälkeen 41 500 euroon + alv.  Uudeksi omistajaksi kirjattiin Satakunnan Tehotasaus Oy, jonka takana olevalla porilaisella Jaakko Grönmanilla on raviurheilusta ja hevosenomistamisesta vuosikymmenien kokemus.

”Tänne tullessani minulla oli huutokauppalistaan merkittynä neljä varsaa, mutta kun näin miten upea tämä Impulso oli, kutistui listani vain tähän yhteen. Impulsossa minua kiinnosti erittäin hyvä ja harvinainen suku ja lisäksi tämä oli tosi hyvän näköinen”, Grönman kehui tuoretta hankintaansa.

Hevonen matkasi alkutaipaleelleen Anssi Nurmisen talliin.

”Kun tämmöisiä hevosia saa talliin niin kyllähän se aika tsemppiruiske on. Koko ikäni olen tykännyt varsojen kanssa pelata”, Nurminen hymyili.