Vermossa järjestettiin Future Workshop, jossa mielipiteitä ja kehitysideoita raviurheilun hyväksi lenteli. Tulevaisuus huolettaa, mutta on myös täynnä mahdollisuuksia.

Lauantai-iltapäivällä ennen Young Power -gaalaa Vermossa järjestettiin lajin tulevaisuutta käsittelevä Future Workshop. Puhujina olivat eläinlääkäri Kristiina Ertola, esteratsastaja ja someaktiivi Aada Lätti, raviohjastaja Tamara Skutnabb, agrologi Viljami Härmälä ja digitalisaation asiantuntija Irina Keinänen.

Ruotsissa hevosensa kanssa asuva ja hippologiksi opiskeleva Skutnabb piti rohkean puheenvuoron kouluttautumisesta ja nuorten näkökulmasta.

”Meidän pitää parantaa ihan tosi paljon, sillä raviurheilu ei voi olla ainoa kivikautinen laji, johon tullaan ilman koulutusta. Laji on raskas, ja kouluttautunut voi tehdä sen parissa myös muunlaista työtä”, hän latasi. ”Silloin voi työskennellä alan asiantuntijana vaikka vakuutusyhtiössä. Kouluttautuminen myös kehittää kriittistä ajattelua.”

Skutnabb muistutti, että kouluttautua voi Suomessa monessa paikassa, kuten eläinlääketieteen puolella ja koulutuskeskuksissa. Hän kehotti nuoria myös rohkeasti hakeutumaan ulkomaille opiskelemaan.

”Uskaltakaa mennä myös Suomen ulkopuolelle. Maailmalla on paljon tietoa, minkä voi tuoda takaisin rakkaalle kotimaalle.”

Tilaisuudessa pohdittiin myös jatkuvasti pinnalla olevaa aihetta, miten saada uusia ihmisiä lajin pariin ja raviradoille.

Kisakallion urheiluopistolla digitalisaation asiantuntijana työskentelevä Irina Keinänen esitteli alansa mahdollisuuksia ja uusia tuulia raviurheiluun liittyen.

”Digitalisaatio on teolliseen vallankumoukseen verrattavissa oleva muutos, jossa asiakaskokemus ja toiminnan tehostaminen nousevat keskiöön. Se on eri tapa tehdä asioita ja kokeilukulttuuria, mutta samalla vanhoista tavoista luopumista.”

Keinäsen mukaan teknologia ulottuu tallitoimintaan hetki hetkeltä syvemmin. Enemmän kuin ruokinta-automaattien ja lakaisukoneiden muodossa.

”En uskalla luvata, että mekaaninen työ tallista loppuisi, mutta kaikenlainen informaation kulku ja tiedonkäsittely muuttuvat.”

Skutnabb kiteytti nasevasti näkemyksensä muutamaan sanaan.

”Tulevaisuus on nuorissa, ei kuusikymppisissä miehissä.”

Lue lisää Hevosurheilusta perjantaina 15.2.