Suomalaisten ruokahalu Ruotsin raveja kohtaan vain kiihtyy, kun Åbyn huippuravit jatkuvat lauantaina. Paralympiatravet-finaaliin spiidaavat karsintavoittajina herkkusuu Elian Web ja Next Direction. Vaikka lähtö on timantinkova, kumpikin voi pystyä miljoonan kruunun ensipalkinnon jahdissa mihin vain.

”Onhan se semmoinen porukka, että hirveän paljon kovempaa lähtöä ei ole, mutta on hieno tunne lähteä edustamaan Suomea suomalaishevosella”, Elian Webin valmentaja Katja Melkko sanoo finaalin lähestyessä. Lähtö starttaa Göteborgissa lauantai-iltana aikataulun mukaan kello 19.42 Suomen aikaa.

”Mitä lähtölistaa luki, niin siellä on kovia vastassa, mutta hevonen on käynyt uskomattoman tien pikkuvarsasta tänne asti”, Melkko fiilistelee.

Talli Webbien omistama West Breeding Oy:n kasvatti on voittanut 8-vuotiskaudellaan Ruotsissa jo kolme kultadivisioonaa. Kyseessä on valmentajalle kiva työkaveri.

”Onhan se. On ollut monta mutkaa matkassa, mutta hevonen on niin paljon antanut ja aina se jaksaa vaan yrittää. Se on kertakaikkinen huippuhevonen. Ja kaverihan siitä on tullut ennen kaikkea, perheenjäsen. Paljon nähty ja koettu, se on niin kauan meillä ollut. On niin hienoa, kun on saanut elää sen tarinan.”

Katja Melkko kuvailee Elian Webiä omanlaisekseen persoonaksi.

”Se on semmoinen omalla laillaan kovapäinen, mutta kauhean riippuvainen omista kavereistaan, niitä on neljän ruunan porukka. Omat kaverit on tosi sille tärkeitä, aivan hirveän tärkeitä. Sen ihan paras kaveri on Galileo Journey.”

Elian Webin bestisporukkaan kuuluvat Galileo Journeyn lisäksi Elrond ja Sebastian Journey. Nelikko viettää aikaa kookkaalla isojen poikien laitumella. Valmentaja ei osaa erikseen pelätä, että hevoset loukkaisivat kimppatarhassa toisiaan.

”Mun mielestä on tärkeä asia kilpahevoselle, että se saa jollain lailla viettää hevosen elämää, kyllä se niin paljon siitä nauttii. Se on varmasti osa menestystä, että hevonen saa ladata akut ja nollata tilanteen, niin jaksaa sitten paahtaa täysillä kun sitä pyydetään.”

Elian Webin viimeistelyt ovat sujuneet kuten ennenkin, samoin koko aika Rommen eleettömän keulavoiton jälkeen. Hevosen kurkkukin on pelannut sen viimevuotisen operoinnin jälkeen mallikkaasti. Erityistä raportoitavaa harjoituksista ei ole, koska Elian Web ei ole koskaan ollut hiittihai.

”Kaikki on kunnossa. Hevonen on yhtä iloinen ja rento kuin aina ennenkin. Se on aika kauan jatkanut samaan tyyliin. Sen kunto on vakiintunut huipulle”, Melkko iloitsee.

”Se meni viimeistelyksi muutaman vedon torstaina. Se on niin kauan ollut meillä, että se saa itse päättää vauhdit, mennä välillä kovempaa ja välillä hiljempaa. Valmentautuminen on sen kanssa vähän eksoottista. Se on huono, laiska treenaamaan. Sillä luki varsana nimikyltissä, että lahjattomat treenaa”, Melkko naurahtaa. ”Jos sillä joku lähtisi tuosta ajamaan, niin se ei välttämättä hiljaisessa hölkässä tunnu superhevoselta, kun sitä ei huvittaisi mennä hiljaa. Mutta jos kilpaa juostaan, se sitä kiinnostaa kovasti.”

”Sen sijaan se on kova syömään, porkkanat menee yli kaiken. Se syö mitä vaan. Ruoka ja kaverit on sille ykkösjuttu.”

Rommen voiton Like A Prayerin poika juoksi ilman etukenkiä ja hybridikärryillä. Valmentaja arvelee, että samoilla varusteilla jatketaan.

”Sillä on omat kevyet kärryt, niillä se menee hyvin. Jos vaan rata sallii, otetaan etukengät pois.”

Keulataistoista aina puhutaan, vaikka tietysti tärkeintä on se, kuka on ensimmäisenä maalilinjalla 2140 metrin jälkeen. Joka tapauksessa juuri keulapaikalta 09,9-ennätyksinen Elian Web on osoittanut pystyvänsä parhaimpaansa. Rommessa Jorma Kontion ajokki otti heti muihin eroa sen tarvittavan mitan.

”Kyllä se lähtee aika kovaa, mutta kyllähän ne lähtee muutkin. Välillä ne asiat on aika marginaalisia, kuka sitten saa ensiaskeleilla justiin parhaimman vauhdin”, Melkko pohtii. ”Åbyssä on tietenkin vielä se, kun siellä on open stretch, ajaminen ei ole siksi samanlaista kuin muilla radoilla.”

Katja Melkko ei ota kantaa, voittaako hevonen lauantaina vai ei.

”Pelaajat tietää paremmin. Jos ajatellaan, että se voitti derbyn nelosnumerolla, niin oisko se hyvä enne?” Melkko hymähtää. ”Jos hevonen jatkaa jotakuinkin samassa kunnossa, niin olkoon sijoitus mikä hyvänsä, niin kaikki hyvin eikä olla missään tapauksessa pettyneitä.”

Elian Web 0220 Totofoto Kontio

Nelosnumero toimi myös helmikuisessa Solvallan kultadivisioonavoitossa. Kuva: Totofoto.

Julmyrassa operoivan Katja Melkon tallin alkuvuosi on sujunut satumaisesti. Hänellä on ollut unelmaansa noudattaen plakkarissa alkuvuodesta lähtien Ruotsin lisenssi ja voittojen määrässä hän on valmentajien kymppikärjessä, vaikka totaalisaldo on kahden maan tietojärjestelmistä johtuen suurempi kuin ST:n tilaston 27 tikkua näyttää. Viisi voittoa on Suomen lisenssin alla.

”Aivan uskomaton tulos tuo voittomäärä. Ei sitä itse ajatellutkaan, mutta Julmyrassa Emma Johansson rupesi sitä mulle sanomaan ja laski ne. Olin aivan, että herran jestas, onko niitä oikeasti niin paljon.”

Siitä ei ole kuin puolitoista vuotta, kun Melkko muutti Ruotsiin neljän hevosen kanssa joulukuun alussa 2018. Häntä varoiteltiin laajentaessa, että voittoprosentti tulee putoamaan, mutta niin ei ole käynyt. Ruotsissa valmennettavien hevosten määrä on kymmenkertaistunut ja talli on tekemässä parasta vuottaan.

”Kiitos kuuluu mahtavalle henkilökunnalle”, Melkko kiittelee. ”Hevosten laatu on parantunut, tulokset ovat parantuneet ja taso noussut entisestään. Erittäin ammattimaisesti yritetään työtä tehdä ja viedä toimintaa suoraviivaisesti eteenpäin. Kauan aikaa sitten on jo ollut korkeat tavoitteet. Jotenkin tää kaikki on vaan onnistunut. Asiat ovat lähteneet menemään oikeaan oikeaan suuntaan. Hetkessä eletään, mutta pystytään muuttamaan suunnitelmaa tilanteen mukaan.”

”Vaikka ihmiset ovat yksilöitä, enkä erottele mies- ja naistreenareita, on tämä uran luominen naisena kuitenkin pikkuisen vaikeampaa. Että pystyy osoittamaan, että sä oot ihan yhtä kova jätkä kuin muutkin. Jannen (Soronen) kanssa on tosi pitkään tehty hurjasti yhdessä ja koetettu vaan mennä eteenpäin. Sitten sitä aattelee, että kaikkien niiden vaikeuksien, ponnistelujen ja uhrauksien jälkeen on mahdollista saavuttaa haaveita ja unelmia. Kyllähän tää on nyt semmoinen paikka itselle, että saa tehdä just sitä mistä tykkää ja siellä missä sitä on helppo tehdä ja tuntuu, että tätä arvostetaan.”

Janne Soronen ja Katja Melkko. Arkistokuva: Hannele Lamusuo

Melkon tiimiin kuuluu iso määrä ihmisiä oma perhe mukaan lukien työntekijöineen, Tuula Pursiainen, eläinlääkärit, Teijo Ahola, Teemu Keskitalo, Emma Johansson on auttanut paljon Julmyrassa myös.

”Ja monet, monet, muut. Justiin Reima Kuislalle sanoin, että ei ole ihan pieni juttu saada tällaista tallia pyörimään. On luotava sellaiset kontaktit ja yhteistyökuviot, jotka on ison työn takana. Se on sitten sellainen pohja, mikä pitää. Tottakai menee välillä huonommin ja välillä paremmin. Kokonaisuudesta tässä on kysymys, että kaikilla on samanlaiset tavoitteet ja puhalletaan yhteen hiileen.”

Ruotsin keskusjärjestön listoilla Melkolla näkyy treenissä 37 hevosta, tarkka määrä on liki nelisenkymmentä. Suomen puolelta Melkon treenilistalta löytyy lisäksi 15 valmennettavaa, pääasiassa varsoja ja suomenhevosia, jotka ovat Lumijoella.

”Jannekin on ollut nyt täällä Ruotsissa, Lumijoella on ollut kauan hyvät työntekijät. Homma toimii sielläkin ja ollaan tietenkin päivittäin yhteydessä sinne. Ollaan jakauduttu tällä tavalla koronan takia, koska Suomen tilanne on epävarma. Torstaina just tuli 2 hevosta Lumijoelta, BWT Falcon ja North Andover.”

Paikkoja on Ruotsin puolella vieläkin suuremmalle hevosmäärälle. Uudemmassa tallissa on 28 paikkaa ja toisessa on karsinat 18:lle, joista 10 on täynnä.

Julmyrasta ajaa reilun tunnin Solvallaan, Uppsalaan puolisen tuntia. Tytär Janinan kouluun Hebyn keskukseen tulee kymmenisen kilometriä, Melissa on tallilla töissä täysipäiväisesti. Koronapandemia ei näy Melkon arjessa juurikaan, vaikka toki se oman leimansa luo määrättyihin asioihin käsien puhtaudesta alkaen.

Menestys auttaa jaksamaan kokonaisvaltaisessa tekemisessä, ja esimerkiksi torstai-illan raveista tuli voitto kahdelta paikkakunnalta, Gävlestä ja Örebrosta. Melkko itse tykkää tehdä tavallista työtä ja pyrkii olemaan iltoja kotona. ”Hoitajille on tietenkin tärkeää päästä hoitohevostensa kanssa reissuun, ja torstaina meillä oli Annika ja Soila Gävlessä ja Örebrossa Janne ja Melissa.”

Solvallan stayerlähdössä vastustajiaan murskaerolla kurittanut Cyrius d’Ariane jatkaa sekin iskussa ja starttaa lauantaina Åbyn maratonilla.

”Hyvää sillekin kuuluu. Sopiva starttiväli ja kaikki on kunnossa. Silläkin on tosi kova lähtö, riippuu ihan miten juoksu lähtee sujumaan. Lähdössä on monta vahvaa yrittäjää”, Melkko puntaroi.

Jos hevosten iskukykyä, sarjoja ja lähestyvää toukokuun viimeistä viikonloppua ynnäilee, Melkko ei pidä mahdottomana, etteikö Elitloppet-viikonlopun otsikkolähtöihin voisi löytyä tallista hevonen useampaankin lähtöön. Elian Web Elitloppetiin, Sebastian Journey Monté-eliteniin, Vixus Elitkampeniin ja ainakin Cyrius d’Ariane Harper Hanoveriin.

”Siinä olisikin neljän suora, mitä lähtisi tavoittelemaan”, Melkko hymyilee. ”Sitä voi haaveilla, mutta nyt se olisi periaatteessa mahdollista. Toki varsalähtöihin ja muihinkin lähtöihin olisi hevosia.”

Elitkampenin osalta suomenhevosten valmistautumista on tietysti vaikeuttanut, kun ei ole ollut lähtöjä. Melkko on tiedostanut tämän.

Vixus palasi tauolta Uumajassa ja meni 21,3a Lome Bragen voittamassa kylmäverilähdössä.

”Kauan tiedettiin se lähtö, yritettiin päästä siihen Vixuksella keinolla millä hyvänsä ja saada se hyväksi. Sehän oli tosi hyvä viides, lopetti tosi lujaa. Se oli vielä takarivissä ja eturivistä se olisi kärjen tuntumasta ollut varmaan kärkikolmikossa. Tilanne näyttää tosi hyvältä, olisi vaan lähtöjä, mutta ne ovat vaan ruotsalaisille ja norjalaisille kylmäverisille. Toki sillä on nyt hyvä startti puolen vuoden tauolta ja tässä Julmyrassa on hyvä valmistella hevonen. Veikkaan, että se varmasti parantaa. Jos vaan päästäisi sinne Elitkampeniin”, Melkko makustelee.

Paralympiatravet-finaalin jälkeen Anders Malmrot jakanee kuuluisia rosa biljettejä, kutsuja Elitloppetiin. Suomalaisravureista Pohjolan kovimpaan sprintterikilpailuun on spekuloitu ainakin Elian Webiä, Next Directionia ja Chief Orlandoa.

”Eihän suomalaiset kilpaile keskenään niistä lipuista, varmaan huippukunnossa olevat saavat lippunsa riippumatta siitä, mistä maasta ne tulevat”, Melkko kokee. ”Tietenkin Elitloppetiin olisi hienoa päästä, mutta ei sinne pelkästään menemisen takia varmaan kukaan halua. Kaiken pitää olla kunnossa. Hevosen täytyy olla hyvä, että se kannattaa. Ei ole minun tehtäväni arvioida, ollaanko me sinne saamassa paikkaa. Uskon, että ne hevoset saavat lippunsa, ketkä ansaitsevat. Lähtöjä riittää kyllä, mutta… Mikä nyt olisi hienompaa kuin olla Elitloppetissa edustamassa Suomea.”

Talli Webbie

Talli Webbiellä on riittänyt ilonhetkiä, kuten tässä Sauli Meriläisellä ja kumppaneilla Solvallassa. Kuva: Totofoto.

Paralympiatravet-finaali

Elian Web Travrondenin kansikuvassa.

Lauantaina klo 19.42 Suomen aikaa

Ryhmäajo 2140 metriä, Åby

UET Masters series, 1.palkinto 1 000 000 kruunua

1 Disco Volante/Ulf Olsson

2 Cyber Lane/Johan Untersteiner

3 Billie de Montfort/Björn Goop

4 Elian Web/Jorma Kontio

5 Milliondollarrhyme/Fredrik B Larsson

6 Next Direction/Iikka Nurmonen

7 Looking Superb/Erik Adielsson

8 Velvet Gio/Carl Johan Jepson

9 Gareth Boko/Marc Elias

10 Sorbet/Örjan Kihlström