Ohjastaja ja katsojat olivat vaarassa hevosen alettua potkia pian lähdön jälkeen Pietarsaaren Jaakon raveissa.

Victor Björkroth osasi epäillä jo lämmityksen jälkeen, ettei hänen 9-vuotias ja starttaamaton ajokkinsa olisi täysin luotettava, ja ehdotti sen valmentajalle korvien pistämistä kiinni. Näin ei kuitenkaan tehty.

Startissa hevonen lähti yksin paalulta hiljaa ja pelästyi takaa lähestyneiden hevosten ääniä niin, että alkoi pian lähdön jälkeen potkia.

”Onneksi olin silloin jo vetämässä hevosta ulospäin ja vähän taittuneena kärryillä. Normaaliasennossa olisi ollut lähellä osua päähän”, Victor Björkroth kommentoi.

Hevonen pääsi irti ja juoksi radan ja yleisöalueen väliseen ojaan ja osui ojan penkalla seisseeseen nuoreen naiskatsojaan. Sekä tämä että Björkroth kävivät ambulanssissa tarkastettavina, mutta selvisivät molemmat onneksi säikähdyksellä.

”Pikkunaarmuja ja lonkkaa vähän kolottaa. Torniossa illalla ajetaan”, Victor Björkroth kuittasi osaltaan keskiviikkoaamuna.

”Naiskatsoja järkyttyi aika lailla, mutta fyysisiä vammoja hänelle ei tullut. Hevonenkin saatiin onneksi nopeasti kiinni. Muuten muutkin katsojat olisivat olleet vaarassa”, varikkoalueen valvojana toiminut Mikael Mattfolk tiedostaa.

Paikallisraveissa voi kilpailla ilman, että hevosella on ajettu koelähtöä. Tällä potkimaan ryhtyneellä hevosella oli Mattfolkin tietojen mukaan tehty metsätöitä, ja sen piti olla luotettava, mutta uusi tilanne äänineen ja muine hevosineen osoittautui sille liian haastavaksi.

”Kannattaa miettiä tarkkaan, millaisella hevosella lähtee paikallisraveihin. Fasiliteetit eivät ole siellä samaa tasoa kuin totoraveissa. Ja kannattaa kuunnella ohjastajia, jos he esittävät toiveita esimerkiksi varustuksen suhteen”, Mattfolk opastaa.

”Emme me kiusallamme toiveita esitä”, Victor Björkroth komppaa.