Karin haasteajo

1 Alpha Am / Sara Perttunen
2 Lonely Atlas / Pekka Yli-Houhala
3 Triolet / Ilmari Halinen
4 Batista De Andrade / Marko Junnilainen
5 BWT Jive / Olli Lähtinen
6 Liliana Li* / Kari Lähdekorpi
7 Calaxy / Joanna Kuvaja
8 Dounowhereurgoin / Tapio Mäki-Tulokas
9 Superiore / Bella Varjonen
10 Timeless Croft / Minna Kauhanen
11 Have A Nice Day / Harri Lind
12 Super Classic / Pertti Livisti

Ennennäkemättömän mielenkiintoinen joukko treenareita ja muita harvoin kilpaa ajavia ravipersoonia iskee yhteen sunnuntaina Riihimäellä.

Idea Karin haasteajosta syntyi viime joulukuussa Hevosurheiluun tehdystä Vuoden henkilö -jutusta. Kari Lähdekorven kotiradalleen Halmstadiin ideoimasta Upp till bevis -kilpailusta oli tullut jymymenestys ja pysyvä traditio, ja Kari pohti toimittaja Harri Lindin kanssa, voisiko samanlainen kilpailu toimia Suomessa.

Tuumasta toimeen, ja päätös kilpailun järjestämisestä oli tehty ja Facebook-ryhmä perustettu. Nyt ollaan niin pitkällä, että Karin haasteajo ajetaan sunnuntaina Riihimäellä.

”Osanottajajoukkoon ei voi tietenkään olla kuin tyytyväinen, kun ohjastajat on saanut itse kutsua”, Kari Lähdekorpi kommentoi. ”Tietysti olisi kutsunut mieluusti monta muutakin, Lähteenmäen Markon tai muita ravitoimittajia, mutta siinä oli omat rajoitteensa kenellä oli lisenssit voimassa ja kenellä mahtuu ajopuku päälle.”

”Erityisellä mielenkiinnolla seuraan Perttusen Saran ja Kauhasen Minnan ajolinjoja, vaikka ykkösrata ikävästi Saran tehtävää selkeyttikin. Ja sitä miten Yli-Houhalan Pekka meitä pompottaa, kun on tähän porukkaan ’överkvalificerad’ ja ajoi vastikään, reilut kuusi vuotta sitten viimeksi kilpaakin?”

Kari itse voitti ensimmäisen Upp till bevis -lähdön Halmstadissa.

”Trimmasin hevosen siihen niin hyväksi, etten oikein muutakaan voinut”, hän naurahtaa. ”Sen jälkeen en enää ilmoittanut lähtöön tallista parasta vaan sopivimman hevosen, ja kun palkinnot nousivat ja hevosten taso parani, voittaminen uudestaan ei ollutkaan enää yhtä helppoa.”

Yhteensä Kari Lähdekorpi on voittanut urallaan kolme kertaa. Erikoisin saavutus on monté-lähdön kakkossija Veto-Missillä vuonna 1978.

”Sen jälkeen en ole suomenhevosella kilpaa ajanut, en muistaakseni kärryistäkään, ja siksi oli tosi harmi, että suomenhevosten osalähtö Riihimäellä peruttiin”, Kari pahoitteli.

Muutenkin ensimmäisen Karin haasteajon käytännön toteuttamisessa oli pientä alkukankeutta.

”Livistin Pertillä ei ollut vielä viime keskiviikkona lisenssi voimassa, ja menin hätäpäissäni kutsumaan Kuvajan Joannan ja Bablon (Marko Junnilainen) mukaan. Kun Pertti sai lisenssin yksityisnäytöllä voimaan, meitä olikin 13 eli yksi liikaa ja Moilasen Minna jäi ilman ajokkia”, Lähdekorpi pahoittelee.

”Se harmittaa mua tosi paljon, ja jos olisin tiennyt asian, olisin jättänyt itseni isännäksi ja haastattelijan rooliin ja antanut oman ajokkini Minnalle. Antaisin sen vieläkin, jos Minna vaan suostuisi.”

”Muutenkin olin loppuvaiheessa liian passiivinen ja oletin, että asiat hoituu omalla painollaan. Ei se sitten niin ollutkaan, mutta se oli puhtaasti omaa syytäni”, Kari kritisoi.

Julkaistu Hevosurheilussa 12.8.2015

Lue uusi klassikkojutttu: Huutavan ääni Lähdekorvessa

Äänestä suosikkiasi Karin haasteajossa Riihimäen raviradan verkkosivuilla!

Lisää teemasta: Kesäradat