Ypäjän huutokauppaluetteloa lehteillään hiirenkorville parhaillaan monessa torpassa. Hevosurheilun perjantainumerossa on teemana varsojen myynti, ja 12 raviliigavalmentajaa avaa, mihin seikkoihin he kiinnittävät varsoissa huomiota.

”Luetteloa tavataan huolella”, Katja Melkko naurahtaa. ”Tämä kun on vielä tällainen spesiaaliprojekti, niin toivoo sellaista varmaa ja suht’ varhaiskypsää hevosta haetaan. Silloin on hyvä tietää isästä jo vähän, mitä se periyttää. Mielellään emälläkin saisi olla jo jotain näyttöjä periyttämisestä. Ja tietysti, että isän ja emän suvut sopivat toisiinsa.”

Ville Mäkelä taas haluaa katsoa tulevan juoksijan pinnan alle.

”Glitterille en anna arvoa. Onko sitä loimitettu koko kesä ja pistetty hirveästi jouhenkiillotusainetta. Tilaisuuteen hienoksi laittaminen on ihan kiva, mutta eihän se sen varsan lopputilannetta miksikään muuta. Varmasti itsekin laittaisin varsan edustavan näköiseksi, jos veisin sen huutokauppaan myytäväksi, mutta itse valintaan se ei saa vaikuttaa.”

Tutkija Pauliina Raento purkaa lehdessä vuoden 2014 raviliigalaisille suunnatun kyselyn, jossa tiedusteltiin, miten liiga meni noin niin kuin kimppalaisten mielestä. Paljon oli kiitettävää, mutta myös petrattavaa. Kirjoittaja toteutti kyselyn yhdessä Hippolis ry:n kanssa osana Hevonen Suomessa -tutkimusta.

Perjantain ratsastusliitteessä esteratsastaja ja -valmentaja Nina Fagerström kertoo, kuinka hän oppi kolmen Amerikan vuoden aikana paljon pehmeyttä suhtautumisessa ratsastajaan. Amerikkalaisessa systeemissä ratsastaja on valmennuksen pääkohde, ei jatkuvan tylytyksen kohde.

Myös komea, musta Silvolan Hemminki sulostuttaa ratsastussivuja.

”Niin siinä kävi, että kun se oikea hevonen tuli vastaan, ostopäätös tuli tehdyksi siinä samassa”, Martti Kantola muistelee.

Kantola meni jonkun kaverinsa vinkistä Jari Silvon laitumelle ja näki siellä kesällisen varsan juoksemassa emänsä vierellä. Varsan keveys ja jalous tekivät vaikutuksen. Ne tulevat Vekselistä, samoin profiili.

Lehdessä lisäksi Kari Lähdekorven mietteitä tulevasta hevoshuutokaupasta ja derbyvoittaja Benjamin Evon kasvattajan haastattelu.