Day Cruise

28.3.2006
Victory Cruise – Conchita Bi, Supergill
Kasvattaja Ravitalli Kemppi
Omistaja Merja-Leena ja Pekka Hämäläinen
Ennätys 10,5aly, vs. 299 377 euroa
Statistiikka 141: 21-15-18

Day Cruise oli hitaammin syttyvää sorttia. Vuosi 2013 oli kahdeksan kautta kilpailleen ruunan menestyksekkäin.

Day Cruise, alkuperäiseltä nimeltään Uno Kemp, syntyi Suomessa vuonna 2006, mutta myytiin yksivuotiaana Yhdysvaltoihin. Se aloitti uransa meren takana ja juoksi kaksivuotiaana elokuussa jo ennätyksen 14,7a. Syksyllä se myytiin takaisin Suomeen Petri Wallenbergin kokoamalle kimpalle, johon kuuluivat osaomistajina myös Marja-Leena ja Pekka Hämäläinen. Koko Suomen uransa ruuna juoksi Markku Niemisen valmennuksessa ja Johanna Kyläkosken hoitamana.

Day Cruisen ensimmäinen kilpailu Suomessa oli 2-vuotiaitten Kasvattajakruunu joulukuussa Seinäjoella. Ruuna oli laukanneena kolmas Antonio Duon voittamassa lähdössä.

”Se oli silloin vähän arka juoksemaan toisten takana”, muistelee Marja-Leena Hämäläinen. ”Se pelkäsi naamaan tulevaa lunta tai hiekkaa, ja häiriintyi vähän siitä, mutta kontrasi vielä hyvin ja tuli kolmanneksi.”

Kolmevuotiskauden ensimmäinen voitto tuli toukokuussa rahasarjassa. Seuraavaksi Day Cruise vieraili Elitloppet-lauantain korkeintaan 200 000 kruunua tienanneiden kolmevuotiaitten lähdössä ja oli kuudes.

Toista voittoa jouduttiin odottelemaan marraskuulle, jolloin Day Cruise voitti 3-vuotiaiden Kasvattajakruunun välierän ennen Kiikku’s Lordia. Minto’s Romeon voittamassa finaalissa Day Cruise oli neljäs. Yhteensä kauden 12 starttia toivat kaksi voittoa ja rahaa 12 800 euroa.

Day Cruise valmentajansa Markku Niemisen kanssa Suur-Hollolan Nelivuotispokaalissa vuonna 2010. Kuva: Totofoto

Nelivuotiskaudella Day Cruise sai vain yhden voiton heinäkuisesta Kasvattajakruunun alkuerästä. Rahallisesti kauden tärkein sijoitus oli Kasvattajakruunufinaalin toinen sija, joka oli arvoltaan 10 000 euroa. Ennätys korjaantui numeroihin 13,2a kevään Glenn Kosmos Memorialissa, jossa Day Cruise oli viides. Derbyyn ei luukku auennut. Karsinnassaan Day Cruise oli neljäs ja keräilyerässä kolmas.

Viisivuotiaana tarmokas työmies urakoi peräti 31 starttia vuoden aikana. Voittoja kertyi neljä, samoin molempia muita totosijoja. Tulokset paranivat selvästi talvea kohti mentäessä. Marraskuusta 2011 tammikuuhun ajoittuvalla kahden kuukauden ajanjaksolla 2012 Day Cruise starttasi 9 kertaa, voitti viisi ja sijoittui joka kerran kaksariin.

Rahallisesti arvokkain voitto vuonna 2012 oli Oulu Grand Prix, jonka Day Cruise vei nimiinsä 49,9-kertoimisena yllättäjänä ennen muun muassa Womanizeria, Photocopya ja Magical Queenia. Marja-Leena Hämäläisellä on Oulusta erityisen lämpimät muistot:

”Oulussa meillä oli toinenkin kimppahevonen (Buck Boko) juoksemassa, eri lähdössä, ja sekin voitti. Se oli tuplahyvä päivä. Niemisen Markku vielä itse ajoi niitä kumpaakin.”

Day Cruise alleajossa Markku Niemisellä. Porin Toto75 26.1.2013. Kuva: Jarno Unkuri.

Vuosi 2013 oli Day Cruisen uralla aivan omaa luokkaansa. Ensimmäinen puolivuotisjakso tosin meni seitsemänvuotiaaksi varttuneella kilpurilla enemmän tai vähemmän heikohkosti, sen paras sijoitus alkuvuoden kymmenestä startista oli ollut neljäs. Palkintorahojakin oli tullut vain hiukan alle 3 000 euroa.

Sitten tilanne muuttui yhtenä satumaisena viikonloppuna. Ensimmäinen voitto kesäkuun lopussa Lahdessa Suur-Hollolan välierässä yllätti taustajoukot ja pelaajat, Day Cruisen voittajakerroin oli 68,1. Finaalissa pelikansa luotti Day Cruiseen sentään hiukan enemmän (kerroin 34,3). Finaalin ykkössuosikki oli pohjille pelattu superhevonen Brad De Veluwe, eikä muilla ajateltu olevan kovinkaan isoja saumoja. Toisin kävi. Ensimmäiseksi maalilinjalla kurotti Day Cruise ohi Aaron De Veluwen ja Edward Alen.

Seuraavaksi Day Cruise starttasi St Michelissä, josta tuomisina oli uusi ennätys 10,5a ja viides sija. Syksymmällä Day Cruise voitti vielä Vermon Isokengän ja Käpylä Grand Prixin. Kausi käsitti 26 starttia, viisi voittoa ja rahaa yhteensä yli 156 000 euroa.

Käpylä Grand Prixin voitto marraskuussa 2013 jäi Day Cruisen viimeiseksi. Keväällä 2014 se ehti juosta kolme starttia, minkä jälkeen jalkavaivat toivat kilpailukalenteriin yli vuoden tauon. Hevonen kuntoutettiin, ja se palasi radoille syksyllä 2015, mutta suurin loisto Day Cruisen kilpaurasta oli jo takanapäin. Se starttasi kymmenesti, parhaan sijoituksen ollessa viides. Jalan vaivaannuttua eri kohdasta, päättivät omistajat siirtää yhteensä 141 starttia urakoineen työmiehen eläkkeelle osaomistajiensa Marja-Leena ja Pekka Hämäläisen luo.

Day Cruise eläkkeellä jouluna 2020. Kuva: Merja Ahola-Turpeinen

”Suunnitelma on sellainen, että Uuno saa olla tässä niin kauan kuin pysyy terveenä. Hyvinhän tuo näkyy viihtyvän. Täällä Laukaassahan on muutenkin pitkäikäisiä hevosia, kun ei tästä ole kaukana sellainen hevonen kuin Viesker”, hymyilee Marja-Leena Hämäläinen viitatessaan 32-vuotiaaseen ravikuninkaaseen.

”Uuno teki pitkän uran, josta iso kiitos kuuluu hoitaja Johanna Kyläkoskelle. Minulle jäi sellainen kuva, että monet ihmiset tykkäsivät Uunosta, kun se kilpaili. Sillä oli suoraan sanottuja oikein faneja.”

Hevosurheilu-lehden perjantain 18.12. numeron Vielä on virtaa -sarjassa käydään Vihtavuorella katsastamassa, miten Day Cruise viettää hyvin ansaitsemiaan eläkepäiviä.

Lisää teemasta: Vielä on virtaa