Mollerina Dart

Tamma, s. 10.4.1987

Dartster F – Jeanette O, The Prophet

Kasvattaja Jenny Molotnikow, Ruotsi

Omistaja Markus Palmroth, Pori

Ennätys 12,7aly, vs. 88 305 e

Statistiikka 147 starttia; 38 – 16 – 16

Aikansa kovan luokan kilpatamma Mollerina Dart nautiskelee ansaituista eläkevuosistaan.

Mollerina Dart astelee tallista valokuvattavaksi itsevarmoin, arvokkain askelin. Vanha rouva poseeraa tottuneesti ja hieman happamasti, kun sen päivärutiinit tulevat häirityiksi kotitallissa Porin Pinomäessä.

Olavi Palmroth ottaa mukavan asennon tuolissaan ja uppoaa muistelemaan elämää yli kahdenkymmenen vuoden takaa. Sittemmin arvokkaasti harmaantunut Mollerina Dart tunnettiin kilpailu-uransa aikana tulisena ja nopeana tammana.

”Tosin luonteikas ja oman arvonsa tunteva 29-vuotias Mollerina on yhä”, muistuttaa Palmrothin vaimo Riikka Tuomi. Tuomi on huolehtinut tamman hyvinvoinnista alusta saakka. ”Se on edelleen meidän tallin ylpeys.”

”Monelle olen seuraavaa sanonut. Mollerinan kanssa raveihin lähtiessä jos otti naftarahat ja tupakkiaskin huoltoasemalta velaksi, niin takaisin tullessa pystyi ne maksamaan. Vielä sai pullon Koskenkorvaakin”, Olavi Palmroth nauraa.

”Meidän ensimmäinen hevonen oli Suomen kovimmalta kauppamieheltä, jo edesmenneeltä Lindemanin Pertiltä ostettu Veketaari (Vokkelo-Eri-Veli). Sittemmin hevosia alkoi tulla ja Mollerina saapui kolmivuotiaana viiden muun hevosen kanssa Ruotsista”, silloinen omistaja-valmentaja Palmroth kertoo. Nykyään Mollerina on Olavin pojan Markuksen nimissä.

”Hevonen jäi kiinnostavaksi, kun se teki minulle kaikki temput, mitä ikinä voi tehdä. Sitä ei kukaan halunnut ottaa treeniinkään. Kun voittoja alkoi tulla, olisi tamma kelvannut jo treenattavaksikin”, Palmroth muistelee alkuaikoja. ”En minä sitä siinä vaiheessa enää antanut.”

Mollerina Dart juoksi kilpaa paitsi Suomessa, myös Ruotsissa ja Saksassa. Viisi peräkkäistä voittoa Saksanmaalla toi myös tittelin Saksan kuukauden hevosena vuonna 1995. Voittosumma kasvoi käytännössä nollasta reilusti yli puoleen miljoonaan markkaan. Vaikea tapaus, mutta loistava hevonen.

”Mahtavat muistot on tuon hevosen kanssa kulkemisesta”, Palmroth tiivistää.

Kilpauran jälkeen tamma on ehtinyt pyöräyttää 10 varsaa, joista parhaiten ovat juosseet ruuna Ridge Dart (Victory Play), tamma Brooke Dart (Express Ride) ja lauantaina starttaava ruuna Lovely Dart (Love You).

Mollerina nautiskelee nykyään elämästään ja on erinomaisessa kunnossa ikäisekseen.

”Sitä ei ole jätetty vaan oman onnensa nojaan. Se on rahaa tähän taloon hankkinut ja hoidetaan samalla tavalla, kuin nuo ravurit tuossa”, Palmroth sanoo.

Lisää teemasta: Vielä on virtaa