Jalostusohjesääntö kieltää ainakin toistaiseksi Vitteriltä norjalaismorsiamet. Kuva: Jarno Unkuri
Jalostusohjesääntö kieltää ainakin toistaiseksi Vitteriltä norjalaismorsiamet. Kuva: Jarno Unkuri

Vitter ei saanut siitosoikeutta Norjassa

Norjalainen Trav og Galopp Nytt -lehti kertoi 19. joulukuuta välittäneensä Vitterin omistaja Jalmari Svartille keskusjärjestö DNT:n päätöksen, että Vitteriä ei saa käyttää siitokseen Norjassa.

Spangbergin oriasema haki Vitterille siitoslupaa rajoitetulle tammamäärälle, koska Svart oli ilmoittanut halukkuutensa olla mukana norjalaisten kokeiluprojektissa vuonna 2019. Norjan jalostuskomitea (Avlskomite) käsitteli lupa-anomusta jo 18. lokakuuta.

Päätös oli kielteinen. Perusteena oli Norjan ja Ruotsin yhteinen jalostusohjesääntö, joka kieltää suomenhevosten käytön. Komitea totesi, että jos suomenhevosta aiotaan käyttää, pitää jalostusohjesääntöä muuttaa. Sääntömuutoksen käsittely alkaa paikallisyhdistyksen tekemästä aloitteesta DNT:n yleiskokoukselle. Jalostusjohtaja Tron Gravdal totesi, ettei mahdollisuutta suomenhevosen käyttöön ole nykysääntöjen vallitessa.

Jalmari Svart sai esisopimuksen sähköpostiinsa ja piti sitä erittäin mielenkiintoisena. Mitään tietoa asian käsittelystä ei sen jälkeen kuulunut.

”Kaikki alkoi siitä, kun Vitter voitti Elitkampenin, norjalaiset tulivat tallille ja sanoivat haluavansa tämän oriin Norjaan siitokseen. Sen jälkeen yksi Norjan suurimmista siittoloista laittoi asian vireille virallisesti. Mitään virallista viestiä kielteisesti päätöksestä en ole saanut DNT:ltä, mutta jutun kirjoittaneen toimittajan kanssa kävimme keskustelua Facebookissa”, Svart kertoo.

”Tämä on mielenkiintoinen ja historiallinen asia saada suomenhevonen Norjaan astumaan, ja olen sitä valmis kokeilemaan Vitterin kanssa. Kaikki perustuu vapaaehtoisuuteen, eikä minulla ole mitään aikomusta kaataa suomenhevosenrotua. Kyse olisi muutamasta tammasta, joista yksi olisi Lannem Silje.”

”Sen omistaja oli kiinnostunut käyttämään nimenomaan suomenhevosta ja myöhemmin selvisi, että se kiinnostuksen kohde oli Vitter, joka omistajan mukaan oli sopivankokoinen ja -mallinen kylmäveritammoille.”

Svartin mukaan prosessi jatkuu edelleen, ja siittola jatkaa anomista.

”Uskon, että tämä avaisi myös suomenhevoselle mahdollisuuden kilpailla Norjassa ja Ruotsissa ja myös suomalaisille pienkasvattajille mahdollisuuden myydä varsoja ulkomaille.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi