Spekulaatiot kuningas- ja kuningatarkilpaan osallistujista voi alkaa, sillä vuoden ensimmäinen kunkkariranking on julkaistu tänään.

Oriiden piikkipaikalla komeilee hallitseva ravikuningas Costello, joka joutui jäämään lauantain Vermon startistaan pois. Valmentaja Ville Herttua kertoi eilen Hevosurheilulle kaiken olevan parempaan päin ja hevosen seuraava kilpailu on todennäköisesti kahden ja puolen viikon päästä kilpailtava Pelimanni-ajo.

”Koko henkitorven matkalta oli limaa ja lämmityksen jälkeen Vermossa se oli oikeinkin kipeän oloinen, mutta piristyi jo illan mittaan, kun olimme lähdössä Vermosta kotiin päin”, Herttua kertoi. ”Toivottavasti hevonen on kunnossa ja päästään mukaan. Tietysti pitää tarkkailla, miten räkä saadaan pois. Ohjeenakin oli liikutella hevosta, että räkä saadaan liikkeelle, joten Costello on normaaliin tapaan joka toinen päivä valjaissa, mutta vähän rauhallisempaan tahtiin.”

Hallitsevalle ravikuninkaalle ja sen taustajoukoille erityisen tämän vuoden kuninkuuskisasta tekee kotirata, kun kuninkaalliset ratkotaan elokuun ensimmäisenä viikonloppuna Lahden Jokimaalla.

”Costellohan on hyvä matkustaja, joten en tiedä onko kotirata edes etu vai pitääkö lähteä muutamaa päivää aikaisemmin ajamaan ympäri Suomea”, Herttua nauroi. ”Kiva, kun ovat lähellä ja pyrimme kaikella mahdollisella tapaa tuomaan tapahtumaa julki, vaikka emme mitään virallisia pr-henkilöitä olekaan.”

Kakkossijalla oriiden puolella on Tähen Toivomus, joka voitti lauantaina kyseisen lähdön, josta Costello joutui jäämään pois. Pauli Raivion valmennettava ei ole aiemmin osallistunut kuninkuuskilpaan, mutta tänä vuonna se on valmentajan mukaan tähtäimessä. Rankingissa neljäntenä oleva Ellin Sisu tulee myös Raivion tallista, mutta sillä ei valmentajan mukaan lähdetä kovaan koitokseen ainakaan vielä tänä vuonna.

Tammojen kärkisijaa pitää Jussi Suomisen valmentama Juliette Lax, joka on voittanut viidestä tämän vuoden kilpailustaan peräti neljä. Ainoa kauneusvirhe tilastoon tuli maaliskuun alussa Vermossa, kun vauhtikone sortui laukalle alkukiihdytyksessä. Kakkossijaa pitää hallussaan Juliette Laxin kova kilpakumppani Huimariina, joka on myös ollut hyvässä vireessä talven kilpailuissaan. Kaksikko on kohdannut tänä vuonna kahdesti ja molemmilla kerroilla Suomisen valmennettava on vetänyt pitemmän korren.

Kuninkuusravirankingin laatii sitä varten koottu, vuosittain vaihtuva raati. Tänä vuonna raatiin kuuluvat kengittäjä ja kuninkaallisten hoitaja Maija Ala-Vannesluoma, raviääni Jere Törmänen, Etelä-Suomen Hevosjalostusliiton puheenjohtaja ja suomenhevoskasvattaja Antti Karhila, ravitoimittaja Harri Lind ja Jokimaan kilpailusihteeri Petri Virtanen. Törmänen tunnetaan myös huikeaan menoon yltyneen Eetin osaomistajana ja Lind viime vuoden Satakunta-ajon voittajan Kansainvälisen valmentajana, toisena kasvattajana ja osaomistajana.

Kukin raatilaisista on listannut mielestään 12 parasta tammaa ja oriitta. Listan ykkönen saa 12 pistettä, kakkonen 11 pistettä ja niin edelleen. Hevosten yhteispistemäärä on laskettu kunkin raatilaisen asettaman listasijoituksen mukaan. Maksimipistemäärä on 60 pistettä. Kunkkariranking on spekulatiivinen, eikä sido lopullisia valintoja tekevää kuninkuusravien päätoimikuntaa.

Kunkkariranking 3.4.

Oriit
 1. Costello 58p
 2. Tähen Toivomus 53p
 3. Välähdys 42p
 4. Ellin Sisu 36p
 5. Viktor Kärppä 28p
 6. Vixus 25p
 7. Rokin Maxi 24p
 8. Jokivarren Kunkku 22p
 9. Vixen 17p
 10. Camri 13p
 11. Larvan Hurmos 12p
 12. Rapin Aatos 8p
Tammat
 1. Juliette Lax 57p
 2. Huimariina 54p
 3. Akaasia 43p
 4. Sävel-Taika 30p
 5. Virin Camilla 29p
 6. Saaga S 28p
 7. Ryti-Tyttö 28p
 8. Vieskerin Virva 25p
 9. Pörnä-Tyttö 16p
 10. Naputus 16p
 11. Suvi Kevätön 10p
 12. Tutun Impi 8p