Yliopistollisessa hevossairaalassa todettiin vuodenvaihteessa kolmella hevosella useille antibiooteille vastustuskykyinen MRSA-bakteeri. Myöhemmin ilmeni, että MRSA-tartunnan saaneita hevosia oli kaksi lisää. Hevossairaala on ryhtynyt toimenpiteisiin.

Siellä tehdään laajemman epidemian välttämiseksi ylimääräinen puhdistus ja desinfiointi keskiviikon ja sunnuntain välisenä aikana.

”MRSA-bakteeria ei ole ongelma tuhota jopa tavallisella pesuaineella, mutta sairaalassa on paljon pintoja ja instrumentteja, jotka käydään nyt systemaattisesti läpi. Haluamme tilanteen katki”, tarttuvien tautien eläinlääkäri Merja Rantala sanoo.

Puhdistuksen vuoksi sairaala ottaa vastaan vain päivystysalueen (Helsinki, Espoo, Kauniainen, Kirkkonummi) päivystyspotilaita 30.1.-3.2. välisenä aikana. Kiireettömät leikkaustoimenpiteet on siirretty myöhäisemmäksi. Välitöntä sairaalahoitoa vaativia hevosia otetaan päivystysalueen ulkopuolelta vastaan ainoastaan eläinlääkärin lähetteellä.

Desinfioinnin aikana päivystyspotilaille on järjestetty väistötila Hevossairaalan läheltä.

Hevossairaalassa on kartoitettu MRSA-bakteerille mahdollisesti altistuneita potilaita ja otettu useita kymmeniä seulontanäytteitä.

”Tartunnat todettiin joulukuussa, joten olemme tehneet kartoituksia hevosista, jotka ovat olleet siihen aikaan hoidossa ja mahdollisesti altistuneet bakteerille. Ei voi sanoa, että ne olisivat varmasti altistuneet, vaan mahdollisesti. On tärkeää ymmärtää, ettei altistuminen aiheuta kotitallilla toimenpiteitä. Siellä riittää normaali, hyvä käsihygienia, jota pitäisi noudattaa aina muutenkin”, Rantala neuvoo.

Tämän hetken arvio on, että hevossairaalassa mahdollisesti MRSA:lle altistuneiden määrä on noin 70-80 hevosta.

MRSA-bakteeri eroaa tavallisista stafylokokkibakteereista vain antibioottiherkkyydessä. Sairaalapotilailla MRSA voi levitä herkästi ja aiheuttaa hankalia infektioita.