Sanotaan että armeija marssii vatsallaan, sama pätee myös hevosiin.

Tampereen Hevoset 2016 -messuilla ravivalmentaja Jouko Tarvainen muistutti sekä hevosen vatsan herkkyydestä että siitä miten tärkeää on valmentajan kyky seurata hevosen vatsan tilannetta. “Ulosteestahan se täytyy lukea ja pianhan huono tilanne vatsassa alkaa näkyä myös hevosen karvassa. Syyt hevosen vatsan toimimattomuuteen ovatkin sitten moninaiset, kyse voi olla joko ruokinnasta tai ihmisen muusta toiminnasta”, Tarvainen painottaa.

“Oma pappani sanoi että syötä hevosta niin kuin puimakonetta, vähän kerrallaan mutta koko ajan. Hevonen on luotu syömään kuitua ja luonnonheinää. Se on moottorin energia, sillä se pysyy terveenä ja toimii.”

Tarvaisen mukaan ongelmat syntyvät yleensä joko liian voimakkaasta ruuasta ja siitä että hevosta treenataan liian tyhjällä tai täydellä mahalla. “Hevosen pitää saada sulatella ennen treeniä ja sen pitää saada paljon kuitua niin että vatsahappo toimii hyvin eikä nouse vääriin paikkoihin.”

Tarvainen muistuttaa että ripulilla on aina pitkäaikaisen vaikutukset. “Ripulipaskassa katoaa aina puolet ruuansulatuksen kolibakteereista. Sellainen tilanne ei korjaannu hetkessä. Ripulin voi aiheuttaa moni asia, hiittaaminen tai vaikka koppiinlaitto väärällä hetkellä ja tavalla. Ei ripuli ole aina ruokinnasta kiinni”, Tarvainen pohtii.

Tarvaisen mielestä hevonen osaa itse syödä oikein. Hevosella pitää hänen mielestään olla vapaa heinänsaanti. “Koko urallani olen tavannut yhden hevosen joka on syönyt itsensä heinäpaalin vierellä aivan tainnoksiin. Selvisi että kyseinen hevonen oli ollut varsana laumassa se joka oli jäänyt muiden jalkoihin ruoka-aikana. Se saattoi siksi syödä uhalla heiniä.”

Tarvainen muistuttaa vielä että varpuja, risuja ja kuusenoksia sekä hevosen itse valitsemaa luonnonheinää tulee olla hevoselle tarjolla. “Luontoon kannattaa uskoa”, Tarvainen summaa ajattelunsa.