Energiaa 15-vuotiaalla konkarioriilla riittäisi kuin pikkuvarsalla. 

Seppo Sarkola, 71, tietää mistä puhuu, kun hän sanoo, että kropan terveyden lisäksi hevosen mielen pitäisi pysyä virkeänä.

“Sen pitäisi aina lähteä mielellään lenkille. Se on tärkeää, sillä jos hevosta ei huvita lähteä, niin eihän siitä tule mitään”, valmentaja sanoo.

Terveysongelmat viimeiselle kilpailuvuodelle selättänyt Hullumies on aina ollut perusluonteeltaan vireä ja vilkas. Paikallaan se pysyy oikeastaan vain hetken lenkille lähdettäessä. Silloin Hullumiehellä on tapana seistä hetki paikallaan ja katsoa Sarkolan tallinovelta kohti Teivon rataa.

Hullumies osallistuu Turussa viikonloppuna ajettavaan Pohjoismaiden mestaruuteen. Vitosradalta kiihdyttävä valjakko suuntaa kilpailuun positiivisin mielin.

”Se on varmaankin ihan hyvä paikka. Nähtäväksi jää miten lähdetään matkaan, ei sitä osaa etukäteen sanoa, missä juostaan ja miten lähtö etenee. Se riippuu paljon muistakin. Riippuu paljon juoksunkulusta ja monesta muusta seikasta, mutta odottelen sitä kärkiporukoihin. Meille sopisi parhaiten tasaisen reipas matkavauhti ja tietysti toiveissa on hyvä paikka. Hullumieshän lähtee hyvin liikkeelle”, Sarkola sanoo.

Lisää Hullumiehestä ja Seppo Sarkolasta löydät Hevosurheilun lähikuvajutusta perjantaina 14. syyskuuta.

Hoitaja Katri Mäkinen harjaa Hullumiestä Sarkolan tallissa syyskuussa 2018. Kuva: Hanna Laakso

Hoitaja Katri Mäkinen harjaa Hullumiestä kuvauskuntoon kotitallissa Teivossa. Kuva: Hanna Laakso

Perjantain lehdessä syvennytään yleiseen vitsaukseen nimeltä mahahaava, johon liittyen haastattelimme yliopiston hevossairaalan johtavaa eläinlääkäriä Kati Niinistöä.

Vielä noin kymmenen vuotta sitten puhuttiin yleisesti hevosen mahahaavasta yhtenä tautina, mutta nykyisin mahahaava jaetaan kahteen eri sairauteen. Toisen taudin, epiteeliosan mahahaavan aiheuttajista tiedetään paljon, mutta toisen, rauhasosan mahahaavan syyt ovat edelleen suurilta osin hämärän peitossa.

Uutispuolella on asiaa muun muassa kuljetusasiakirjoista ja rangaistusohjesäännöstä, jonka koodistoa ollaan selkeyttämässä ja karkeimpia kaista-ajoja koskevien rikkeiden rangaistuksia tiukentamassa.

Ratsastuksen ystäviä hemmotellaan muun muassa artikkelilla tuoreesta suomenhevosten koulumestarista Silvolan Hemmingistä. Miten mustasta ja mukavuudenhaluisesta oriista kasvoi mestari? Mukana tietysti juttua myös käynnissä olevista Trynonin MM-kilpailuista.

Nämä ja paljon muuta Hevosurheilussa perjantaina 14. syyskuuta!


Tilaajaksi? Lehdet pääset tilaamaan täältä. Arkisin kello 8-16 voit myös soittaa Hevosurheilun asiakaspalveluun numeroon 020 760 53 00.

Kiinnostaako digilehti? Digilehden pääset tilaamaan täältä.