Varsan hinta -kyselyyn vastasi 76 suomalaista hevoskasvattajaa, joita pyydettiin kertomaan siitostamman ja varsan kuluista ilman ori- ja astutusmaksuja. Keskiarvo nousi 10 263 euroon. 

Kyselyyn vastanneista kasvattajista noin puolet kertoi kasvattaneensa tähän mennessä yhteensä 5–20 varsaa. Suurin osa kaikista kasvattajista kertoi kasvattavansa hevosia ammattimaisesti, mutta harrastuksena. Kyselyyn vastasi sekä ravi- että ratsuhevoskasvattajia.

10 263 euron kulukeskiarvo saatiin laskemalla kaikkien vastaajien ilmoittamien lukujen keskiarvot yhteen. Suomen Hippoksen jalostusjohtaja Minna Mäenpää kertoo pitävänsä summaa korkeana. Luku ei kuitenkaan yllätä häntä.

“Summassa on varmasti paljon vaihteluväliä. Kun nyt tehtyyn laskelmaan lisätään astutus- ja varsamaksut, nousevat varsan todelliset tuotantokustannukset huomattavasti korkeammaksi”, Mäenpää sanoo.

Vaihteluväliin vaikuttavista seikoista ja keskiarvossa mahdollisesti esiintyvistä päällekkäisyyksistä voit lukea lisää perjantain artikkelista, josta pääset tutkailemaan kyselytuloksen lukuja eriteltynä tarkemmin. Mukana on myös tuhti nippu kyselyyn vastanneiden kasvattajien kommentteja aiheesta.

Kasvatus on muutenkin laajalti esillä perjantain numerossa, sillä viikonloppuna kilpaillaan mielenkiintoinen Oulu Express -finaali. Kohtaako ikäluokkaa hallinnut Graceful Swamp vihdoin parempansa, kun vastaan asettuu muun muassa Zogo Match? Lisäksi tunnetut kasvattajat kertovat mietteitään tulevasta Ypäjän varsahuutokaupasta.

Voit myös lukea ihastuttavan ravikuningatar Akaasian tarinan.

“Kukaan ei oikein lämmennyt, kun Akaasia ei ollut kaikista kaunein varsa. Se näytti ihan mammutilta”, Elisa Oja-Nisula muistelee.

Nämä ja paljon muuta Hevosurheilussa perjantaina 7. syyskuuta. 

Hevosurheilun tilaajaksi? Tilaamaan pääset täältä. Lehden voit tilata myös soittamalla Hevosurheilun asiakaspalveluun numeroon 020 760 5300.

Kansikuva

Hevosurheilu kertoo taustat ja tarinat

Jo 90 vuotta suomalaisen ja hevosen asialla

Lue loput lehdestä ›