Ilkka-ajon finaalivoittoon nelivuotiskautensa päättänyt Likser tuntui omistaja-valmentajansa mukaan lahjakkaalta alusta alkaen. 

Tutuilta kasvattajilta hän sen tilasi, liisingläisen orivarsan. Seinäjokinen valmentaja Mikko Niemistö alkoi puolittain treenata hevosta jo yksivuotiskauden keväällä.

“Se oli jo sinä keväänä aika paljon valjaissa. Likser on pienestä asti ollut valmiinnäköinen, se kasvoi nuorena täysiin mittoihinsa”, hän sanoo.

Päätyönään broilereita Seinäjoella kasvattava Niemistö on saanut hevoset ja raviurheilun verenperintönä isältään Erkki Niemistöltä. Vaikka Likser ei ole perheen omia kasvatteja, hevoskasvatustakin heillä on harjoitettu jo pitkään. Omia lämminverikasvatteja löytyy jo kolmatta polvea.

Mikko Niemistö kertoo Likserin olevan luonteeltaan täyden kympin tapaus. Kuva: Hanna Laakso

Likserin nelivuotiskauteen mahtui menestyshetkien lisäksi terveysongelmaa, jolle valmentaja ei tähän päiväänkään mennessä osaa sanoa tarkkaa syytä. Tauolle hevonen sai jäädä täydessä iskussa.

“Kun se on nyt virkeä ja ehjä, on mukavampi odottaa ensi vuotta. Ei mennyt kaikki mehut, vaikka se kahlasi kaikki ne kilpailut läpi”, Mikko Niemistö sanoo.

Perjantain Hevosurheilusta voit lukea lisää Mikko Niemistön ajatuksia muun muassa Likserin nelivuotiskauden kulusta, tallin muista hevosista sekä Seinäjoen alueen raviurheilun tilasta.

Hevosurheilu vieraili Seinäjoella myös hallitsevan amatööriohjastajien Suomen mestarin Veli-Matti Kangasluoman luona. Forssan kuninkuusraveissa kuninkuuskilpailun toiseksi yltäneestä Kultorista suuren yleisön tietoisuuteen noussut harrastajavalmentaja ja -ohjastaja kertoo olevansa pikkuisen perfektionisti ja omaavansa paljon kilpailuhenkeä.

Tallin ykköstykki tällä hetkellä on seitsemänvuotias ori Mysteerio.

“Kuten Kultorikin aikanaan, Mysteerio kestää tosi paljon valmentaa itseään, ja sellaisista hevosista vaan niitä huippuja tuppaa tulemaan”, Kangasluoma sanoo ja povaa, että ori on mukana taistelemassa kuninkaan kruunusta Seinäjoen kuninkuusraveissa vuonna 2020.

Veli-Matti Kangasluoman tallin ykköstykki Mysteerio parantelee tällä hetkellä lievää hankosidevammaa, joka ei kuitenkaan valmentajan mukaan jää esteeksi menestykselle tulevaisuudessa. Kuva: Hanna Laakso

Uutispuolella käsitellään ensi vuonna pakolliseksi tulevaa ohjastajakoulutusta sekä lääkeainerikkomustapausta. Lehden Areena-osiossa ääneen päästetään raviohjastaja Jarmo Saarela.

Lisäksi mukana raportit Turun Toto76-kierrokselta, jossa Callela Lisbeth ja Hotshot Luca näyttivät kaappien paikat kolmivuotiaiden Kasvattajakruunu-finaaleissa.

Lehden tilaajaksi pääset Hevosurheilun verkkokaupan kautta. Voit myös ostaa kätevän näköislehden.