Viesker oli edellinen sinivalkoinen voittaja vuonna 1999. Suivikas nappasi seppeleen 17 vuoden tauon jälkeen ja osoitti samalla epäilijöille kuuluvansa visusti kylmäverihuipulle.

Suivikkaan menestys oli Terho Rautiaiselle ja Maarit Huttuselle paitsi yllätys myös suuri helpotus. Valmentajan mukaan oria kohtasi ennen Kuninkuusraveja epäonni, jonka takia suorittaminen ei ollut niin hyvää kuin se olisi voinut olla. Hevosurheilun kisaraportti Pohjoismaiden mestaruudesta kertoo lisää tuosta epäonnesta ja Suivikkaan noususta mestaruuteen. Päälähdön tapahtumien lisäksi kerromme muun muassa Olli Koivusen tunnelmat neljän voiton sunnuntain jälkeen.

Patriootti on Derbyn potentiaalinen yllättäjä. Hevosen rahkeet riittävät pidemmälle kuin karsinnan neljäs sijoitus antaa ymmärtää.

”Patu kun tulee ovesta pihalle, niin sen kuulee koko Kilpakorpi. Sama se on, kun tullaan ravipaikalle, kyllä päät kääntyy”, valmentaja Tero Mäenpää kuvaa Jämsän lenkkimaastoissa itsestään ääntä pitävää oria.

Jämsässä Patriootti on valmentautunut nyt kaksi kuukautta, kun Mäenpää muutti toimintansa sinne Siilinjärveltä. Hevosurheilun lähikuva kertoo, miten valmentaja ja eläväinen ori ovat sopeutuneet maisemanvaihdokseen. Patrioottia derbyfinaalissa itse ohjastava mies kertoo myös, mistä valmennettavastaan hevonen häntä eniten muistuttaa.

Joskus hevoskaupassa saa enemmän kuin on toivonut. Näin kävi Kanervan perheelle ja Tapio Mäki-Tulokkaalle, kun he hankkivat Etelä-Ruotsista T.Rex-nimisen ruunan. Dinosaurusten kuninkaan kaima on hallinnut kilparatoja tänä kesänä. Valmentaja kertoo, kuinka paljon 11-ajan alittaneella hevosella on vielä varaa parantaa tulostaan.

Keskisuomalaisen Derbyn karsinnoissa juoksi tänä vuonna yhteensä 20 hevosta. Määrä voi tuntuu pieneltä, ja se peittää alleen positiivisen kehityskulun Derbyn luvuissa: ennakkomaksun kaikki erät maksaneiden määrä on kasvanut 2010-luvun ajan. Kuinka suuri tuo muutos on ja mistä se juontaa juurensa? Selvitimme asiaa.

Tilaa Hevosurheilu kotiisi.

Tai osta näköislehti.