Kuka voitti Elitloppetin? Ei Aubrion du Gers, ei Propulsion, ei Readly Express, vaan nuoren ranskalaisvalmentajan Romain Derieuxin 6-vuotias ori Dijon. Eikä ihan mutkitta sekään.

Tuomaristo nimittäin tutki pitkään maaliintuloa, koska Dijonin askellus muistutti eniten peitsiä, jota ei sallita lainkaan loppumetreillä. Keskustelu asiasta tulee varmasti kuohumaan vielä pitkään, koska videokuvassa oriin samanpuoleiset etu- ja takajalka näyttävät liikkuvan yhtä aikaa samaan suuntaan.

Suurin shokki koettiin ainakin suomalaiskatsomossa vain minuutteja ennen lähtöä, kun Readly Express alkoi ontua selvemmin ja selvemmin. Lopulta Björn Goop poistui hevosineen talli-alueelle.

Dijon oli finaalissa nopein startista ja lähti vetämään joukkoa. Ensimmäinen 500 mentiin 08,1, ja kilometri 09,9. Loppupuolikkaalla  vauhti laantui 10,4-lukemiin. Dijonin voittoaika 10,3a on hitain seitsemään vuoteen.

“Olen lapsuudesta seurannut Elitloppet-kisoja, ja haaveilin aina pääsystä mukaan. Sitten se toteutui, ja nyt on vaikea tajuta, että voitto tuli heti ensi yrityksellä”, onnellinen Romain Derieux huokaili podiumilla.

Aubrion du Gers jäi aluksi Dijonin perään sisäradalle. Etusuoralla Jos Verbeeck nosti sen toiselle keilaten rinnalla juosseen Next Directionin kolmannelle. Siitä rapsahti 10 000 kruunun sakko ja kolmen päivän ajokielto. Aubrion du Gers kiri lopussa Dijonin rinnalle, muttei päässyt ohi.

Petri Salmelan Makethemark päätyi juoksemaan Dijonin perässä. Se pysyi hyvin tuntumassa ja oli komeasti kolmas maalissa ajalla 10,5a. Propulsion taivalsi johtavan rinnalla koko matkan ja oli tasaisesti neljäs ajalla 10,7a. Next Direction jäi häiriön jälkeen kolmanneksi toiselle radalle ja oli kuudes maalissa. Looking Superb laukkasi pitkään.

Päivitys klo 21.15: Makethemarkin valmentajan Petri Salmelan kommentit:

“Nyt voin sanoa minäkin kuskin suulla, että jos olisimme saaneet kiritilaa, olisimme voittaneet. Hevonen oli loistava, seuraavaksi jatkamme Bodenissa, sen jälkeen ehkä Mikkelissä.

“Huono maku jäi tuomarityöskentelystä. Näin ATG:n lähetyksessä tuomarikuvan, ja jos tuosta ulostulosta ei Verbeeckiä hylätä, niin ei sitten milloinkaan! Se oli selvä rike, ja selvä tuomarivirhe. Jos Verbeeck saa tehdä noin, niin hän tekee sen jatkossakin.”

Iikka Nurmosen kertomus lähdön tapahtumista:

“Etusuoralla oli puoli mittaa väliä, ja siihen Verbeeck tunki. Oli pakko väistää, muuten olisi kolissut. Karsinnan jälkeen vaihdettiin vähän kengitystä, kun rata oli limainen. Hevonen oli koko päivän aivan huippuhyvä.
Seuraavat startit ovat Kymi GP ja Suur-Hollola.”

Elitloppet maaliintulo. Makethemark seuraa voittajan selässä. Kuva: Jarno Unkuri.

Elitloppetin maaliintulossa Makethemark seuraa voittajan selässä. Kuva: Jarno Unkuri.

Lisää teemasta: Elitloppet