Finalistit ja valmentajat

Hambletonian Oaks 3-v. tammat

Manchego 1 – Jimmy Takter
Phaetosive 1 – Trond Smedshammer
Live Laugh Love 2 – R. Nifty Norman
Lily Stride 2 – Mark Harder
Plunge Blue Chip 3 – Åke Svanstedt
Hey Blondie 3 – Chuck Sylvester
Blonde Magic 4 – Thomas Durand
What A Knockout 4 – Marcus Melander
Nixie Volo 5 – John Butenschoen
Seviyorum 5 – Julie Miller

Peter Haughton 2-v. oriit

Don’t Let’em – Jimmy Takter
Gerry – Marcus Melander
Green Manalishi S – Marcus Melander
Greenshoe – Marcus Melander
Hudson River – Jimmy Takter
Kredit Karma – Marcus Melander
Marseille – Åke Svanstedt
Mass Fortune K – Charlie Norris
Trix And Stones – Andrew Harris
White Tiger – Andrew Harris

Jim Doherty 2-v. tammat

Beautiful Sin 2 – Jimmy Takter
Fate Smiled 3 – Ron Burke
Hanna Dreamgirl 3 – Linda Toscano
Hanovers Best 4 – Ron Burke
Jezzys Legacy 5 – Ray Schnittker
Special Honor 1 – Julie Miller
Starita 1 – Joe Holloway
Swizzle Sticks 4 – Jim Campbell
The Ice Dutchess 2 – Jimmy Takter
Whispering Oaks 5 – Jimmy Takter

Meadowlandsin suureen Hambo Dayhin on aikaa enää vajaa viikko. Kaikki alkaa olla valmista. Jäljellä on enää itse pääkilpailun Hambletonianiin ilmoittautuminen ja rata-arvonnat tiistai-iltana Suomen aikaa. 

Lauantaina ratkaistiin Meadowlandsissa ne kymmenen 3-vuotiasta tammaa, jotka kilpailevat 500 000 dollarin palkintopotista Hambletonian Oaksissa.

Jimmy Takterilla on harvinainen mahdollisuus voittaa viidennen kerran peräkkäin Hambletonian Oaks. Hänellä on jo koossa neljän voittajan suora Ariana G 2017, All The Time 2016, Wild Honey 2015, Lifetime Pursuit 2014.

Kukaan ei ole voittanut valmentajana niin usein Hambletonian Oaksia kuin Jimmy Takter. Hänellä on edellisten lisäksi voitot myös vuosilta 1994, 2003, 2006 eli yhteensä seitsemän.

Hambletonianissa valmentajien tilastoa johtaa Billy Haughton viidellä voittajallaan (1974, 1976, 1977, 1980, 1982).
Jimmy Takter on viime vuosina lähestynyt tilaston kärkeä  voittajillaan 2015 Pinkman, 2014 Trixton, 2010 Muscle Massive, 1997 Malabar Man.

Manchegolla voittajan menohalut

Takter astui lähemmäksi kohti seuraavaa Oaks-voittoaan karsinnoissa väkevästi esiintyneellä Manchegolla. Se voitti 9,1a-tuloksella ja Yannick Gingras istui kyydissä vain enemmän hilliten kuin pyytäen lisää jo vahvoina nähtyjä menohaluja. Muihin kilpailijoihin syntyi ylivomainen ero. Lily Stride oli toinen, Hey Blondie kolmas ja Marcus Melanderin tallin What A Knockout hieman tasapaksulla esityksellä neljäs ennen viimeisenä finaaliin selvinnyttä Seviyorumia.

Takter totesi voittohaastattelussa, ettei pitänyt oriita tai ruunia pelottavina vastustajina Manchegolle eikä liioin nyt ainoana tammana Hambletonianiin lähtevää Atlantaa, mutta hän valitsi uran jatkon takia Manchegon ohjelmaan Oaksin eikä Hambletoniania.

“Manchego ei ole kovin iso tamma ja Hambletonianin kaksi hiittiä samana päivänä olisivat voineet olla riski sen uralle”, Takter sanoi.

Toisessa Oaks-karsinnassa voittoon juoksi 9,0a-tuloksella Phaetosive ja Trond Smedshammer.

Phaetosive on ollut hyvä koko elämänsä, mutta se yllättää hyvyydellään minut silti joka kerran”, Smedshammer sanoi 18. kilpailun jälkeen.

“Tänä vuonna emme ole kohdanneet Manchegoa. Viime vuonna se voitti joka kerran, mutta tänä vuonna olemme ehkä kuroneet eroa pienemmäksi”, Smedshammer arvioi toiveikkaana.

Åke Svanstedtin ennätystamma Plunge Blue Chip taipui johtopaikalta kolmanneksi, kun Live Laugh Love kurotti toiseksi. Finaalissa nähdään myös  Blonde Magic ja Nixie Volo.

Karsintojen voittajat saavat valita lähtöradat 1-5 väliltä. Muiden finalistien lähtöpaikat arvotaan.

Hambletonianin kärkinimiin koko kauden kuulunut Crystal Fashion esitti ihastuttavan loppusuoran kirin voittoon Meadowlandsin Reynolds-suurkilpailussa. Toisen divisioonan voitti Met`s Hall.

Viimeiset näytöt Peter Haughtoniin

Lauantaina nähtiin Meadowlandsissa myös koelähdöissä kaksi väkevää esitystä tulevilta Peter Haughton -finalisteilta. Marcus Melanderin tallin Greenshoe (Father Patrick – Designed To Be) ravasi 11,6a ja päätti juoksunsa kirillä, joka kellotettiin viimeisellä 402,25 metrillä 7,1-vauhtiseksi.

Nousevan amerikkalaisvalmentajan, 33-vuotiaan Andrew Harrisin valmentama White Tiger (Muscle Massive-Just Not Into You) otti koelähdössään korostetun rauhallisen alkupuolikkaan, mutta esitti sen jälkeen nopeutta, joka kertoo lahjakkuudesta. Toiseksi 7,6-vauhdilla kirinyt ori sai tulokseksi 12,3a. Maalissa oli niukasti edellä Aldebaranwalkabout, jota ei ilmoitettu Peter Haughtoniin.

Lauantain antiin kuului Jimmy Takterin tallin paljon huomiota osakseen saanut 6-vuotias peitsariori Lazarus. Sen taakse kätkeytyy kaivattua hevosurheilulajien lähentymistä.

Laukkaurheilun huippunimiin kuuluva Taylor Made on ollut Deo Volenten kanssa yhteistyössä raviurheilussa jo aiemmin ja nyt se oli kontaktiensa kautta ostanut Uudesta-Seelannista Lazaruksen. Se juoksi koelähdössä mailin 1:48.3 eli km-aikaan 7,5a. Viimeiset 402,25 metriä sujuivat 3,6-vauhdilla ja USA:n 3-vuotiaiden peitsareiden kärkinimiin kuuluva Lather Up oli aseeton.

Hambletonian rata-arvonnat tiistaina

Rata-arvonnat on nähtävissä suorana streaminä Suomen aikaa tiistaina klo 21 Meadowlandsin Facebook-sivulla ja Meadowlandsin Youtube-sivulla.