Maailman arvostetuimpiin raviajajiin kuuluva John Campbell, 62, lähtee uransa viimeiseen Elitloppetiin Timo Nurmoksen valmentamalla Tjacko Zazilla.

Nurmoksella oli nuoruusvuosina kolme suurta ravi-idolia, Ruotsin Stig H Johansson, Suomen Jorma Kontio ja USA:n John Campbell.

Vuonna 1988 Elitloppetin voittoon juoksi maagisen vaikuttavasti kaikkien aikojen nuorin voittaja, 4-vuotias amerikkalaisravuri Mack Lobell. Rattailla istui John Campbell, joka oli jo silloin suuri tähti amerikkalaisessa ravi- ja peitsariurheilussa.

Hetket eivät ole haalistuneet ravifanien muistoissa.

Tunne on molemminpuolinen. Myös Campbell kertoo tänään, ettei ole kokenut koskaan yleisön niin suurta innostusta ja suosionosoituksia.

”Olimme yleisölle kuin rocktähtiä.”

”Se hetki on edelleen yksi suurimmista muistoistani koko urallani”, Campbell vakuutteli lauantaina Solvallassa.

”Ensimmäisen kerran, kun tulin lämmittämään hevosta kilparadalle ja näin yleisömäärät, en ollut uskoa silmiäni miten paljon väkeä oli paikalla, ja kun sitten voitimme, miten innoissaan he olivatkaan hevosesta. Sitä muistoa ei voi unohtaa.”

Campbell kertoi ilahtuneensa, kun hän palasi vuonna 2015 Elitloppet-raveihin, miten ihmiset muistelivat Mack Lobellin voittoa yhä niin elävästi, kuin se olisi juuri tapahtunut.

”Elitloppetissa yleisö rakastaa hevosia, suorastaan jumaloi. Meillä Amerikassa ei ole ylletty samaan, ikävä kyllä siihen meillä ole päästy kärryurheilussa.”

Sunnuntaina Campbell saa ajettavakseen siis ruotsalaisten omistaman, mutta suomalaisen valmentaman Tjacko Zazin.

”Olen kuullut, että ajokillani ei ole kokemusta ykköstason kilpailuista, mutta että hevosella on vauhtia – mutta mitä  muuta ajaja voi toivoa kuin vauhtia!”

”Toivottavasti saan tarjottua Tjaco Zazille hyvän matkan, jotta Nurmos pitää minua hyvänä kuskina vielä lähdön jälkeenkin”, Campbell hauskuutti kuulijoita.

Bold Eagle on huippuhevonen, mutta etukäteen emme ole vielä hävinneet mitään.”

Tjacko Zaz kiihdyttää kilpaan radalta neljä, Bold Eagle numerolla viisi.

”Minulle on todella suurta päästä osallistumaan vielä kerran Elitloppetiin ennen kuin urani ajajana päättyy.”

”Lopetan urani ajajana kesäkuun lopussa ja siirryn johtamaan Hambletonian-järjestöä.”

”Nyt on aika lopettaa, et voi ajaa hevosia ikuisesti. Tulen varmasti kaipaamaan kilvanajo, mutta hyvää tulevaisuudessani on, että tulen olemaan tekemisissä kaikkien suurten kilpailuiden kanssa jatkossakin ja sillä saralla on myös paljon työtä tehtävänä.”

Järjestön toimialaan kuuluu suuret amerikkalaiskilpailut kuten Hambletonian ja Breeders Crownit, joten Campbellilla on mahdollisuus vaikuttaa paljonkin amerikkalaisen hevosurheilun tulevaisuuteen.

Campbell kutsuttiin Tukholman raveihin Travronden-lehden sponsoroiman Speedrace-kilpailun kunniavieraaksi. Ravurit ottavat kolmen hevosen erissä ja finaalissa yhteen erikoislyhyellä 640 metrin matkalla.

Muut ajotehtävät tulivat hänelle iloisina yllätysbonuksina.

Campbell ajaa Elitloppet-päivänä seitsemässä lähdössä kilpaa. Kahdeksas kilpailu tulisi optiona eli Elitloppet-finaali.

Kohtaako hän siinä vanhan tuttunsa Nuncion, jota hän luotsasi hevosen nuoruusvuosina USA:ssa menestyksestä toiseen.

 

 

Lisää teemasta: Elitloppet